Electrocentrale sub presiune. Sute de angajaţi refuză să lucreze

Peste 250 de angajati protesteaza Sursa foto- Digi24 Oradea

Oradea, singurul furnizor de agent termic din oraş.  Aproximativ 250 de salariați ai au protestat în fața sediului. Ba mai mult, unii au refuzat să intre în schimbul de dimineață și să preia activitatea de la colegii care au fost de noapte, în timp ce alții au venit de acasă pentru a susține mitingul declarat spontan.

Potrivit protestatarilor, scopul acestei acţiuni este de  a arăta că oamenii nu vor să accepte propunerile pe care administratorul special, Stănel Necula și Casa de Insolvență „Transilvania” vor să le pună în practică în ceea ce privește veniturile angajaților.

Gheorghe Mihai, șeful unuia dintre cele trei sindicate de la CET, a declarat că dacă ar accepta propunerile s-ar ajunge la scăderi cu aproximativ 40% a veniturilor, dar se întrevăd deja și disponibilizări. Totodată,   potrivit acestuia, conducerea Electrocentrale ia în calcul externalizarea anumitor servicii. Ceea ce va însemna, în opinia angajaților, noi concedieri.

Fără tăieri de salarii

Protestul a debutat pe la ora 6 dimineața, protestatarii fiind hotărâți să nu intre în centrală pentru a-și face treaba decât dacă li se acceptă revendicările legate, în mare parte, de nediminuarea lefurilor. Ei sunt nemulţumiţi de propunerea de reducere a salariilor făcută de administratorul special şi de reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania, prin care li s-ar reduce veniturile cu circa 40%, cel mai mare salariu net urmând să fie în jur de 900 de lei

Conform regulamentului intern, în caz de neprezentare a schimbului de dimineață, personalul care a lucrat de noapte trebuie să asigure continuitatea furnizării serviciilor și siguranța instalațiilor încă 4 ore. Termenul a expirat la ora 10, când același număr de oameni erau încă în fața sediului CET.

Negocieri fără proteste

Potrivit administratorului Stănel Necula, la ora 14.00 este prevăzută o negociere a contractului colectiv de muncă între cele trei sindicate din CET şi administratorul special numit în urma declarării insolvenţei unităţii energetice orădene, în urmă cu o lună. El a declarat că negocierea va avea loc doar în condiţiile renunţării la protest şi sunt vizate, în principal, sporurile salariale: primele de Paşte, Crăciun, Ziua Energeticianului, de căsătorie, de naştere a primului copil, de vechime neîntreruptă în muncă şi în unitate. Stănel Necula a afirmat că a identificat contracte oneroase, reuşind, de exemplu, reducerea costurilor contractului la păcură cu 20%.

“Vorbim despre o stare de insolvenţă în care , în mod natural, pe fondul pierderilor societăţii, nu putem vorbi despre prima şi bonuri, altele decât cele din codul muncii. Am scris în mod clar ce intenţionăm să negociem. Vor să facă asta sub presiunea străzii, vă spun că nu se poate. Legea nu permite aşa ceva. Sigur mi-am propus să găsesc soluţii ideale în care ei să aibă un grad de mulţumire suficient  în raport cu situaţia în care noi ne aflăm. În niciun caz nu vorbim despre tăieri de 40-505. Vorbim despre un alt nivel de procente”, a subliniat administratorul Stănel Necula.

Stănel Necula a dat asigurări că orădenii nu vor avea de suferit în privinţa furnizării încălzirii şi a apei calde, existând stocurile necesare de cărbune şi păcură.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu