Jurnal din timpul epidemiei (12). Ce vom mânca?
Am fost și azi în oraș să vă aduc vești. Pe străzi sunt relativ puțini oameni. Magazinele sunt închise cu excepția farmaciilor, drogheriilor și alimentarelor. Tot nu se găsesc măști medicale, am întrebat în cinci farmacii, aș fi vrut să vă pot da o veste bună. Trecătorii sunt controlați de agenții de poliție. Îți cer declarația pe propria răspundere, interesați mai mult de intervalul orar precizat. Sunt oprite și mașinile pentru control. În fața restaurantului McDonald’s, curierii așteaptă comenzile, să le poată livra. Sunt cam o duzină. În răstimp, agenții de la Poliția Locală îi amendează pe câțiva dintre ei, pentru că au parcat în spațiul destinat taximetriștilor. Degeaba încearcă tinerii curieri să le explice că nu sunt mulți taximetriști în stradă azi și că locurile erau goale. Poliția nu ascultă. Mă gândesc că tinerii cu cutiile în spate au acum un rol mai important, duc mâncare la casele oamenilor. Și că ar trebui sprijiniți. Dar știți și voi că, de cele mai multe ori, polițiștii nu gândesc în context.
În Piața agro-alimentară din centrul orașului, la intrare, un grup de paznici. Stau și povestesc. Nu legitimeză oamenii, nu fac nimic. În piață sunt cam jumătate dintre mese ocupate. Se vând legume, fructe, ouă, miere, lactate. Vânzătorii discută despre reducerea taxei pentru spațiu, pe masă. „Cică așa ar fi promis patronii Halei, că ne fac o reducere de 10% la chirie, pe perioada asta, dar să vedem! Încă n-au făcut-o”, ne explică doamna din spatele piramidei cu mere. Are mănuși și mască.
În țară a existat o îngrijorare în privința piețelor, iar ministrul Adrian Oros a răspuns pe rețelele sociale că piețele agroalimentare nu se închid și că subvențiile în agricultură merg mai departe. În plus, termenele pentru depunerea cererilor la APIA s-au prelungit până în 15 iunie. „Este important ca producătorii români să aibă unde să își valorifice producția, iar populația să aibă acces la produse proaspete, sigure și la prețuri corecte. De aceea este necesar ca samsarii, speculanții și falșii producători să nu aibă acces în aceste piețe! Piețele agroalimentare trebuie să rămână deschise, respectând procedurile și măsurile de siguranță din supermarketuri!”, a transmis Oros.
În Franța, francezii sunt chemați să ajute agricultorii pentru „a hrăni țara pe timp de criză sanitară” – după cum s-a exprimat ministrul agriculturii, Didier Guillaume. El speră să fie evitată astfel penuria de fructe și de legume. Apelul este lansat către cei care nu lucrează în aceste momente. 200.000 de locuri de muncă în agricultură sunt disponibile în acest moment, a spus ministrul francez, explicând că agricultorii caută să angajeze cât mai repede, deoarece muncitorii de bază – românii și polonezii, tunisienii și marocanii s-au întors în țările lor, când s-a declanșat pandemia.
Îngrijorarea oficialilor este și că populația s-a aprovizionat, pentru această perioadă de carantină, cu conserve și nu cu produse proaspete – fructe și legume – astfel că mulți dintre agricultori se văd cu stocuri întregi nevândute. Iar populația se hrănește prost, exact când n-ar fi cazul. La fel se plâng și producătorii din sudul României, cei spun că li se strică tone de ridichi și salată verde.
Care ar fi soluția? Livrarea de produse la domiciliu. Dezvoltarea unor rețele de distribuție eficiente, care vor prinde bine și după perioada carantinei. Viața te obligă la soluții și efortul acesta poate fi oportun pe termen lung. Comuna Ciugud din județul Alba a trecut deja la distribuție și comenzi online cu produsele localnicilor.