Bune practici în reabilitarea clădirilor istorice: Oradea, Sibiu, Baia Mare

Clădiri recent reabilitate în centrul Oradei: Palatul Sztarill (dreapta) și Hotelul Traian (stânga) | Foto: Google Street View

Unul dintre primele orașe din România care și-a reabilitat o mare parte din centrul istoric a fost Baia Mare. Fosta Piață a Libertății a fost pietonalizată iar clădirile din zonă reabilitate, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. Lucrările au durat aproape doi ani, desfășurându-se în 2003 și 2004. În nouă formă, piața a primit numele de Piața Millenium, fiind unul dintre primele spații publice moderne din România.

Un alt caz de reabilitare spectaculoasă a fost cel al centrului Sibiului, refăcut într-un timp record, cu începere din 2005, dar mai cu seamă în 2006, pentru a pregăti orașul pentru statutul de Capitală Culturală Europeană. Cazul Sibiului este însă unul excepțional, pentru reabilitare fiind folosite fonduri guvernamentale masive, cu scopul ca orașul să arate decent în 2007. Potrivit primăriei locale, peste 35 de milioane de euro au fost folosiţi pentru lucrările de reabilitare a spaţiilor publice din centrul istoric.

Arhitecții spun însă că, în ciuda „spoielii” exterioare, o mare parte din clădirile istorice ale Sibiului au probleme de structură.

La Oradea se poate

În momentul de față, unul dintre orașele unde reabilitarea fațadelor clădirilor istorice decurge mai bine decât la Cluj-Napoca este Oradea. În orașul de pe Crișul Repede, administrația locală a elaborat un program multianual în două etape. Până în anul 2016 se are în vedere în mod prioritar reabilitarea clădirilor din zona ultracentrală, iar în etapa a doua, după 2016, se va trece la reabilitarea fațadelor în tot centrul istoric al orașului. Facilităţile pe care primăria le acordă proprietarrilor din zona ultracentrală sunt, fie ei persoane private sau companii, sunt: finanţare integrală pentru documentaţia tehnică şi autorizaţiile și un grant de 20% din contravaloarea lucrărilor. Dacă proprietarii nu dispun de restul 80%, primăria le acordă credite, fără dobândă, doar cu rata inflaţiei, pe cinci ani. În plus, după finalizarea lucrărilor, proprietarii sunt scutiţi, cinci ani, de impozitul pe clădiri. Proprietarii care refuză să colaboreze sunt amendați. La nivelul Consiliului Local a fost constituită o comisie care gestionează programul de reabilitare.

În cazul imobilelor valoroase de patrimoniu, reabilitarea se face exclusiv pe spezele Primăriei Oradea, urmând ca sumele să fie recuperate de la proprietari. Rezultatele acestei politici încep să se vadă: printre clădirile deja refăcute se numără Complexul Ursulinelor, Palatul Sztarill, Complexul Mizericordienilor etc. Multe altele, precum Sinagoga Zion și Palatul Stern, sunt în curs de reabilitare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu