Georgiana Ghirca, RE/MAX Concept: „La Cluj, investițiile în apartamente ușor închiriabile au devenit un trend”

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Georgiana Ghirca de la RE/MAX Concept a explicat pentru Transilvania Reporter modul în care a evoluat în ultima perioadă piața imobiliară din Cluj-Napoca și care sunt cele mai căutate cartiere clujene de către chiriași sau eventualii cumpărători.

Reporter: Cum a evoluat în ultima perioadă piața chiriilor? Cum au evoluat prețurile? Care ar fi principalele cauze ale creșterii prețurilor?

Georgiana Ghirca: În ultima perioadă a anului 2016 prețurile chiriilor au crescut. Motivul principal este numărul studenților care a crescut anul acesta la o medie de 80.000. Astfel, cererea de apartamente de închiriat a crescut, iar numărul ofertelor din piață nefiind suficiente, s-a ajuns la această creștere a prețurilor la chirii.

– Sunt IT-iștii de „vină”pentru aceste creșteri, cum se spune deseori, întrucât ei își permit să plătească și sume mai mari pentru chirii?

– În piața chiriilor din Cluj nu sunt doar IT-isti. Am încheiat tranzacții atât cu persoane care lucrează în domeniul IT, cât și cu studenți care vin la studii la universitățile din Cluj sau familii care se mută în acest oraș din alte colțuri ale țării.

– Avem cele mai scumpe chirii din țară, după București?

Cluj-Napoca este în top trei orașe cu cele mai crescute chirii din țară, datorită dinamismului pieței imobiliare și a cererii crescute din aproape toată perioada anului 2016. Apartamentele cu două camere sunt cele mai populare în rândul chiriașilor.

– Care sunt cele mai cautate cartiere din Cluj dacă ar fi să ne raportăm strict la prețul chiriilor?

– Cele mai căutate zone pentru apartamentele de închiriat sunt: Gheorgheni, Semicentral, Central, Zorilor, Plopilor, Mărăști, Mănăștur, Grigorescu. În general acestea sunt zonele de interes ale chiriașilor care doresc să locuiască în imediata apropiere a facultății unde studiază, sau a locului de muncă sau pur și simplu doresc aibă un acces facil la zonele de interes ale orașului Cluj-Napoca.

– Care este profilul chiriașului clujean? Ce caută cei mai mulți chiriași? Ce fel de pretenții au?

– Tipologia chiriașilor clujeni este în general aceeași. Depinde de chiria lunară alocată pentru apartamentul respectiv. Un apartament de lux, bineînțeles, are o chirie mai ridicată, ceea ce face ca studenții să nu își permită un astfel de apartament. Studenții preferă un apartament cu două camere, decomandat, condiții modeste, mobilat și utilat complet, oferind un confort de trai normal. În ceea ce privesc apartamentele de lux, acestea sunt destinate persoanelor cu pretenții ridicate care își permit să plătească o chirie lunară ridicată tocmai pentru dotările și finisajele acestor proprietăți.

– Putem spune că există un trend printre clujeni de a achiziționa un apartament sau mai multe pe care apoi le închiriază, având astfel un venit în plus, venit pe care îl investesc în plata ratei apartamententului sau pentru achiziționarea, tot în rate, a unui nou apartament? Este o tendință sau sunt cazuri izolate cei care procedează așa?

– În acest an, ca și consultant imobiliar am interacționat cu mulți clienti care doresc să investească în Cluj. Aceștia într-adevăr își doresc să cumpere mai multe apartamente cu o cameră sau două, decomandat, ca ulterior să îl închirieze, astfel încât să reușească să obțină un venit suplimentar. Acest fenomen este întâlnit predominant în rândul investitorilor care caută un randament de apoximativ 6% în sectorul rezidențial. Aceste investiții în apartamente ușor închiriabile aș putea spune că au devenit un trend în domeniul imobiliar.

– Ce înseamnă chirie de lux, raportat la piața clujeană?

