Un afacerist orădean, denunţat că a încercat să-l mituiască pe ministrul Dan Şova
Directorul general al grupului de firme Selina, Călin Roman, a fost reclamat la DNA de Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte, şi e acuzat că ar fi încercat să-i dea mită, într-un hotel din Beijing, în schimbul unor contracte de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.
Ministrul a declarat, joi, că omul de afaceri a încercat să-i dea mită, într-un hotel din Beijing, “pentru a obţine un tronson de autostradă”. Şova nu a dezvăluit numele afaceristului, însă a precizat că acesta făcea parte din delegaţia oamenilor de afaceri care însoţea delegaţia guvernamentală română aflată în vizită oficială în China, în perioada 2-4 iulie, în acest an.
“M-a abordat a doua sau a treia zi. Premierul Ponta a fost înştiinţat imediat şi a zis «Mergeţi la DNA»”, a spus ministrul, precizând că a fost şi un martor la tentativa de mituire, însă nu poate spune dacă omul de afaceri avea banii pregătiţi să-i dea în acel moment.
“În acest moment nu am informaţii de la DNA, dar nu e nefiresc pentru că, fiind în fază de cercetări prealabile şi probabil cerând nişte probe în China, durează puţin mai mult. Oricum a fost depusă (plângerea -n.r.) acum circa o lună şi curge. În mod cert va afla lumea când mă vor chema la o declaraţie”, a mai spus Şova.
Şova a mai declarat că firma celui care a încercat să-l mituiască “a mai avut contracte cu CNADNR, a lucrat la autostrăzi şi drumuri naţionale. Cred că a lucrat tot timpul”. Ministrul a mai precizat că l-a văzut cu acea ocazie „prima oară” pe cel care dorea să îl corupă şi că „omul de afaceri mi-a promis o sumă de bani”, pe care însă nu a dezvăluit-o presei.
Plângerea ministrului Dan Şova a fost înregistrată la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în 10 septembrie, care şi-a declinat competenţa în acest caz, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Cristian Ardelean, a declarat, joi, că plângerea a fost înregistrată la instituţia pe care o reprezintă, „în urmă cu 3-4 săptămâni iar în dosar se află şi câteva acte, printre care şi cartea de vizită a lui Roman.
Deşi căutat telefonic, Călin Roman nu a putut fi găsit pentru a-şi exprima punctul de vedere însă patronul societăţii, Beniamin Rus îi ia apărarea, declarând că acuzaţiile aduse directorului său sunt nefondate. „Eu trebuia să mă duc în China. Am fost invitat personal. Ştiam că merg Corlăţeanu şi Şova. Dacă aveam astfel de intenţii sau preocupări, mergeam şi discutam eu. Acuzaţiile care i se aduc domnului Roman nu sunt reale”, a declarat Rus.
Numele lui Rus a fost legat în mai multe rânduri de câştigarea discutabilă a unor contracte publice, iar în 2010 magnatul a fost acuzat chiar de mituirea mai multor funcţionari locali din Maramureş, judeţ în care avea un contract de deszăpezire, însă acuzaţiile nu au putut fi probate iar omul de afaceri a fost scos de sub urmărire penală.
Grupul Selina cuprinde cinci firme – Selina S.R.L., Trameco S.A, Drumuri Bihor S.A., Selina Invest S.R.L. şi Selina Kurdistan -, specializate în construcţii, lucrări de infrastructură, transport si mecanizare, iar consorţiul are peste 1.500 de angajaţi şi peste 400 de utilaje şi echipamente, potrivit site-ului companiei.
Printre activităţile grupului se numără: construcţii civile şi industriale, restaurări de monumente istorice, lucrări de instalaţii, alimentare cu apă, canalizări, sanitare, electrice, încălzire şi climatizare, staţii de pompare şi staţii de epurare a apelor uzate, construcţii de drumuri şi autostrăzi, construcţii de poduri şi podeţe, construcţii hidrotehnice, îmbunătaţiri funciare, gospodărirea apelor, combaterea eroziunii solului, închideri de mine, ecologizări şi iazuri de decantare, transporturi şi mecanizare, închiriere utilaje, dezvoltare şi promovare imobiliară şi activităţi de turism.