Mama Talidei Varga, tânăra răpusă de meningită: Medicii vinovați să plătească!
În urmă cu un an, Talida Varga o tânără de 15 ani, se stinge pe patul Spitalului Municipal. O mamă răvăşită de durere a căutat dreptatea. Era şi este în continuare convinsă că fiica ei a murit cu zile. Lunile s-au scurs, dar nimeni nu a fost găsit vinovat. Deocamdată. O casă de avocatură din Bucureşti a decis să se ocupe de cazul tinerei Talida Varga, adolescenta de numai 15 ani care a murit de meningită după ce medicul de familie a tratat-o cu algocalmin, pe urmă un alt medic i-a prescris tratament de colecist, ca mai apoi să ajungă la Oradea unde după aproape două săptămâni i s-a pus diagnosticul corect. Meningită. A fost, însă, mult prea târziu. Cazul a ajuns în atenţia mass-mediei centrale şi locale. A avut parte de o mediatizare care a atras atenţia procurorilor care s-au autosesizat.
“Există suspiciuni că moartea ar fi intervenit datorită diagnosticului şi medicamentaţiei aplicate greşit. Parchetul s-a înregistrat cu o cauză în care se vor face cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, declara la acea vreme Vasile Popa, şeful secţiei de urmărire penală din Parchetul Judeţean Bihor.
În faţa comisiei de la Bucureşti
Mama tinerei a ajuns, nu odată, în faţa anchetatorilor. A dat declaraţii peste declaraţii. Ba mai mult, a sesizat chiar şi Colegiul Medicilor Bihor. În zadar, până acum. Niciun medic nu a fost tras la răspundere, niciun cadru medical nu a fost găsit vinovat. A ajuns şi la Bucureşti.
“Mi-am făcut programare la ministrul Nicolaescu. În martie am fost la comisie şi am stat de vorbă cu doctorul Raed Arafat. Mi-a spus că meningo-encefalita nu înseamnă moarte. În legătură cu medicii, doctorul Arafat mi-a spus că nu îmi poate spune nimic”, ne-a mărturisit Claudia Munteanu, mama Talidei Varga.
Ea este dispusă să meargă mai departe şi să ceară să se facă dreptate. “Cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. Şi dacă vor primi 2 luni cu suspendare tot e ceva. Voi şti că a fost tras cineva la răspundere pentru moartea fetiţei mele”, a mai afirmat Claudia Munteanu.
O casă de avocatură din Bucureşti a ales să se ocupe de caz. “Dincolo de profesie trebuie să vezi şi nişte cazuri speciale mai ales dacă este vorba despre oameni fără posibilităţi materiale”, ne-a spus avocatul Cristian Winzer, de la S.C.P. Bărcan, Winzer & Asociaţii.
Implicat: chiar fostul ministru al Sănătăţii, Ladislau Ritli
Avocaţii sunt de părere că, fără doar şi poate, este vorba despre un caz de malpraxis. În perioada următoare se va stabili în ce a constat implicarea fiecărui medic.
“Am obţinut deja o soluţie de începere a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă. Există indicii temeinice că fapta a fost săvârşită de medicii din Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal Oradea. Drumul este lung şi anevoios, ţinând cont şi de împrejurarea că unul dintre medicii în legătură cu care s-a solicitat demararea activităţilor specifice este tocmai fostul ministru al Sănătăţii, Ladislau Ritli”, susţine avocatul Cristian Winzer, de la S.C.P. Bărcan, Winzer & Asociaţii.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a dispus anularea raportului medico-legal întocmit şi efectuarea unei noi expertize, la cererea expresă a avocaţilor. Astfel, urmează efectuarea unei noi expertize de către o comisie de experţi din cadrul Institutului de Medicină Legală Timişoara. “Diagnosticarea greşită, neinstituirea tratamentului adecvat, neefectuarea la timp şi în mod corespunzător a investigaţiilor necesare şi refuzul de transferare a pacientei, la cererea familiei, la momentul oportun, către o unitate superioară tehnic şi profesional sunt principalele probleme identificate de echipa de avocaţi şi experţi medico-legali “, susţine avocatul Cristian Winzer.
Acesta a precizat că se așteaptă rezultatele expertizei comisiei de experţi. “În ceea ce priveşte pedepsele pe care vinovaţii le riscă, deocamdată se aşteaptă rezultatele expertizei comisiei de experţi de la Institutul de Medicină Legală din Timişoara. În funcţie de concluziile expertale şi de ansamblul material probator, se va stabili cu exactitate care sunt actele şi faptele materiale care trebuie reţinute în sarcina fiecărui cadru medical. În funcţie de participaţia avută la uciderea din culpă a Talidei, vinovaţii riscă închisoare cu executare de la 2 la 7 ani, cu interzicerea dreptului de exercitare a profesiei medicale pe o anumită perioadă. Suplimentar, în soluţionarea laturii civile a cauzei penale, atât unitatea medicală, cât şi medicii implicaţi în acest caz de malpraxis pot şi trebuie să fie obligaţi de către instanţa de judecată la plata de despăgubiri către familie, cu titlul de daune morale şi materiale”, a conchis avocatul Cristian Winzer.