Tichetele „Rabla”, la o zecime din preţ. Chiar şi aşa, nu se cumpără!

Preţurile la tichetele „Rabla” 2013 au ajuns la jumătate. Motivul? În acest an, tichetele sunt valabile doar 45 de zile de la eliberarea lor pentru proprietarii care au predat maşini vechi. Ca atare site-urile de anunţuri sunt pline de oferte, iar un tichet se vinde şi cu doar 500 de lei. Şi dealerii auto au fost luaţi cu asalt de deţinătorii de tichete acum că termenul de 45 de zile se apropie de sfârşit. Din păcate clienţii de maşini noi sunt puţini, aşa că mulţi oameni vor rămâne cu tichetul fără nici o valoare în mână.

În 2013 legea privind programul Rabla a adus câteva schimbări importante, care au influenţat în această vară, printre alte motive, achiziţiile de autoturisme. Mai exact tichetele Rabla din 2013 au valoarea de 6.500 de lei, dar la achiziţionarea unei maşini noi se poate folosi numai un tichet. Aceasta spre deosebire de 2012 când se puteau folosi câte trei tichete la o maşină nouă, valoarea discountului obţinut de cumpărător urcând simţitor la peste 11.000 de lei. O altă problemă este termenul de valabilitate fixat în acest an la 45 de zile. Cum tichetele au început să fie eliberate în luna iunie, la începutul lunii septembrie acestea expiră, aşa că nu vor mai valora nimic pentru cei care nu au reuşit să le vândă sau nu şi-au achiziţionat chiar ei o maşină nouă.

„Ofer voucher de pomană”

„Vând tichet (voucher) Rabla 2013, dosar complet, negociabil, livrare, perioada valabilitate 04.09.2013”. „Vând tichet rabla 2013 la preţ negociabil. Dosar complet, posibilitate de verificare la dealer auto”. Cam aşa sună anunţurile care au inundat site-urile. Preţurile pornesc de la 500 de lei şi se opresc la maxim 2000 de lei. Asta deşi valoarea unui tichet este de fapt echivalentul de 1500 de euro, adică aproape triplu. Deţinătorii de tichete sunt disperaţi să prindă clienţi pe măsură ce termenul de valabilitate se apropie de expirare. „Vând foarte ieftin, la 500 de lei. Doar aş vrea să obţin ceva pe tichet, ca să nu rămân de pagubă”, a spus reporterului Transilvania Reporter, unul dintre cei care au postat anunţuri. Expirarea termenelor i-a făcut pe unii să râdă amar, aşa că nu lipsesc nici anunţurile mai şugubeţe. „Ofer voucher de pomană + 200 de lei premiu pomanagiului care va accepta să-l primească”, sună unul dintre anunţuri. Cei interesaţi profită de situaţia nouă creată de lege aşa că şi preţurile oferite sunt foarte mici. „Cumpăr cupon rabla 2013 emis după data de 17.07.2013. Ofer 500 de lei pe bucată”. Ca atare, cei care la începutul lunii iunie au făcut cozi serioase şi au luat cu asalt centrele de colectare pentru a pune mâna pe un tichet Rabla au toate şansele să rămână în pierdere după ce şi-au predat maşinile vechi.

Rabla merge cu viteza întâia

“Sunt foarte puţini clienţi care au venit să cumpere un autoturism nou prin Rabla. Ne sună oamenii să cumpărăm tichetele. Noi doar păstrăm datele de contact în baza de date şi dacă apare un client interesat de o maşină luăm legătura cu cei care vând tichetul. Preţurile sunt mult mai mici decât în anii trecuţi. Ultimul client a fost dispus să dea 800 de lei pe un tichet acum două zile”, a spus reprezentantul unui dealer auto din Cluj-Napoca. De altfel, dealerii se plâng că în acest sezon programul Rabla a mers mult mai prost decât anul trecut. „E drept că ne sună mulţi oameni să cumpărăm tichete. Noi nu o facem, dar ştim că preţurile au scăzut foarte mult. Vara aceasta clienţii au fost mai puţini prin programul Rabla. Unul dintre motive cred că este faptul că acum se permite folosirea unui singur tichet de 6.500 de lei pentru o maşină nouă, dar şi valabilitatea redusă a tichetelor la 45 de zile va avea un efect negativ. Sigur există motive pentru introducerea acestei măsuri, pentru că s-a mai stopat specula cu aceste tichete. Dar deocamdată programul nu a mers prea bine”, a precizat un alt dealer auto clujean.

[stextbox id=”custom” caption=”Tichete de trei ori mai puţine”]

Pentru 2013 au fost distribuite în total în întreaga ţară 17.000 de tichete, faţă de 45.000 câte au fost emise anul trecut. În Transilvania de Nord cele mai multe tichete au fost disponibile la Cluj unde cele 18 puncte de colectare au pus la dispoziţie 580 de tichete. A urmat Bihor cu 544 de tichete, Maramureş cu 538, Sălaj cu 377, Satu Mare cu 288 şi Bistriţa-Năsăud cu 265 de tichete. [/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu