Moda 2013: globuri de Crăciun cu figurine din sticlă de Murano

Iza Oană exemplificând modul în care a fost montată figurina în cadrul de sticlă/Foto: Dan Bodea

Alegerea globurilor pentru împodobirea bradului de Crăciun este o sarcină pe care foarte puţini dintre noi o luăm în serios. Alergăm pe ultima sută de metri prin supermarket-uri să prindem reducerile de sezon la ornamente, nu mai ţinem cont de provenienţa materialelor din care sunt fabricate globurile şi le cumpărăm pe acelea care sclipesc mai tare sau care sunt mai ieftine, indiferent de calitate.

Două dintre cele mai tinere membre ale Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni, Iza Oană şi Andreea Tolgyi, ajutate de un prieten sticlar, au reuşit să realizeze pe durata unei săptămâni nu mai puţin de 101 globuri din sticlă în interiorul cărora au montat propriile figurine cu tematică de Sărbătoare. Astfel, oameni de zăpadă, zânuţe, pinguini cu căciuliţe, brazi, oiţe, sau şoricei şi elefanţi, toate realizate din sticlă de murano de cele două fete, au fost montate cu iscusinţă şi răbdare. „Ideea cu globurile a început anul trecut de la o prietenă de-a nostră, Letiţia Pintilie, care a găsit pe un site nişte cadre de globuri din care am cumpărat câteva bucăţi şi le-am montat cu figurine lucrate de noi, dar doar pentru prieteni. Anul acesta ne-am gândit să facem mai multe întrucât cererea unor astfel de globuri în rândul prietenilor noştri a devenit foarte mare”, povesteşte Iza.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cele două clujence, originare din Deva, au vorbit cu mai mulţi colegi sticlari pentru realizarea cadrelor din sticlă, fiind ajutate în final de meşterul Alexandru Rotar, din Târgu Mureş. „ Este dificil de făcut tipul acesta de glob turtit cu o gaură în mijloc prin care se introduce figurina, deoarece este nevoie de o sticlă destul de groasă, cu anumite proprietăţi. Ne-a ajutat foarte mult Alexandru Rotar care a realizat cadrele fără vreun defect, la dimensiuni potrivite”, precizează Iza. Figurinele din interior sunt făcute toate de ea şi de colega ei Andreea, din sticlă de Murano şi sunt fixate cu răşină epoxidică în interior pentru a sta în glob. Fiecare figurină a fost montată cu penseta, operaţia fiind una destul de dificilă. „În cadrul de sticlă am lipit figurinele care sunt fie fixate în plastelină, sau cu termociment. Am mai adăugat pe lângă ele elemente precum spărtură de sticlă, sau mărgeluţe din sticlă, iar în unele am pus copăcei din grenguţe naturale, din lemn”, explică Iza. După realizarea celor 101 de globuri Iza şi Andreea au stat o zi întreagă doar să le privească, impresionate chiar şi ele de rezultatul unei munci în care îndemânarea şi experienţa şi-au spus cuvântul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Din cauza „invaziei” de Moşi Crăciun pe piaţă, fetele au ales să nu folosească figurine care să îi reprezinte pe aceştia, deşi sunt simboluri ale Crăciunului: „Crăciunul nu înseamnă doar Moş Crăciun şi e puţin complicat să faci trăsături ale feţei care să indice că este chiar un moş. Ne place să lucrăm cu modele diferite faţă de ceea ce se vinde într-un sezon cu tematică, cum e Crăciunul sau Paştele”, povestesc meşterele în sticlă de murano. Ideea de a veni cu această propunere inedită de ornament de brad a apărut şi din dorinţa celor două prietene de a aduce ceva nou în mijlocul globurilor din plastic, sclipicioase şi ieftine. „Globurile din plastic sunt practice dacă ai copii mici, sau animale, însă calitatea lasă de dorit. De asemenea, preţurile între cele din sticlă şi cele din plastic nu se pot compara. Globurile de la noi nu le foloseşte lumea doar de Crăciun, ci pot fi expuse în diferite locuri, după preferinţe”, a precizat Iza Oană.

Andreea, aranjând globurile de sticlă la standul amenajat în Polus Center/Foto: Dan Bodea

Andreea, aranjând globurile de sticlă la standul amenajat în Polus Center/Foto: Dan Bodea

Pentru anul viitor cele două fete se vor pregăti din timp cu alte zeci de globuri pentru a face faţă tuturor comenzilor. Până la Sărbători, Iza Oană şi Andreea Tolgyi pot fi găsite la standurile din cadrul Târgurilor de Crăciun sau la atelierul lor din cartierul Mănăştur. Preţul unui glob realizat de cele două clujence variază între 50 şi 60 de lei.

Mai jos puteţi urmări o galerie foto realizată de fotograful Dan Bodea:

[nggallery id=319]

Distribuie:

Postaţi un comentariu