Patinajul, tot mai greu de practicat. Primăria promite un nou patinoar

Foto: Dan Bodea

Copii sau adulți, clujenii sunt fascinați de alunecarea pe patine. De ani de zile patinajul face parte din bucuriile iernii. O ieșire la patinoar este un pretext foarte bun pentru părinți să iasă împreună cu cei mici la puțină distracție și un mod plăcut de a face mișcare. De ce nu, ieșirea la patinoar este și un motiv numai bun de socializare. Nu e nevoie să știi să patinezi, nici să ai propriul echipament.

În toate cazurile, în preajma unui patinoar amenajat se va găsi echipamentul necesar, de închiriat. Până anii trecuți clujenii aveau o ofertă destul de generoasă din acest punct de vedere. Azi, amatorii de patinaj mai au la dispoziție doar suprafața de gheață amenajată în parcarea unui hipermarket dintre cartierele Grigorescu și Mănăștur.

Sezonul distracției e totuși limitat

Distracția la patinoar începe, de regulă, în luna decembrie la patinoarele în aer liber din Cluj-Napoca. Până la sfârșitul lunii ianuarie au fost două. Unul amenajat în centrul istoric al municipiului, în Piața Unirii, cel de al doilea amenajat în parcarea unui hipermarket. Patinoarul, să-l numim „al Primăriei”, din Piața Unirii, a fost deschis oficial la data de 1 decembrie, dar activitatea lui este restrânsă la doar două, maximum trei luni pe an. E adevărat că parcă nici clujenii nu s-au mai înghesuit ca în anii trecuți, ceea ce face din inițiativa amenajării patinoarului, o afacere prea puțin profitabilă.

Citiți și: Comunitatea maghiară din Cluj, ofensată de patinoarul amplasat în jurul statuii lui Matia Corvin. Care este răspunsul organizatorilor Târgului de Crăciun

Între timp, patinoarul din Piața Unirii a fost demontat, astfel că, patinoarul Fiesta Sport, de pe varianta cartierelor Grigorescu – Mănăștur este singurul loc în care pasionații acestui sport pot merge să patineze zilnic, între orele 10:00 – 21:30. În cazul ultimului patinoar amenajat, e bine de știut că acolo se poate patina pentru agrement, contra cost, la prețuri decente, dar cei mici pot deprinde și tainele patinajului viteză, sub îndrumarea profesorului Gheorghe Pârv, de la Clubul Sportiv Școlar (CSS) Viitorul Cluj.

”Este important pentru oricine să practice patinajul, fie și doar de agrement, pentru că patinajul oferă efecte pozitive atât asupra corpului, cât și asupra minții, ajutându-te să scapi de neliniști, griji și stres. De asemenea, îmbunătățește echilibrul, coordonarea și flexibilitatea și dezvoltă musculatura. Patinând, îți definești o serie de grupe musculare, cum sunt mușchii pelvieni, ai șoldurilor și coapselor. Tendoanele genunchilor devin mai flexibile în timp ce îți menții echilibrul, iar mușchii abdominali și ai spatelui devin mai fermi. Și mușchii brațelor, și ai umerilor lucrează concomitent cu restul grupelor musculare”, explică profesorul de patinaj. Patinoarul Fiesta este mai generos și din puncte de vedere a duratei în care este deschis publicului. ”Practic aici se poate patina atâta timp cât vremea este potrivită pentru acest gen de activitate. Este un patinoar care are câteva caracteristici care îl fac atractiv, inclusiv în zilele ploioase, pentru că dispune de un aparat de reparat gheața”, adaugă Pârv.

