Căutătorii de chirii

Până să ajungi student cu acte în regulă ai fi tentat să crezi că marile provocări ale noii vieți țin în primul rând de capacitatea de a rezista tentațiilor vieții de noapte, de examenele din sesiune sau de ideea de a cunoaște oameni noi. Nu mult durează până când cei mai mulți dintre studenți descoperă că a găsi o chirie este de fapt una dintre cele mai mari probe ale vieții lor. Care zonă este mai bună, ce cartier este mai ieftin, de unde ai cele mai bune legături cu transportul în comun, cât de departe sau aproape este viitoarea chirie de zonele „vii” ale orașului, ce stradă este mai liniștită în timpul nopții și nu în ultimul rând unde sunt prețurile cele mai bune sunt doar câteva dintre dilmele cu care tinerii din provincie se luptă imediat după înscrierea la facultate. Pentru cei mai mulți, lupta durează zile întregi și se încheie cu compromisuri, de cele mai multe ori de ordin financiar.

Bianca V. este studență în anul 1 la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pentru că a reușit să treacă examenul de bacalaureat doar în sesiunea din toamna acestui an, Bianca a pornit cu un dezavantaj mare în momentul în care a vrut să se mute în Cluj, în chirie. În septembrie, când ea a început să caute un apartament alături de o prietenă, prețurile erau deja mari și invers proporționale cu calitatea ofertelor.

„Am cumpărat revista Piața A-Z crezând că atâtea zeci de pagini cu oferte de chirie nu au dispărut pur și simplu. Din 10 telefoane pe care le dădeam, opt erau deja vândute, unul era prin agenție de fapt și al zecelea nu voia să închirieze studenților. Mai rămâneau ofertele cu prețuri mari, în cartiere despre care nu auzisem nimic bun, cum e cazul cartierului Iris. Am văzut un apartament într-un bloc care părea să fie din anii 50. Mirosea în scară a mucegai și în apartament nu era cu nimic mai diferit. Avea cel mult 35 de metri pătrați și proprietarul cerea 250 de euro, plus o garanție de 300 de euro. Eram pur și simplu disperată pentru că mai erau două săptămâni până la începerea cursurilor și eu nu aveam nicio idee despre locul unde o să stau”, își amintește Bianca.

Într-un final, Bianca s-a mutat temporar la o prietenă care locuiește tot în chirie, dar în Florești, unde plătește acum 75 de euro pentru o cameră, ofertă care i se pare „deosebit de avantajoasă în ciuda faptului că apartamentul este departe de oraș”.

Studentul gospodar…

…își caută chirie imediat după ce își ia BAC-ul, ar putea spune un proverb urban, specific orașelor-centru universitar. Ce-i drept, experiențele celor care au procedat în acest fel ne arată că în perioada iulie-august este momentul cel mai bun pentru a căuta și găsi chirii avantajoase. Ba chiar și chilipiruri.

Ionuț, fostul să coleg de bancă din liceu și alte două colege de clasă au decis că un cămin studențesc nu este cea mai bună variantă pentru ei, astfel că un apartament mare, cu două sau trei camere ar fi cel mai potrivit pentru ce își doresc.

„Suntem prieteni de foarte mulți ani și am fost și colegi de liceu. Părea logic să ne mutăm și împreună măcar în prima parte a studenției, până când ne dăm seama ce vrem să facem. Prin august deja am început să căutăm variante și am zis că vom merge noi să vizităm apartamente și nu vom apela la agenții, chiar dacă varianta asta ar fi fost mai simplă. Am căutat pe internet zile întregi, am stat trei zile în Cluj pe la prieteni și ne-am plimbat non-stop. Aici am greșit puțin, pentru că am cheltuit o mulțime de bani pe bilete. Dar tot a fost bine la final pentru că am găsit un apartament nou, cu două camere imense, pe Calea Baciului, la un preț excelent: 180 de euro. Găsisem și în centru la prețuri decente, în jurul a 200-250 de euro, dar am preferat varianta în care e mai multă liniște, în ciuda distanței”, explică Ionuț.

Cei mai mulți dintre studenți preferă într-adevăr varianta în care își caută ei chiriile și nu apelează la agenții, pentru a avea mai multă libertate și, mai ales, pentru a nu plăti comisioane. Ce caută studenții la o chirie? Tinerii par destul de simplu de mulțumit, așa cum este și cazul Andreei care recent s-a mutat a doua oară, dar în același cartier.

„Am vrut să fac o schimbare. De fapt m-am mutat la două străzi de locul în care locuisem până acum și prețul e același. Condițiile nu diferă nici ele pentru că blocurile sunt din același cartier, în Mănăștur. Până la urmă e vorba de chirie. Contează ca proprietarul să fie ok, să nu fie enervant și cicălitor, apartamentul să nu fie o epavă și zona să nu fie chiar urâtă. Chiria are și avantaje evident că nu poți schimba nimic la locul în care stai, dar poți schimba locul cu totul în doar câteva zile, ceea ce e o experiență interesantă”, crede Andreea.

[stextbox id=”alert” caption=”Clujul are cele mai scumpe chirii din țară”]

Conform capital.ro, cele mai scumpe chirii din țară sunt în Cluj-Napoca, unde un apartament cu două camere poate fi închiriat, în medie, cu 330 de euro/lună. Un apartament cu trei camere se închiriază în Cluj în medie cu 420 de euro pe lună.

Dacă ar fi să alegem o chirie într-un apartament de două camere, de aproximativ 50 de metri pătrați, după o anumită zonă, fără să ne raportăm la alte aspecte precum anul contrucției sau confort, vom întâlni în anunțurile de închiriere următoarele prețuri: 350 – 450 de euro/ lună în cartierul Zorilor, 250 – 500 de euro/lună în zona Centrală, 280-400 de euro/ lună în cartierul Mănăștur, 350 – 450 de euro/ lună cartierul Mărăști, 300 – 400 de euro / lună în Cartierul Grigorescu, 330 – 450 de euro / lună în cartierul Gheorgheni, 350 – 450 euro/ lună în Bună Ziua, 350 – 400 cartierul Andrei Mureșanu.

Ce chirii solicită proprietarii din principalele orașe universitare?

Apartamente cu două camere:

• Cluj-Napoca- 330 euro
• București- 300 euro
• Timișoara- 270 euro
• Iași- 250 euro

Apartamente cu trei camere:

• Cluj-Napoca- 420 euro
• București- 380 euro
• Timișoara- 300 euro
• Iași- 300 euro

Sursa: Capital

[/stextbox]

Citeşte şi Georgiana Ghirca, RE/MAX Concept: „La Cluj, investițiile în apartamente ușor închiriabile au devenit un trend”

Cumpăr apartament cu chiriași

Indicele imobiliare.ro: Apartamentele vechi din Cluj, cel mai scumpe din țară

Distribuie:

Postaţi un comentariu