Dracula, onorat de străini. Dracula, doar o țeapă pentru români
De la proiectul ”Dracula Park”, gândit de fostul ministru al turismului Dan Matei Agathon, care a murit la fel de repede precum a fost ”nășit”, ba a lăsat în urmă și niște români țepuiți, nici un ministru ori secretar de stat nu a mai abordat acest subiect.
Culmea, alți europeni știu să-l abordeze și chiar să-l exploateze în folosul comunității.
Astfel, în Dublin, începând de anul trecut are loc un festival dedicat scriitorului Bram Stoker, cel care a dat viață cunoscutului personaj ”Dracula”, inspirat de figura domnitorului român Vlad Țepeș.
Timp de trei zile, între 26 și 28 octombrie 2013, în capitala Irlandei se desfășoară ”Fangtastic” Festival.
Orașul va căpăta un aer gotic, iar vrăjitoarele vor crea suspans atât pentru cei mici, dar și pe pentru cei mai în vârstă.
Vorbind în avans despre festival, primarul orașului Dublin, Oisin Quinn, a declarat:” Orașul se mândrește cu stelele sale literare, iar Bram Stoker se află printre acestea. Unicitatea acestui festival constă în faptul că creează o atmosferă intensă, palpitantă și de distracție în oraș pentru întreaga familie, tineri și bătrâni”.
Pe străzile Dublinului vor fi puse în scenă mici piese de teatru, vor juca personaje sinistre, îmbrăcate macabru, pe un fundal muzical bazat pe sunete stranii, iar în aer liber vor rula filme horror.
O parte a spectacolelor se vor desfășura la Dublin Castle.
Jurnalistul Martina Devlin va discuta despre ”Plăcerile lui Dracula” cu mai mulți scriitori printre care autorul de romane polițiste Jane Casey.
“Dracula în Catedrală” va oferi o seară cu lecturi gotice și muzică la lumina lumânărilor la Catedrala Sf. Patrick, cu actorii Laurence Foster, Michael James Ford, cărora li se vor alătura grupul coral Crux.
De asemenea, prin proiectul “Stoker on the Square” iubitorii de film vor putea vedea o serie interesanta de proiecții în aer liber ale clasicelor filme avându-l ca personaj principal pe Dracula.
Descendenți ai renumitului scriitor irlandez au colaborat cu oficialitățile pentru ca festivalul să se bucure de succes, lucru mai rar întâlnit în România, unde din cauza întârzâierii retrocedărilor statul și moștenitori ai unor familii importante românești se află în conflict. Dacre Stoker, de la Bram Stoker Estate și strănepot al lui Bram Stoker, a declarat : “Suntem încântați de diversitatea activităților și de cât de mult a crescut festivalul în acest an . Suntem nerăbdători să vedem scene din romanul “Dracula” care vor prinde viață în oraș”.