A început școala! Emoții mari pentru cei 6.000 de elevi de clasa întâi din județul Cluj
Școlile din județul Cluj și-au deschis astăzi, 14 septembrie, porțile pentru cei peste 92.000 de elevi. Dacă pentru cei mari acest lucru nu este neapărt un moment de bucurie, cei mici au fost vizibil emoționați de întâlnirea cu doamna învățătoare. „Am trecut acum pe clasa întâi. Am fost în clasa zero tot aici la Coșbuc. A fost foarte ușor, făceam numai liniuțe, bastonașe. Prima zi de școală a fost emoționanță! Mi-am întâlnit colegii. Majoritatea sunt cei din clasa zero. Îmi place!”, ne-a declarat o fetiță într-o scurtă pauză de joacă, fiind aprobată de ceilalți colegi: „E frumos la școală!”.
Prima „oră” s-a încheiat rapid: copiii au cunoscut-o pe doamna învățătoare, și-a vizitat noua clasă, după care s-a încins joaca în curtea școlii. Elevii „mari” își doresc să învețe mai bine în noul an, să fie mai responsabili, iar dascălii să fie ceva mai înțelegători. „Mi-ar plăcea să fie ceva mai înțelegători profesorii cu noi. Pe clasa a noua au fost destul de duri, acum pe a zecea poate vor fi mai înțelegători. Sper să învăț mai bine anul acesta, să am o medie mai mare. În rest, mă bucur că vom avea o săptămână în plus de vacanță iarna. Sper totuși că și vacanța de vară să rămână la fel, deși, din septembrie toată lumea simte că începe școala, așa că până la urmă nu mai contează că începe cu o săptămână sau două mai repede”, este de părere un alt elev.
Prima zi de școală vine „la pahet” cu un trafic aglomerat, iar acest an nu a reprezentat o excepție în acest sens, ținând cont de „șantierul” din orș. Cu toate acestea, strada Horea și strada Avram Iancu au fost asflatate, muncitorii lucrând până în zori. Dacă pe strada Horea, trotuarele încă nu au fost modernizate, lucrările pe strada Avram Iancu s-au încheiat, urmând să fie trasate marcajele în perioada următoare.
„Se poate circula pe cele două străzi, mai trebuie lucrat la trotuare”, a precizat Emil Boc. Acesta a aparticipat în această dimineață la festivitatea de începere a noului an școlar de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”. Le-a promis elevilor că toți cei care vor avea media peste 8, 50 vor beneficia de burse din partea municipalității. „Să le spuneți părinților că acei bani vă aparțin fiind munciți de voi”, a spus acesta. De asemenea, edilul a precizat că elevii vor beneficia de transport gratuit pe două linii.
Rechizite gratuite pentru elevii din familii cu venituri modeste
Peste 500 de copii au primit ghiozdane și rechizite gratuite, în cadrul programului pe care Primăria Cluj-Napoca îl susține la începutul fiecărui an școlar. Programul se adresează familiilor din evidența Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj.
Începând cu 14 septembrie 2015, la nivelul județului Cluj vor funcționa 212 unități cu personalitate juridică și 189 structuri, dintre care 201 unități de învățământ de masă și 11 unități speciale. Își vor deschide porțile în acest an 60 de licee și colegii, 104 școli gimnaziale, patru școli primare, 41 de grădinițe, trei școli profesionale independente și 45 de unități de învățământ particulare.