Ziua Europeană Fără Mașini, marcată la Cluj prin Marșul Bicicliștilor
O nouă ediție a Marsului Biciclistilor Clujeni dedicată special Săptămânii Europene a Mobilității (SEM) și Zilei Europene Fără Mașini (ZEFM) va avea loc joi, 22 septembrie. Întâlnirea participanților se va da în Piața Unirii, începând cu ora 17:45. Startul efectiv al marșului va fi la ora 18:00, urmând să dureze circa o oră și jumătate. Marșul va fi urmat de la ora 20:00 de o dezbatere pe tema mobilității urbane în Cluj-Napoca, cu accent pe problemele circualției cu bicicleta, dezbatere care face parte dintr-o serie de mai multe manifestări prin care Clubul de Cicloturism „Napoca” marchează la Cluj- Napoca „Ziua Europeană Fără Mașini”.
Traseul vizează de această dată zona centrală și cartierele Mănăștur și Grigorescu. Concret, traseul este: Piaţa Unirii – bd.Eroilor – P-ța Avram Iancu – str.Cuza Vodă – P-ta M.Viteazu – str.I.P.Voitești – P-ta M.Viteazu – str.G.Barițiu – Splaiul Indepdenței – bd. 1 Decembrie 1918 – Nodul N – Calea Florești -Calea Mănăștur – Cl.Moților – str.Clinicilor – P-ța L.Blaga – str.Napoca – P-ța Unirii.
Marșul își propune să reamintească autoritatilor locale nevoia promovării utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de transport în oras, componenta esențiala a mobilității urbane durabile și alternativă viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun și deplasarea pietonală.
Citiți și: Bicicliştii clujeni protestează faţă de deficienţele pistelor de biciclete
„Este o ocazie mai specială pentru că această ediție a marșului este dedicată Săptămânii Europene a Mobilității 2016, care se desfășoară în 16-22 septembrie, culminând în 22 septembrie cu Ziua Europeană Fără Mașini, și este și aniversarea a nouă ani de marșuri lunare ale bicicliștilor clujeni, o aniversare tristă, pentru că era de dorit să nu mai fie nevoie de ele, să o fi luat deja autoritățile locale în direcția bună și publicul să nu mai simtă nevoia de proteste”, transmit organizatorii prin intermediul unui comunicat de presă.
Nemulțumiri
Organizatorii sunt indignați de lipsa de transparența a autorităților locale, care nu au prezentat și care nu au supus dezbaterii publice planurile de noi piste de biciclete pe străzi precum Avram Iancu sau Gheorghe Barițiu, de calitatea redusă a majorității pistelor de biciclete mai vechi și mai noi, de faptul că autoritățile și-au încălcat promisiunea de a permite și bicicletelor accesul pe noile benzi dedicate transportului public, dar și de faptul că noile lucrări din oraș sacrifică spațiul verde și / sau pietonal în favoarea autovehiculelor și nou-anunțatele inițiative ale Primăriei clujene, cum ar fi îngustarea trotuarelor pe bd.21 Decembrie 1989 sau construirea unui nou parking auto pericentral, elemente ce încalcă principiile mobilității urbane durabile.