Pompele de căldură hibride, o tehnologie inovatoare din Norvegia, vor fi prezentate la Oradea
Universitatea Oradea va prezenta joi, 7 noiembrie, în premieră pe ţară, o tehnologie inovatoare de producere a energiei termice – pompele de căldură hibride norvegiene, pentru achiziţionarea cărora guvernul de la Oslo acordă fonduri nerambursabile asigurând 50% din valoarea instalaţiilor.
Rodica Gurtler, de la ONG-ul timişorean GreenWatt pentru Energie Curată, a precizat, pentru AGERPRES, că în România nu este deloc introdus acest sistem.
‘Suntem printre primii din Europa, nu numai din România, care promovăm introducerea pe scară largă a pompelor de căldură hibride, puse la punct de norvegieni. În România nu este deloc introdus acest sistem, pe care, împreună cu Departamentul de Inginerie Energetică al universităţii orădene, dorim să-l facem cunoscut cât mai multor potenţiali beneficiari din domeniul industrial’, a spus Rodica Gurtler.
Norvegienii au reuşit să perfecţioneze instalaţiile respective folosind ca agent de lucru amoniacul şi energiile reziduale ca energie primară (din canalizare) obţinând temperaturi foarte înalte ale agentului termic, de până la 110 grade C, comparativ cu pompele de căldură normale, care funcţionează cu freon şi nu reuşesc mai mult de 65 grade. Instalaţia se numeşte pompă hibridă pentru că îmbină eficient comprimarea mecanică a vaporilor de agent frigorific cu principiul absorbţiei.
‘La încălzirea oraşelor este ideal acest sistem. Dar se poate folosi cu succes şi în procesele tehnologice de pasteurizare a laptelui, de preparare a laptelui praf, în industria de procesare a cărnii, în industria chimică şi multe altele’ a menţionat Rodica Gurtler.
Preţul unei pompe hibride începe de la 10.000 de euro, dar depinde în funcţie de puterea termică instalată. Guvernul Norvegiei acordă fonduri nerambursabile de 50% pentru achiziţionare, iar pentru cealaltă jumătate de finanţare se pot lua în considerare şi alte finanţări europene, precum cele detaliate pe pagina web a Ministerului Economiei, la secţiunea eea grants.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a afirmat recent că primul domeniu ce va fi finanţat din aceste fonduri va fi cel de protejare a mediului înconjurător, eficienţă energetică etc.
Seminarul internaţional cu tema ‘Introducerea pe scară largă a pompelor de căldură hibride’ are ca scop promovarea energiilor regenerabile, precum şi informarea asupra posibilităţilor de obţinere a unei finanţări nerambursabile pentru proiecte de creştere a eficienţei energetice. Vor participa reprezentanţi ai producătorului norvegian Hybrid Energy, ai ONG-ului GreenWatt şi cadre universitare orădene.
Sunt invitaţi să participe, gratuit, reprezentanţi ai companiilor de utilităţi, personal din compartimentele tehnice ale primăriilor de municipii care au termoficare, ingineri constructori de instalaţii, arhitecţi urbanişti, mediul academic, politicieni.