Fostul adjunct al Poliției Bihor, Ioan Brîndaș, din nou în fața instanței: Înalta Curte va judeca recursul pentru anularea mandatului de arestare

Comisarul şef Ioan Brîndaş a fost arestat pentru 29 de zile

Fostul adjunct al Poliției Bihor, comisarul șef Ioan Brîndaș, se va prezenta, joi, la Înalta Curte de Casație și Justiție unde magistrații vor lua în discuție legalitatea și temeinicia mandatului de arestare emis pe numele lui la Oradea.

Ofițerul, arestat săptămâna trecută de Curtea de Apel Oradea a atacat decizia, prin recurs, considerând că motivele care i-au stat la bază nu sunt întemeiate.

“Clientul meu a fost suspendat din funcție, are peste 20 de ani vechime în poliție, un comportament bun în societate și la locul de muncă, prezintă suficientă garanție și nu poate influența ancheta”, a explicat apărătorul comisarului șef Ioan Brândaș, avocatul Ioan Banciu.

După cum se știe, ofițerul orădean e acuzat că a protejat o reţea de evazionişti cercetată de Poliţie. Ancheta DNA a dezvăluit că adjunctul şefului IPJ Bihor a “investit” în afacerea grupului evazionist 45.000 euro, de pe urma cărora încasase deja camătă 75.000 euro şi mai urma să primească 128.000 euro, dar şi că la rându-i era finanţat cu “împrumuturi” de afacerişti cunoscuţi, cercetaţi în mai multe dosare pentru evaziune fiscală.

Acuzațiile aduse ofițerului sunt grave, luare de mită, cămătărie, favorizarea infractorului, dar şi divulgarea unor informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fapte pedepsite cu închisoare de până la 15 ani.

Potrivit încheierii de arestare a Curții de Apel Oradea, comisarul şef Ioan Brîndaş se afla în vizor încă din septembrie, când procurorii DNA Ordea au fost sesizați că a divulgat informaţii confidenţiale dintr-o investigaţie a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor ce viza un grup de afacerişti cercetaţi pentru evaziune fiscală, autori ai unui prejudiciu de aproape 12 milioane lei. Este vorba despre reţeaua destructurată la începutul lunii trecute de poliţiştii SIF, coordonată de orădeanca Gyorgy Monika şi tatăl ei Toncz Ştefan, din care mai făceau parte, între alţii, interlopul Carmen Mihai Pandel şi Bancsik Tibor.

Ofițerul, care avea în subordine directă Serviciul de Investigare a Fraudelor şi care, astfel, avea acces la toate informaţiile legate de anchetele în derulare era suspectat că, în luna iulie, a avertizat gruparea că urmează să se efectueze percheziții în cazul lor.  Iar aceștia, la rândul lor, s-au anunțat, să facă “curăţenie mare”, adică să distrugă şi să ascundă o parte din documentele contabile ale societăţilor implicate, înainte cu câteva zile de organizarea acţiunii.

Între timp, pe 6 octombrie, procuroarea Mihaela Bulzan a dispus noi percheziţii în dosarul de evaziune fiscală, iar Gyorgy Monika şi una dintre colaboratoarele sale, Liana Negrean, au ajuns în arestul Poliţiei. Atunci, tatăl femeii l-a sunat din nou pe Brîndaş, rugându-l să-i ajute. Fără să ştie, însă, că discuţiile le erau interceptate.

Chemat în faţa procurorilor DNA, Toncz a recunoscut că avea o legătură mai veche cu ofiţerul, dar şi că acesta a finanţat direct activitatea firmelor pe care acesta le controla împreună cu fiica sa, prin intermediul unui împrumut cu camătă de 45.000 euro. Până în toamna acestui an, cei doi i-au returnat lui Brândaş 75.000 euro. Sumele reprezentau doar dobânzi şi fuseseră achitate în numerar de către Toncz, de regulă acasă la ofiţer, mai rămânându-i de plătit încă 128.000 euro.

Potrivit încheierii, după demararea anchetei împotriva comisarului șef Ioan Brîndaș, acesta a aflat iar pe 24 octombrie, la o zi după ce a fost pus sub urmărire penală, ofiţerul a aflat şi l-a contactat, prin sms, pe Toncz, cel cu care ţinea legătura, cerându-i să se întâlnească. Bărbatul l-a refuzat, reproşându-i că i-a întors spatele cu toate că îi plătise, zicea el, “foarte mulţi bani”. Câteva minute mai târziu, Brîndaş i-a trimis un nou sms în care îi cerea o întrevedere “neapărat” fiindcă acum “eu am probleme”.

Miercurea trecută, echipaje formate din ofiţeri ai DGA şi coordonate de procurori DNA au efectuat percheziţii simultane la domiciliul şi la biroul adjunctului şefului IPJ Bihor, găsind mai multe contracte de împrumut. Unul avea ca obiect un credit de 60.000 euro luat de ofiţer în aprilie 2007 de la Kopanyi Ştefan, fondatorul cartierului Prima din Oradea, cercetat şi el pentru evaziune fiscală, credit nemenţionat în declaraţiile de avere ale poliţistului din perioada 2007-2009. Anchetatorii au găsit, de asemenea, mai multe telefoane mobile cu cartele prepay folosite de Brîndaş pentru a evita interceptarea şi identificarea sa.

Condus la sediul DNA pentru audieri, Brîndaş a declarat că n-a avut cunoştinţă despre percheziţiile la evazionişti, întrucât n-a fost informat despre ele şi, ca atare, contrar declaraţiilor făcute de Toncz şi de fiica sa, nu i-a avertizat. Cât despre cei 45.000 euro, el i-a dat, nu i-a luat, deci nu i s-ar fi putut imputa fapte de corupţie, iar banii nici măcar n-au fost ai lui, ci fuseseră luaţi de la un prieten, Marius Fildan, patronul grupului de firme Nova Euro, cercetat şi el în nu mai puţin de 7 dosare!

Brândaş spunea că i-a predat lui Fildan şi cea mai mare parte din dobânzile încasate până atunci, adică 65.000 euro. Chemat la declaraţii, Fildan l-a contrazis, susţinând că l-a împrumutat pe poliţist, nu pe Toncz, cu 75.000 euro, nu cu 45.000, iar până în prezent a primit înapoi doar 10.000 euro, nicidecum 65.000.

Cert e că, imediat după audieri, Brîndaş a fost reţinut şi dus la Arestul Poliţiei pe care, până în acea zi, o condusese iar o zi mai târziu a fost arestat pentru 29 de zile.

“Pericolul concret pentru ordinea publică rezultă şi din împrejurarea că inculpatul şi-a făcut din faptele de corupţie o sursă de venituri ilicite, aducând atingere inclusiv prestigiului instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea, în condiţiile în care acesta trebuia să reprezinte, prin natura funcţiei de conducere îndeplinite, o garanţie pentru respectarea şi aplicarea legii”, şi-a motivat decizia judecătoarea Adela Condrovici. Recursul se va judeca, joi, la Înalta Curte.

Distribuie:

Postaţi un comentariu