FOTO / Cartierul secret al boschetarilor sătmăreni

Boschetari își duc veacul nestingheriți în clădirea fostei fabrici Ergolemn

Prigoniți din toate părțile, oamenii fără adăpost din Satu Mare par a-și fi găsit în sfârșit locul ideal. În curtea fostei fabrici Ergolemn, feriți de privirile sătmărenilor datorită păduricii crescută spontan, pe de o parte, și de curțile celor care locuiesc pe strada Ialomiței, pe de altă parte, boschetari își duc veacul nestingheriți, în imediata apropiere a Centrului nou. Din păcate, poluarea sonoră și focarul de infecție pe care l-au produs, aduc mari neplăceri locatarilor din apropiere și mai ales bolnavilor internați la Spitalul TBC.

În anul 2009, pe amplasamentul fostei fabrici Ergolemn un investitor britanic promitea că va construi un mall ultramodern. Dată fiind locația propice a acestui spațiu și suprafața extrem generoasă, investiția de 70 de milioane de euro părea una rentabilă.

A venit recesiunea și toate planurile au fost date uitării sau, mai bine, zis boschetarilor. Abandonată total, proprietatea fostei fabrici de scaune (cum era cunoscută în oraș) un spațiu pe care se mai găsesc câteva clădiri, a fost invadat imediat de vegetație și chiar de o tânără pădure de plopi. Această situație a venit ca o mănușă pentru cei lipsiți de adăpost. Singurul neajuns îl reprezintă accesul.

Pentru a nu încălca proprietățile înconjurătoare zeci de rezidenții fără acte trebuie să escaladeze un gard de aproximativ doi metri. Cum nu toți acești oameni sunt capabili de a sări gardul, din cauza vârstei, a unor invalidități sau pentru că sunt prea amețiți de vaporii alcoolului soluția găsită a fost să treacă pe sub el. În acest sens, au capitonat șanțul cu hârtie de carton pentru a face trecerea mai facilă.

Celor care trec pe strada Corvinilor, la momentul potrivit, li se înfățișează ochilor o imagine deloc plăcută, nedemnă de lumea civilizată, similară mai degrabă cu aceea a refugiaților din țările bananiere. Sătmăreni privesc consternați cum bebelușii sunt  trecuți peste gard, iar bătrânii gârboviți sunt târâți prin șanțul de sub acesta.

Focar de infecție lângă spitalul TBC

Deși se află în apropiere de centru orașului, între două artere intens circulate, strada Ialomiței a fost cunoscută ca fiind una liniștită și lipsită de pericole. Totul s-a schimbat însă odată cu popularea clădirilor din vecinătate de către noii „locatari”. Pe lângă faptul că sunt deranjați de gălăgia care durează până la orele târzii ale nopții, curțile și casele celor de pe strada Ialomiței sunt amenințate de eventualitatea unui incendiu cauzat de focurile lăsate nesupravegheate.

„Totul era bine pe această stradă până la venirea acestor boschetari. Acum, odată cu lăsarea întunericului și până noaptea târziu aud numai certuri și cântece de bețivi. Ca să nu mai vorbesc de mirosul pe care trebuie sa-l suportăm. Totodată trăiesc cu frica în sân gândindu-mă că oricând se poate produce un incendiu care să se propage și la casa mea. Nu credeam că sunt atât de mulți oameni fără adăpost în orașul ăsta”, ne-a declarat unul dintre locuitorii străzii Ialomiței.

Oamenii din zonă se feresc să vorbească despre noii lor vecini. „Cu aștia nu stii niciodată ce se poate întâmpla. Poți să te trezești cu ei în casă dacă faci pre mult tam-tam. Preferăm să-i ignorăm și să sperăm că în curând își vor găsi alte locuri din oraș”, mărturisește o altă locatară.  Mai grav este că mirosul emanat de cei din „cartierul boschetarilor”, este purtat de vânt până în saloanele pacienților internați la Spitalulul de Pneumoftiziologie, persoane suferinde de boli pulmonare.

„Acum că vremea s-a răcit nu se mai simte mirosul deșeurilor venit din apropierea spitalului. Tatăl meu a mai fost internat și în vară, iar la fiecare vizită mi se plângea că trebuie să stea noaptea cu geamurile închise. Acum probabil că vo face zeci de focuri pentru a se încălzi, iar problema mirosului va apărea din nou”, spune Laura Lazăr, fiica unui pacient internat la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Problema celor care locuiesc în zona Ergolemn nu este singulară în urbea sătmăreană. Cei din zona Ostrovului, Solidarității sau din apropierea oricărei centrale termice dezafectate au aceleași dificultăți.

[nggallery id=192]

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. jolt says:

    majoritatea celor care locuiesc in aceste incaperi nu sunt din Satu Mare sunt persoane de etnie roma din localitatole invecinate a orasului. CONSILIUL JUDETEAN are obligatia morala sa faca ceva pentru aceste persoane.

Postaţi un comentariu