FOTO/Noua rampă de gunoaie a Clujului, 70% gata. Prefectul invocă greşeli de proiectare

Lucrările de amenajare a noii rampe de depozitare a gunoaielor a judeţului Cluj din zona Pata Rât continuă în această perioadă după ce termenul de finalizare a proiectului „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”, finanţat din bani europeni, a fost prelungit de trei ori. În prezent s-a ajuns la execuţia a 70% din lucrări. Totuşi prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan este nemulţumit de modul cum decurge implementarea acestui proiect şi a atras atenţia asupra mai multor probleme legate de proiectare.

Prefectul judeţului Cluj a efectuat o vizită pe acest şantier, fiind însoţit de către directorul Agenţiei judeţene de Mediu, cât şi de către directorul Gărzii de Mediu Cluj. Cu acest prilej, s-au purtat discuţii cu reprezentantul constructorului şi reprezentantul Consiliului Judeţean Cluj, deoarece lucrarea în cauză se află la al III-lea termen de finalizare (05.05.2012 – 31.12.2012) prelungit până în 19.10.2014. Valoarea proiectului este de aproximativ 130 de milioane lei, urmând ca în final să fie realizate aici o celulă de depozitare şi platforme utilate de procesare a deşeurilor.

Prefectul judeţului Cluj a constatat amplasarea neadecvată a acestui obiectiv în actuala locaţie, în anul 2009, din cauza zonei de deal care determina costuri suplimentare însemnate la transportul în pantă cu o înclinaţie de peste 10%, pe o distanţă considerabilă, a întregii cantităţi, până la staţia de selectare aflată pe cel mai înalt punct al complexului, pe platformă.

În plus, Gheorghe Vuşcan a atras atenţia şi asupra faptului că se păstrează în continuare selectarea manuală a materialelor reciclabile, aspect nefiresc pentru o investiţie europeană în anul 2014. Ulterior selectării toate fracţiunile vor fi încărcate şi transportate în celula de la baza dealului.

De asemenea, prefectul a subliniat că din cauza modului superficial în care s-au efectuat studiile de fezabilitate, respectiv studiile geo (5 foraje la aproximativ 30 ha teren), au apărut costuri suplimentare cu lucrări de reconsolidare a versantului, generate de alunecări de teren şi de apariţia izvoarelor de suprafaţă.

Vuşcan le-a reamintit constructorilor şi reprezentanţilor Consiliului Judeţean că proiectul a ieşit demult din estimările iniţiale de finalizare ale unei asemenea investiţii, iar problemele ecologice care afectează imaginea Clujului nu mai pot continua prin alocări de noi termene de finalizare.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu