De pe Piezișă, fumul se ridică
Cu doar câteva zeci de ore înainte ca legea împotriva fumatului în spații publice închise să intre în vigoare, în insula de tinerețe a Clujului, strada Piezișă, se trage cu patos din ultimele țigări care văd interiorul unui restaurant. Prin baruri, clienții pare că se pregătesc de o furtună. Când îi întrebi ce vor face începând cu 17 martie, când rigorile legii vor fi aplicate și cei ce nu se supun vor fi amendați, cu toți adoptă o atitudine relaxată și spun cu non-șalanță că nu e așa o mare filozofie să renunțe la fumat. Dar e oare chiar așa?
Seara zilei de 15 martie. Ca niște temerari studenți hotărâți să facă „un tur de Piezișă” abordăm restaurantele din vestita zona pentru a înțelege și observa ultimele momente de deplină libertate ale fumătorilor de prin cafenele, pub-uri, restaurante și cluburi. Prima oprire este Living Pub, unde câteva mese sunt ocupate, în ciuda faptului că ora este destul de matinală (ora 18). Angajații merg zâmbitori spre mese cu cafele și beri, și dacă e loc de răutăți, parcă pe chipurile clienților se citește îngrijorarea cu privire la zilele următoare, când băuturile nu vor mai fi asezonate cu țigări, decât afară, pe terasă.
Citiți și:„Afacerile fără fum”, sabotate de legea antifumat?
Curaj, vine ziua cea mare!
Teodora este managerul localului Living Pub și este, cel puțin aparent, foarte relaxată cu privire la rigorile acestei legi. Toată lumea este pregătită, angajații pub-ului își repetă deja în minte dsicursurile pe care le vor rosti dacă vreun client rebel încearcă să miște în front și, per ansamblu, toată lumea se poartă de parcă nimic nu ar urma să se întâmple.
„Ne așteptăm să fie dificil la început. Lumea e obișnuită să aprindă o țigară când consumă o băutură, fie că e vorba despre cafea sau alcool. Sinceră să fiu nu mă aștept la mai puțini clienți. Încă nu s-a deschis sezonul teraselor, poate atunci lumea va prefera terasele în detrimentul spațiilor închise, mai ales că pe terase se va putea fuma. Nu cred că vom fi afectați. Nu ne e teamă de controale, mai ales că nici nu avem de ales. Se vor acomoda și clienții, pentru că varianta este să stai acasă și să bei cafeaua și să fumezi”, explică tânăra.
Ca să mai aline suferința „vicioșilor”, proprietarii de pub-uri vor amenaja, acolo unde este posibil, terase încălzite (nu închise!) unde se va putea fuma în condiții decente, indiferent de vremea de afară. O altă variantă e diversificarea meniului, în speranța că dorul de țigară trece cu o băutură exotică sau ceva de mâncare.
„E și o problemă de mentalitate. În alte țări se poate, cred că și la noi se poate. Nu ar trebui să fie ceva foarte complicat. Probabil o lună, două va fi mai problematic. Ne vom axa mai mult pe băuturi și vom avea mai multe cocktailuri. Avem pregătite scrumiere pentru exterior și se va putea fuma afară, unde este acoperit”, explică Teodora Pop.
În celălalt capăt al Piezișei, ziua de 17 martie este o zi ca oricare alta din motive cât se poate de simple: în restaurantul cu specific indian Indigo nu se mai fumează din primele zile ale anului 2016, astfel că cei ce vin aici sunt deja „antrenați”. „E o măsură bună pentru fumători, în primul rând”, spune Hanga Boroș, proprietara restaurantului, care a observat că interzicerea fumatului în localul ei nu a avut efecte negative.
„Noi știm deja cum e pentru că la noi nu se mai fumează de la 1 ianuarie. Vă pot spune clar că nu ne-a afectat deloc, dar nici nu ne așteptam să se întâmple asta. Cluburile probabil își pot face griji, dar la noi, clienții fumători vin. Merg să fumeze afară, lângă restaurant, și se întorc la masă. Puțin s-a schimbat clientela, dar noi și când aveam zone de fumători și nefumători observam că sunt tot mai mulți clienți nefumători. Vin oameni care apreciază că la noi nu se fumează și profităm de pe urma legii pentru că servim mâncare. La fast-food poate mai mergea să fumezi, dar într-un restaurant cu mâncare gătită nu merge”, explică Hanga Boroș, proprietara restaurantului Indigo.
