Ziua 9 | Peste 4000 de oameni la protestul care devine dezbatere publică

Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

În a noua zi de protest antiguvernamental, manifestația a devenit o adevărată dezbatere de idei, în care cei peste 4000 de oameni au făcut schimb de idei și au împărtășit sentimentele legate de modul în care România funcționează. Printre cei mai vocali manifestanți s-a aflat actorul Bogdan Bob Rădulescu, care a întreținut atmosfera în piață și a luat cuvântul în mai multe rânduri.

„Noi, cu inima deschisă, cu responsabilitate, ne întâlnim seară de seară, civilizat, organizat, în Piața Unirii,  facem o tură în funcție de vreme, ne întoarcem în Piața Unirii, spunem ce avem pe suflete și mergem acasă după ce ne-am făcut datoria. Această datorie civică ar trebui să o facem și dimineața, și la amiază, și în fața instituților publice pentru a ne face mesajul auzit. Lupta noastră nu este part time. Pentru apărarea democrației, a echilibrului și a normalității, eu consider că de mâine și de azi trebuie protestat non-stop. Asta e viziunea mea și viziunea voastră”, a spus Bob Rădulescu. 

Bogdan Bob Rădulescu, la microfon

Aproximativ 5000 de clujeni au ieșit miercuri seara în stradă pentru a protesta față de cele mai recente măsuri promovate de Guvernul Grindeanu, aceștia cerând demisia și criticând public modul în care s-a încercat adoptarea OUG 13, care are în vedere modificarea Codurilor Penale.

Oamenii au început să se adune în Piața Unirii din Cluj-Napoca în jurul orei 18:30. După mai bine de o oră, în piață se aflau aproximativ 1000 de oameni care scandau mesaje antiguvernamentale și fluturau steaguri tricolore. Față de precedentele proteste, în piață a fost amenajată și o zonă în care mai mulți protestatari au putut lua cuvântul la microfon și și-au exprimat dorințele dar și nemulțumirile cu privire la atitudinea și deciziile guvernanților.

În jurul orei 20:30, mulțimea care număra aproximativ 5000 de oameni  a pornit în marș pe un traseu care a vizat câteva străzi din centrul orașului. În jurul ore 21:30, cei mai mulți dintre protestatari au plecat spre casele lor, cu promisiunea că vor continua manifestațiile în fiecare zi.

Urmăriți o galerie foto realizată de Dan Bodea:

Un alt vorbitor care a luat cuvântul a fost Raluca Radu, o tânără mămică, de profesie inginer, care a citit un discurs aplaudat de mulțime. Iată două extrase:

„Ca să fii liber, trebuie sa fii pregătit să rămâi singur de câte ori este nevoie. Noi suferim din cauza cetățenilor care nu își asumă responsabilitatea de a lupta pentru țara noastră – bunici, părinți, vecini, amici, colegi, frați. Ei ne critică, dar, așa cum mulți nu au votat, acum rămân în case – rămân «miserupiști». Numai dacă suntem 100% onești și ne taxăm între noi putem să ajungem la un consens real, nebazat pe violență sau manipulare.”

„Să lăsăm masca jos. Să dezbatem. Să arătăm obrazul, chiar dacă riscăm să fim evitați. Nu trebuie să fim agresivi, nici poluanți pentru ceilalți. Dar DE FIECARE dată când vine vorba, să ne amintim de #Rezist și să spunem lucrurilor pe nume. Să nu mai închidem ochii, să nu mai tăcem.”

Postaţi un comentariu