Despre Affiliate Marketing in Romania actuala si beneficiile acestuia pentru cumparatori

Clovis shopping
Clovis shopping

Nu e obligatoriu sa fi auzit despre Marketing Afiliat, ca sa iti dai seama ca, in ultimii ani, comertul online a luat amploare si la noi. Daca e sa citam niste statistici, dupa 2010 se poate vorbi despre un start clar si consistent al shoppingului online in Romania, iar asta be baza unor vanzari de peste 100 de milioane de euro.

Poate si tu ai cautat direct pe Google un anumit tip de produs pe care ti-l doreai si ai descoperit asa mai multe informatii, dar si de unde il poti achizitiona. In urmatoarele cateva paragrafe, iti explicam pe scurt ce e marketingul afiliat, cine sunt advertiseri, cine sunt afiliati, cum se genereaza comisoane si ce este un comparativ de preturi.

 

Advertiserul

Acesta este un site care se specializeaza in comertul online. Asadar, tu din postura de cumparator vrei sa comanzi online un produs. Accesezi site-ul care vinde acel produs si faci comanda direct pe Internet. Nu se poate sa nu fi auzit macar o data de nume ca eMAG, Notino, Cel si asa mai departe.

Totusi, nu confunda advertiserii cu site-uri pe care se vand lucruri second hand sau pe care persoane fizice fac diverse schimburi – intrucat majoritatea nu pot fi incadrate la categoria advertiseri.

 

Afiliatul

Acesta poate fi o persoana, un “influencer” sau chiar o entitate comerciala care, din postura de “publisher”, faciliteaza comertul online pe site-ul advertiser. De la persoane care recomanda un anumit produs pe blogul personal, la site-urile comparative de preturi sau comparative de produse, afiliatii pot fi din cei mai diversi.

Daca potentialul cititor al materialului oferit de afiliat, din postura de cumparator, alege sa achizitioneze un produs recomandat de acesta, atunci afiliatul poate fi rasplatit de catre advertiser, pe baza vanzarilor astfel generate.

De pilda, unul dintre cele mai cunoscute comparative de preturi si ghid online de cumparare din Romania este site-ul Clovis.ro. Acesta nu numai ca ofera publicului romanesc sfaturi la cumparare, care ii ajuta pe vizitatori sa isi aleaga singuri produsele de care au nevoie, ci prezinta si informatii utile, alaturi de recenzii ale unor produse populare in comertul electronic romanesc.

 

Platforma de afiliere

Aceasta este un site prin intermediul caruia advertiserii si afiliatii pot stabili conexiuni. Platforma de afiliere nu e numai o punte de legatura, ci si catalizatorul care modereaza interactiunea si stabileste, pe baza unor algoritmi, cine genereaza vanzarile si cine merita sa primeasca un comision din acestea. In Romania, cele mai importante platforme de afiliere raman 2Performant si Profitshare.

 

Cum te ajuta acest intreg sistem pe tine, ca potential cumparator

Probabil te intrebi ce ai de castigat, daca achizitionezi online un produs recomandat de un blog, de un comparativ de preturi sau de un ghid de cumparare. Ideea e simpla: pentru a te convinge si a te ajuta sa gasesti produsul potrivit, pentru bugetul potrivit, un afiliat iti va oferi cat mai multe detalii si argumente valabile pentru ca tu sa faci achizitia in mod cat mai informat.

Castigi astfel cunostinte, iti cumperi singur produsul, fara a avea remuscari ca nu ai ales ce trebuie, iar mai presus de acestea, castigi mai mult timp pentru tine, fiind scutit de drumul prin magazine.

Distribuie:

Postaţi un comentariu