La USAMV se achită taxă pe avantaj

Balans periculos pe sârma dintre taxă şi buget

A intrat pe locurile cu taxă la Facultatea Medicină Veterinară Cluj și, tot pe loc cu taxă, la Facultatea de Jurnalism la UBB. Acum are norocul să treacă, la ambele facultăți, pe locuri la buget. Doar că poate, pe principiul „în viață totul se plătește”, șansa și bucuria lui A., bobocul care de mic copil visează să devină medic veterinar, are un preț: 2.400 de lei. Nu e vorba de șpagă ci de o sumă perfect legală, pentru care primește și chitanță. Suma mai sus menționată este cea pe care tânărul trebuie să o plătească ca să-și confirme, prima dată, locul pe taxă și doar apoi, poate glisa la buget. Diferența între cele două facultăți unde a intrat A. este că cei 2.400 de lei – adică 50% din taxa anuală de școlarizare- pe care îi dă la Medicină Veterinară nu i se restituie, pe când cei 700 de lei – adică ¼ din 2.800 taxa anuală- revin lui A. dacă trece la buget. Visul lui A. s-a îndeplinit, dar nu s-a realizat, în sensul că părinții lui nu-și permit să rămână cu peste 2.000 de lei dați, așa că, obligat forțat, A. nu se va face medic veterinar. Dar ce mai contează? E doar un alt vis al unui alt student român, năruit de sistem.

Unde drumul banilor la caserie e tur-retur

Situația cu care se confruntă A. nu este aceeași la alte universități clujene. „Babeș-Bolyai”, „Tehnică” sau „Artă și Design” restituie banii candidaților care glisează la buget.

Mirela Boțan, purtătorul de cuvânt de la Universitatea Tehnică consideră că faptul de a i se restitui candidatului banii achitați la confirmarea locului, în condițiile în care el rămâne student la aceeași universitate la buget, este o abordare corectă. Boțan explică și ce a însemnat, de fapt, procesul de admitere la UTCN, pașii principali fiind valabili și la alte universități.

„Procesul de admitere înseamnă mai multe etape, respectiv două etape de glisare și două de confirmare. După afișarea rezultatelor într-o primă fază au loc confirmările. Cei care sunt admiși la buget confirmă locul cu diploma de bacalaureat în original și foaia matricolă, iar cei care sunt admiși la taxă confirmă rămânerea în concurs, prin achitarea unei taxe unice de 500 de lei, indiferent de specializare ( n.r. asta ținând cont de faptul că taxa de școlarizare la cele cu predare în limba română este de 3.300 de lei, cu predare în limbă străină este de 3.500 de lei, iar la arhitectură este de 4.400 de lei ). Dacă cei admiși pe locurile cu taxă nu achită această sumă de 500 de lei, sunt scoși din concurs. Achitarea sumei îi dă posibilitatea candidatului să avanseze cât mai aproape de prima lui opțiune după criteriile care au loc ulterior. Dacă candidatul trece la buget, acești bani i se restituie după ce începe anul universitar și studentul este înmatriculat. El trebuie să depună o cerere la secretariatul facultății la care atașează chitanța de plată a celor 500 de lei. Suma nu se restituie dacă candidatul renunță de bună voie la loc și nu rămâne student al universității.”

660 de lei este suma de confirmare pe care o achită la UAD ( Universitatea de Artă și Design ) studenții admiși la taxă, sumă care reprezintă doar 20% din taxa anuală de școlarizare. Confirmările locurilor se face până între 1- 9 august. Dacă candidații renunță la loc și pleacă de la universitate, banii le sunt restituiți. Dacă există posibilitatea de a glisa la buget ei sunt anunțați telefonic de către universitate, în timp util, urmând ca ei sp completeze o cerere. La fel ca și la UTCN, pe baza cererii și a chitanței, cei 660 de lei ajung înapoi în buzunarul bobocilor.

“Acealași lucru e valabil și la UBB, știu că la USAMV nu se mai restituie banii, am o cunoștință care a pățit așa anul trecut sau acum doi ani”, spune Paul Fărcaș, purtătorul de cuvânt de la UBB.

Cât a câștigat USAMV în doar câteva zile

1.768 este numărul celor înscriși la USAMV. Fiecare dintre ei a plătit o taxă de înscriere fie de 120 de lei pentru Facultatea de Medicină Veterinară, fie de 90 de lei pentru alte facultăți, ceea ce înseamnă o sumă de aproximativ 185.640 de lei. Cei admiși la taxă își “plătesc” locul achitând 50% din taxa anuală de școlarizare, care este de 4.800 de lei la “Medicină Veterinară” și 3.000 la alte facultăți. Așasar, 1.500 de lei sau 2.400 de lei trebuie să scoată din buzunar studentul admis la taxă, imediat după admitere. Bani care, dacă același student are șansa și optează să se transfere la buget, deși în cadrul aceleiași universități, nu îi mai sunt restituți. Bani care, rămân, după cum declară prorectorul Ioan Rotar, în bugetul universității.

Ieri, la ora 15, reprezentanții USAMV nu au putut prezenta numărul celor care au trecut de la taxă la buget și cu câți bani a rămas în buget universitatea, de pe urma acestora, procesarea datelor fiind în curs.

Universitatea de Medicină și Farmacie nu a putut fi contactată telefonic.

“Noi avem foarte clar această chestine reglementată prin hotărârile senatului, am discutat aceste chestiuni foarte mult, le-am analizat și am ajuns la următoarele concluzii: pentru cei care pleacă din universitate și și-au achitat prima taxă, cea de confirmare a locului, respectiv 50% din taxa anuală de școlarizare, le restituim banii. Pentru cei care rămân în universitate și noi îi trecem la buget, considerăm că noi le facem un avantaj, în sensul că ei și-au plătit taxa de jumătate- nu le percepem toată taxa- și, ca urmare a acestui fapt o luăm ca un avantaj pe care îl creăm noi. Aceasta este rațiunea pentru care nu mai returnăm banii. Am avut mulți care au plecat de tot, avem chiar un mecanism, pentru cei de departe, li se virează banii în cont. Noi suntem elastici din punctul ăsta de vedere”, Ioan Rotar, prorector USAMV Cluj

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Liliana says:

    E o mare hotie ce se intampla la USAMV, insa sa fim seriosi, toata admiterea e o gluma proasta. La cat de mica a fost ultima medie de intrare la buget, daca bobocul de care spuneti a intrat la taxa, inseamna ca nu si-a dorit atat de mult sa fie medic veterinar. Facultatea asta deja si-a castigat un renumele ca oricum intra toata lumea, indiferent de medie, fara prea mare efort iar pentru prea multi e un plan B, in caz ca nu intra la prima lor optiune.

  2. Mihai says:

    Este furt pe fata, taxa se ia pentru nimic. Daca am intrat la buget inseamna ca plateste statul pentru mine ca sa am tot devotamentul profesorilor. Cei din conducere care au decis sa nu se returneze banii sunt niste hoti academici, sa le fie rusine si sa le stea banii aia in gat.

  3. Stefania says:

    si eu am patit la fel cand am intrat la facultate…am platit jumatate din taxa si dupa o zi am aflat ca sunt la buget, si desigur nu mi’am primit banii inapoi…acum imi pare rau ca nu am facut nimic, dar de multe ori ma gandesc ca nu aveam nici o sansa sa’mi primesc banii inapoi…in fine…ce ma supara pe mine e ca studentii aici sunt tratati de majoritatea profesorilor foarte urat, ca niste prosti…si poti invata cat vrei, ca daca au chef te trec la examen daca nu, nu….si multe alte chestii….ultima dovada de nepasare fata de studenti e ca in ciuda faptului ca facultatea a inghitit muuuulti bani de pe studenti, nu mai sunt fonduri pentru reducerea abonamentelor Ratuc :)) :)) :))…. sunt profund dezamagita …noroc cu campusul ca e asa frumos si mai reduce din stres :)):))

Postaţi un comentariu