–  Apartamentele de lux care se închiriază în orașul de pe Someș sunt finisate, dotate și mobilate la un grad mai ridicat decât cel mediu, constând în: piatră naturală, încălzire în pardoseală, parchet din lemn masiv, sistem inteligent de încălzire, sistem integrat de casă inteligentă Fibaro cu posibilitate de control de la distanță a încălzirii și a iluminatului, iar mobilierul este unul ultramodern.

– În ce zone putem găsi cele mai multe chirii de lux și care este profilul celor care caută așa ceva?

–  În Cluj-Napoca, tocmai pentru că există foarte multe cereri pentru chirii de apartamente modeste, cât și de lux nu există o zonă anume unde se găsesc doar chirii scumpe, astfel încât ne bucurăm de un oraș comopolit al României, care nu este asemănător cu niciun alt oraș din țară.

– În perioada Festivalului Untold, mai ales, tot mai multe persoane își închiriază apartamentele pe o perioadă scurtă. Se repeată acest fenomen, al chiirilor temporare și în alte perioade ale anului? Există proprietarui care închiriază temporar/ în regim hotelier anumite aparamente, în mod constant? Apelează aceștia la agenții?

–  Într-adevăr, în perioada Festivalului Untold foarte mulți proprietari își închiriază apartamentele la un preț supraevaluat (tocmai pentru că sunt foarte multe cereri de acest gen și ofertele nu sunt suficiente pentru a putea acoperi în totalitate cererile). Cu toate acestea, în majoritatea situațiilor, contractele de închiriere se încheie pe o perioadă minimă de 12 luni, însă există și situații în care proprietarii acceptă și închirieri temporare ale apartamentelor lor. Proprietarii proprietățiilor de închiriat aleg să colaboreze cu agențiile imobiliare.

– Care ar fi în medie prețurile pe metru pătrat în cartierele Clujului dacă ne raportăm la vânzări?

În ceea ce privește vânzările de apartamente în Cluj, pentru că există un dinamism în piață și diversificare, proprietățile nu se mai pot evalua în funcție de prețul pe metru pătrat, deoarece nu mai există atât de multe oferte în piață încât să putem avea model de comparație. Astfel că prețul apartamentului este dat de piață, de confort și finisaje și de motivația proprietarului de a vinde, toate acestea în ceea ce privește apartamentele în contrucții vechi. Pentru ansamblurile nou construite acestea se promovează cu prețul pe metru pătrat, acesta oscilând între 1.200 – 1.400 euro/mp.

– Care sunt cele mai căutate zone de către cei care doresc să achiziționeze un apartament?

– Cartierele de interes pentru cei care doresc să cumpere apartamente în orașul nostru diferă în funcție de bugetul alocat, însă cele mai multe cereri se referă la Gheorgheni, Central, Semicentral, Mănăștur, Plopilor.

– Care sunt cele mai căutate/ solicitate tipuri de apartamente?

–  Apartamentele cele mai solicitate de către clienții noștri sunt cele cu o camera sau două, decomandate, etaj intermediar. Însă avem și cereri de trei camere, în funcție de tipologia clientului și bugetul acestuia.

– Cât de interesați sunt cei care cumpără un apartament de infrastructura existentă în zona respectivă? Mă refer aici la Bună Ziua în special, unde sunt multe probleme în ceea ce privește diferențele dintre proiectele de pe hârtie ale investitorilor și felul în care arată acestea în realitate? De multe ori drumurile care trebuiau să fie construite, nu există, asta fiind doar un exemplu. Câți dintre cumpărători sunt atenți și la aceste aspecte?

– Clienții nostri sunt educați. Aceștia, în momentul în care își doresc un apartament într-o asemenea zonă, își asumă aceste minunsuri, de cele mai multe ori acceptând în favoarea prețului motivant. Cumpărătorii sunt atenți la toate detaliile și înainte de a face o ofertă de preț unei proprietăți se consultă cu noi, consultanții imobiliari, și apoi cu sprijinul nostru ajung să finalizeze tranzacția de vânzare-cumpărare.

Postaţi un comentariu