Tom şi Jerry, vinovaţi de violenţa copiilor noştri

Daniel David / foto Dan Bodea
Daniel David / foto Dan Bodea

Cauzele violenţei în general. Cauzele violenţei în familie. Cauzele violenţei împotriva femeilor şi posibilităţi de prevenire sau combatere. Acestea au fost câteva dintre aspectele abordate sâmbătă la o dezbatere a Organizaţiei Femeilor Social-Democrate Cluj, la care au participat diverşi specialişti în domeniu.

Psihologul Daniel David spune că pentru combaterea violenţei –de care ar fi vinovate inclusiv personajele de desene animate şi personajele din poveşti- sunt necesare politici guvernamentale şi programe naţionale: ”Noi avem o serie de programe psihologice foarte eficiente: cum poţi să-i înveţi pe copii cogniţia raţională? Simplu! Nu predându-le, pentru că nu pricep aceste lucruri, dar am creat desene animate terapeutice. Dacă te uiţi la Tom şi Jerry, sunt de o agresivitate extraordinară. Noi am încercat să creăm desene animate terapeutice, care să transmită un stil de gândire raţional. Am creat poveşti raţionale pentru copii. Multe poveşti pe care le avem şi în cultura noastră promovează din păcate un stil de gândire iraţional. Acesta este adevărul”.

Potrivit lui Daniel David, o problemă mare o reprezintă şi faptul că cei care au nevoie de astfel de programe nu ajung la ele: ”Agresivitatea şi violenţa reprezintă probleme extraordinare. Cunoaştem multe mecanisme implicate în agresivitate şi violenţă, avem multe proceduri care pot corecta acele mecanisme. Ce nu avem: nu am reuşit să creăm accesul celor care au nevoie de astfel de servicii la serviciile respective. Şi asta poate să fie o provocare pentru viitor”.

La conferinţa organizată de femeile social-democrate clujene, conduse de deputatul Aurelia Cristea, au participat psihologi, sociologi, oameni politici.

Postaţi un comentariu