Din lipsă de variante, e bine
Discuțiile cu clienții însă sunt pe un alt ton. Cu toții sunt de acord că măsura interzicerii fumatului este una bună. Și dacă nu e bună, tot e bună că doar așa se întâmplă în toate țările civilizate. Niciunul dintre cei cu care am vorbit nu a spus că măsura e ridicolă sau că le-ar îngrădi vreun drept, însă cu toții au explicat că se putea să nu fie atât de strictă, semn că acceptăm interzicerea fumatului din spirit civic și din obligație, nu neapărat pentru că am percepe-o ca fiind cea mai bună variantă. Robert întâmpină întrebarea „Ce vei face începând de joi, când nu vei mai putea fuma în localuri?” cu un vehement „E o tragedieeee!”. Glumește însă și știe că, fie că ne place sau nu, măsura ne aduce în lumea normalității țărilor europene, în care prin localuri te deplasezi fără a fi nevoie să tai fumul cu cuțitul. Și totuși…
„Am fost plecat în Anglia și acolo toată lumea iese afară și fumează. E chiar mai frumos afară. În Belgia e la fel. Lumea nu va renunța la fumat, cum nu a renunțat nici atunci când s-au scumpit. Se va putea fuma pe terase și mi se pare ok ca pentru o persoană care nu fumează să nu fie nevoită să inhaleze fumul. Ar fi putut poate să se găsească soluții, să se poată fuma în localurile care au o ventilație foarte bună, care să scoată tot fumul. Nu e scump și era o variantă pentru că pentru unii asta înseamnă să se simtă bine: să fumeze o țigară. O să ieșim toți afară, așa vicioși cum sunt și ne conformăm”, spune Robert.
Radu, un alt client fumător este și el de acord cu aplicarea legii și speră că poate în felul acesta se va lăsa și de fumat. Oricum e sigur că nu va mai fuma atât de mult.
„Sunt fumător, dar e un lucru bun. Mai ales în restaurante. Eu când merg să mânânc tot timpul merg la nefumători. Poate mă și las de țigări, mai ales că atunci când ieși fumezi mai puțin. Cui îi e greu, iese afară”, explică tânărul.
De după bar, pe deplin satisfăcuți, zâmbesc angajații Teodorei. Radu (un alt Radu), este barman de patru ani și vorbind despre meseria lui are o revelație: tot de patru ani inhalează zi de zi fumul altora și nimeni nu îl întreabă dacă vrea să facă asta. Ei bine, din 17 martie Radu va scăpa măcar de această grijă.
„Mi se pare foarte ok. O să ajung și eu curat acasă pentru că aungeam la serviciu și mirosind a detergent și ajungeam seara acasă mirosind tot a țigări. Asta nu e ok. Inhalez de foarte mulți ani fumul de șigară și cred că e o chestie de bun simț. La Cluj lumea e civilizată și înțelege ce se întâmplă, așa că e mai simplu să le spui. Cine nu înțelege, avem oameni de ordine. Și dacă cineva nu înțelege, e suficient să le spui cât de mare e amenda. Cifrele le înțeleg cu siguranță. Nu va fi mare lucru. Se va plimba lumea mai mult și cam asta e”, explică barmanul Radu.
„Angajații se bucură. Ei sunt primii. Am și prieteni care nu fumează și ar vrea să iasă cu copiii la un suc după-masa. Până acum nu putea pentru că aproape peste tot se fumează. Probabil acum se va mai diversifica și clientela, pentru că până acum aveam aici doar studenți. Pentru mine e mult mai bine să ajung acasă și să nu am hainele îmbibate în miros de țigară”, spune Teodora.
Citiți și:
Aurelia Cristea: Legea anti-fumat vine prea târziu, după ce au murit zeci de mii de români
Regizorul Traian Savinescu, fumător de cursă lungă
Grecii ignoră pe scară largă legea antifumat valabilă din 2010
Clujenii: Pro sau împotriva legii fumatului?