Viceprimarul Dan Tarcea despre buget: ”Nu s-au tăiat de pe listă proiecte de investiții, dar au fost fazate pe mai mulți ani”

Dan Tarcea/ Foto: Dan Bodea

Deși bugetul municipiului Cluj-Napoca în 2018, proiect aflat în dezbatere publică, este mai mic decât în 2017, viceprimarul Dan Tarcea dă asigurări că nu s-a renunțat la niciun proiect important de investiții pentru clujeni. Proiectele au fost însă fazate, astfel încât alocările de sume pentru fiecare sunt mai mici.

”Nu s-a tăiat de pe lista de investiții, dar s-au fazat proiectele, proiectele noi le-am prins cu sume mai mici, de exemplu, dacă la un proiect doream inițial să alocăm 1 milion de lei, am alocat 500.000 de lei. Sigur asta înseamnă că, de exemplu, în loc să facem o investiție în 2 ani poate o facem doar în 3. Dar vor mai exista și rectificări de buget pe parcurs dacă va fi cazul. În proiectul de buget sunt cuprinse lucrări la mai multe parkinguri. Este evident că cei 500.000 de lei care sunt prinși la un parking sunt doar o parte din suma necesară, dar am considerat că la un parking pe care abia îl începem în decursul acestui an nu se vor face lucrări în valoare mai mare de 500.000 de lei. Dacă constructorul avansează mai repede sigur se pot aloca sume suplimentare la rectificările de buget. Important a fost ca să prindem toate obiectivele de investiții în buget cu sumele pe care am putut să le prevedem”, a explicat Dan Tarcea.

Viceprimarul Clujului a spus și că o prioritate pentru 2018 este demararea procedurilor pentru elaborarea documentației aferente viitoarei centuri metropolitane. ”Chiar mâine avem o întâlnire la prefectură cu toți factorii care sunt implicați sau ar putea fi implicați chiar și prin eliberarea unui singur aviz în acest proiect foarte important, dorim să prezentăm proiectul și să ne asigurăm că toți înțeleg importanța lui. Noi deja am luat un consultant, pentru că este o lucrare de anvergură, și sper că până la finalul acestei luni caietul de sarcini va fi gata pentru licitația care vizează studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, PUZ-ul și documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire, astfel încât să putem preda până în 2019 cum ne-am angajat aceste lucruri către CNAIR și dânșii să se ocupe apoi de partea care le revine în legătură cu execuția propriu zisă a centurii metropolitane. Pot să spun că este cel mai important obiectiv pentru acest an, demararea și încheierea acestei licitații pe care o pregătim”, a subliniat Tarcea.

Unul din proiectele care sunt cuprinse în lista de investiții pentru 2018 este și mult așteptatul Centru Cultural Transilvania. Primăria speră ca în acest an să poată avansa cu acest proiect în noua formulă de asociere gândită și aprobată la finele anului trecut. ”La Centrul Cultural Transilvania am regândit modul de realizare a proiectului după ce nimeni nu a fost interesat de un parteneriat public-privat în forma inițială. Acum primăria va face din banii proprii partea de centru cultural și parking , iar pentru hotel vom concesiona terenul și vom folosi banii de redevență pentru cofinanțarea părții noastre de proiect. Avem aprobat studiul de fundamentare în acest sens și urmează să pregătim licitația pentru concesionarea terenului pentru hotel și cea de proiectare și execuție a centrului cultural și a parkingului”, a declarat viceprimarul.

Proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca, aflat în dezbatere publică, prevede pentru 2018 un buget general de cheltuieli de 1. 193.636.589 lei.

Citiți și Buget mai mic pentru Cluj-Napoca în 2018. Proiectul se află în dezbatere publică

 

Postaţi un comentariu