Citiți și: Orașul care nu e orășelul copiilor

Cândva au fost șase patinoare

Patinoare amenajate de autorități sau improvizate de către cetățeni se găseau până în urmă cu câțiva ani în mai multe cartiere. Cel mai frecventat era cel din centrul municipiului, dar cele mai atractive erau patinoarele de pe Lacul Chios și cel din spatele Bisericii Reformate de lângă Regionala CFR. Primul, amplasat în Parcul Central, este singurul patinoar natural din Cluj-Napoca. Deși nu este amenajat de nimeni, iar patinajul pe lac nu este permis oficial, clujenii mergeau la Lacul Chios, atunci când temperaturile de afară erau foarte scăzute și lacul era foarte bine înghețat, pentru a se relaxa sau pentru a învăța să patineze, dar și pentru faptul că nu trebuiau să plătească bilet pentru a se bucura de acest sport de iarnă.

Ianuarie 2016 / Foto: Maria Man

Patinoarul din spatele Bisericii Reformate de lângă Regionala CFR era singurul patinoar natural amenajat. Acolo, pe suprafața terenului de handbal aparținând CSS Viitorul Cluj, profesorul Pârv amenaja an de an patinoarul pe care se pregăteau sportivii clubului, dar oricine avea acces la el.

”Să tot fie vreo 10 ani de când a început construcția unei săli de sport pe terenul respectiv și de atunci nu mai există patinoar. Sala de sport este și acum doar la nivel de fundație”, spune cu amărăciune Gheorghe Pârv. Alte patinoare am mai fost amenajate, cândva, la Mall-ul din cartierul Gheorgheni (până în 2014), dar și la ștrandul Sun din cartierul Grigorescu. În acest ultim caz cei ce frecventau ”patinoarul din bazin” erau și administratorii lui. Singurul care mai funcționează și azi, Patinoarul Fiesta, a fost inaugurat în 2011.

Citiți și: În ultima zi de „vacanță”, clujenii au „încins” gheața: lacul Chios s-a transformat în patinoar, teren de hochei și pistă pentru biciclete

Primăria promite un nou patinoar

Ani la rând administratorii orașului au vorbit de amenajarea unui patinoar pe Lacul Chios. Proiectul nu a depășit faza de idee, iar clujenii pot să patineze în continuare, pe riscul lor, dacă vremea este adecvată și lacul înghețat. Acolo, pe Lacul Chios, se practica patinajul încă de la începutul anilor 1900. ”Când eram copil, mergeam în fiecare iarnă la patinoarul de pe Lacul Chios. Foarte multă lume mergea acolo. Clădirea care este acum cazino era pavilion de patinaj, unde era amenajată garderoba și unde se putea servi un ceai fierbinte. La vremea aceea, pentru a încuraja practicarea patinajului, administratorii fixau prețuri derizorii, accesibile oricui. Puteai închiria echipament special pentru patinaj, niște pulovere cu dungi orizontale”, își amintește istoricul Ucu Bodiceanu. Însă, istoria și tradiția amenajării lacului ca patinoar nu mai par de actualitate pentru autorități.

Primarul Emil Boc a anunțat, la sfârșitul verii trecute, că s-a identificat o suprafață de teren de aproximativ 1.800 de mp, lângă Cluj Arena, transferată din proprietatea județului în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, unde se vrea amenajarea unui patinoar și a unui loc de joacă, administrate de Primărie.

”Vara va fi parc de role sau alte activități specifice de vară, iar iarna va fi amenajat un patinoar”, a explicat Emil Boc.

Propunerea a venit în urma unor discuții din Comisia Tehnică de Urbanism care vizau reamenajarea patinoarului din Parcul Central. În cele din urmă, specialiștii din Primărie au renunțat la ideea de a amenaja patinoarul de pe Lacul Chios, din considerente estetice. Totuși primarul Boc a lăsat să se înțeleagă că ideea patinoarului de pe Lacul Chios nu a fost abandonată definitiv. Edilul spune că este nevoie de o dezbatere publică și abia după aceasta se va alege una dintre cele două variante – fie va fi amenajat un patinoar pe lac, fie pe spațiul de lângă stadion, care ar avea o dublă utilitate: parc de joacă pe timpul verii, respectiv patinoar în sezonul hibernal.

Citiți și: 

Distribuie:

Postaţi un comentariu