Galerie FOTO/La Terenuri și Cinema Dacia, locuri de întâlnire pentru clujeni de Zilele Mănășturului

Foto: Dan Bodea

Zona „La Terenuri” din cartierul clujean Mănăștur a devenit sâmbătă, 21 mai, loc de întâlnire pentru zeci de locuitori care au ales să-și petreacă ziua departe de zgomotul orașului și să participe la evenimentele pregătite pentru ei special în această zi.

Inițiativa de-ai chema pe mănăștureni la „iarbă verde” a aparținut și de această dată Asociației Colectiv A, care de mai bine de patru ani încearcă să scoată în evidență potențialul acestei zone de a deveni parc public. Desfășurat în acest week-end, evenimentul Zilele Mănășturului a adus în zona verde „La Terenuri” ateliere de pictură pentru copii, workshop-uri, sesiuni de dezbateri, precum și întâlnirea cu membrii Companiei Nmatu-Posu de la Miyazaki C-Dance Center, companie de dans japoneză, care i-a inițiat pe copii în tainele dansului, între artă, sport și educație.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Un alt punct de atracție al Zilelor Mănășturului a fost expoziția foto „Vedere de cartier”, prezentată în cadrul natural al cartierului.

„Ideea expoziției a venit cumva în urma celor trei ediții ale Zilelor Mănășturului în care am fotografiat evenimente, oameni, situații și ne-am gândit ca aceste fotografii să le prezentăm și în afara mediului online. Nu ne-am limitat doar la zona Terenurilor, ci am vrut să arătăm că tot Mănășturul este o poveste care ar trebui cunoscută. Ca urmare a anunțului privind organizarea unei expoziții, am primit imagini de la peste 20 de fotografi din care am selectat în jur de 40 fotografii. Nu am ținut cont dacă fotografii sunt profesioniști sau amatori, ci a contat mesajul pozei”, a precizat pentru Transilvania Reporter inițiatorul expoziției, fotograful Ioan Pan.

În expoziție se regăsesc 27 de fotografii reprezentând cartierul Mănăștur, peisaje, portrete, situații și 12 imagini reprezentând evenimentele organizate la Terenuri în ultimii ani. Fotografiile au fost expuse pe un traseu viu din cartier, pornind de la Centrul Comunitar Dacia, recent renovat pe strada Bucegi și încheindu-se în zona „La Terenuri”. „Am ales chiar culoarul pe care se circulă cel mai mult, insistând cu zona la Terenuri și cu fotografii reprezentând evenimentele care au avut loc aici. Am vrut să vedem diferite unghiuri, diferite abordări care să redea Vederea de Cartier”, a mai spus Ioan Pan. „ Sperăm ca în viitor să vină și locuitorii din cartier cu inițiative de organizare a altor expoziții, sau ateliere, astfel încât să ducem mesajul cartierului și a problemelor lui dincolo de mediul online sau de aparatul nostru de fotografiat”, a mai spus organizatorul expoziției. Acesta a explicat pentru Transilvania Reporter că o miză importantă a tuturor activităților este de a sensibiliza Primăria cu privire la ideea de a transforma zona „La Terenuri” în parc public.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Ne dorim foarte mult ca această zonă să devină parc. Asta înseamnă că Primăria trebuie să-și asume responsabilitatea să răscumpere spațiul, care e proprietate privată și împreună cu locuitorii zonei și cu alți reprezentanți ai societății civile să transforme zona în parc. Acest lucru ar însemna să existe zone pentru hidratare, toalete, să existe posibilitatea ca oamenii să își lase copiii să se joace liniștiți, să își plimbe animalele etc. Este nevoie de seriozitate din partea Primăriei, nu doar față de ceea ce înseamnă imagine și zeci de mii de spectatori la evenimente centrale. Cartierul nu trebuie neglijat, iar această zonă oferă ceea ce nu oferă alte zone din Cluj. Este departe de zgomotul orașului, este aproape de pădure și până la urmă ne luăm aerul din iarbă, pădure și natură, nu din blocuri și asfalt”, a precizat fotograful Ioan Pan, totodată semnatar al petiției „Dorim ca zona verde «La Terenuri Mănăștur» să fie transformată în Parc Public pentru mănăștureni!”.

Pentru mulți părinți din Mănăștur, zona La Terenuri este printre puținele locuri din Cluj unde chiar au sentimentul că atât ei, cât și copiii lor aparțin unei comunități.

„Pentru cei care nu locuiesc aici, zona aceasta este neglijată, neinteresantă și neimportantă. Noi, cei care ne scoatem copiii în zonă ne confruntăm cu strânsul gunoaielor, cu alungat oameni nepoftiți, cu oprit asfaltarea zonei verzi. Din punctul meu de vedere, potențialul acestei zone ar fi în direcția unui parc public, cu resurse de apă, cu alei, cu amenajări. În afară de câteva evenimente importante pe an, zona este fie loc de scos câini la plimbare, fie un loc în paragină. Pentru foarte multă lume însă,  este un loc la îndemână. De când comunitatea La Terenuri a început să organizeze diverse evenimente, oamenii nu mai simt atât de mult nevoia să meargă în centru. Oamenii se cunosc între ei de când și-au plimbat copiii în cărucioare, între copii s-au legat prietenii și nu ne e frică de faptul că s-ar putea pierde. Este sentimentul de siguranță și stabilitate pe care ți-o dă o comunitate. Nu îmi dau seama de ce există atât de mare dezinteres din partea autorităților. O soluție poate ar fi un fel de regionalizare și în Cluj, astfel încât locuitorii unui cartier, cu ajutorul Primăriei, să realizeze ce își doresc la nivel de comunitate”, a declarat Adrian Barbu, care a participat la Zilele Mănășturului cu ateliere de jonglerie și pictură pe față adresate copiilor.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În acest an, al doilea loc important de desfășurare a Zilelor Mănășturului a fost Centrul Comunitar Cinema Dacia unde pe durata zilei au avut loc spectacole de teatru aduse de Reactor de Creație și Experiment sau Teen Nation, dar și dezbateri și concerte. Un punct central al zilei a fost întâlnirea publicului din Mănăștur, și nu numai, cu artistul vizual Dan Perjovschi.

Citiți mai multe despre dezbaterea „Artă pentru societate” care l-a avut ca invitat pe Dan Perjovschi accesând următorul link:

Dan Perjovschi, la Zilele Mănășturului: „Clujul se poate declara deja Capitală Culturală Europeană, nu trebuie să câștige acest titlu”

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

[stextbox id=”custom”]

Zilele Mănășturului continuă duminică, 22 mai:

La Terenuri Mănăștur

10.00-12.00 Evenimente dedicate Liceului Teoretic “Eugen Pora”

12.00-15.00 Ateliere pentru Tineri & Copii

15.00-17.00 Workshop + Spectacol de “Dans Action Game with Physical Sensation” [Compania Nmatu-Posu / Miyazaki C-Dance Center Japonia]

12.00-19.00 Schimb de cărți și jucării

15.00 Madame Pové – Producție Mini-Reactor [Teatru pentru copii]

15.30 Keep Calm with Dogs [Atelier cu DogAssist]

16.30 Părinte de Mănăștur [Dezbatere]

17.30 Natura din Cartier [Dezbatere]

18.30 Zona La Terenuri: încotro? 4 ani de inițiativă pentru Cartier [Prezentare&Dezbatere]

Concerte

20.00 Dj Darius

20.30 Kido de la Personal

21.30 Macanache

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu