Vasile Dâncu, într-o conferință, la Cluj: „Politica de protest e necesară, dar nu ajunge”

Foto: Dan Bodea

Sociologul Vasile Sebastian Dâncu, prezent, joi seara, la o întâlnire cu publicul unde a fost invitat să-și prezinte cartea „Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă”, a discutat despre situația în care se află România, despre îngrijorările care frământă societatea, dar și despre câteva soluții și motive de optimism.

Autor al mai multor volume în care și-a exprimat în ultimii ani gândurile, preocupările și experiențele, Vasile Dâncu a mărturisit că a făcut-o în speranța că acestea vor trezi ecouri în societate, în rândul politicienilor, și nu în ultimul rând a simțit-o ca pe o datorie de conștiință.

„Cărțile mele, mare parte dintre ele, sunt rezultatul unor experiențe personale, sunt jurnale ale experiențelor, ceva ce am considerat o datorie de conștiință să dau înapoi, să dau publicului pentru ce mi-a dat și el mie. M-am gândit mult ce trebuie să dai oamenilor când scrii? Să le transmiți optimism, să le transmiți neliniștile tale, sau ce ar trebui să faci? Și am ajuns la concluzia că trebuie să fii autentic, să dai o probă a sincerității, să te scrii pe tine. Cred că acest lucru este important. Iar eu asta am făcut, am scris ce gândeam, ce cred, pentru că efectiv scriu ce simt.”

Dumitru Grigore, gazda acestei întâlniri – parte din conferințele destinate „consolidării unui spațiu de conștiință”– spune despre volumul profesorului Dâncu: „Politically incorrect este un autentic eveniment de conștiință, o carte în care autorul caută să exploreze subteranele unei societăți blocate în căutarea unor resurse pentru «o Românie posibilă, o Românie vie», pentru că întregul demers de cercetare al său vizează un domeniu sociologic grav, anume acela al absenței, indiferenței și dezangajării sociale. Politician fiind, autorul vorbește cu argumentație severă despre războiul nesfârșit al politicienilor, despre frica din politică (o numește «o politică moartă de frică») – anume «frica de guvernare, frica de a lua decizii curajoase.»”

Întrebat din public ce crede despre politica actuală și marile probleme ale României, fostul vicepremier a făcut o radiografie a actualității: „Politica noastră a ajuns la un nivel mai jos decât oricând, de neimaginat. Dar eu nu cred că nu este posibil să reclădim ceva. Politica de protest e necesară, dar nu ajunge. Le spun și tinerilor cu care mă întâlnesc – trebuie să te înscrii în politică, să lupți, să dai la o parte ce nu e bun, să te impui acolo, în arena politică, nu ajunge să-ți faci selfie cu revoluția. Dar nu mergem mai departe, ne învârtim într-un cerc vicios.”

Despre ce crede că e de făcut, Vasile Dâncu a răspuns: „În primul rând cred că trebuie să ieșim din lehamitea și autismul care ne-a cuprins. Să ieșim să căutăm oameni asemănători nouă, să ne coalizăm. Antidotul depresiilor sociale este acțiunea. Cel mai mult m-a îngrijorat, în perioada libertății noastre, prăpastia dintre România care ar putea fi și România care este. Am găsit recent într-un volum de economie date privind creșterea PIB-ului pe ultima sută de ani și e uimitor cum într-o perioadă în care aproape nimic nu a fost stabil, PIB-ul României a crescut de 26 de ori. Te și miri cum de e posibil. România crește ca pâinea, dar nu se dezvoltă pentru că nu mai avem coeziune și nu mai gândim la viitor, trăim un prezent abulic. Aceasta paralizie socială trebuie depășită printr-o politică centrată pe valori. Să mutăm atenția spre oameni nu spre lucruri.”
Sociologul a mărturisit că în prezent lucrează la câteva cărți de specialitate, una dintre ele fiind despre internet, rețele sociale și efectele lor în societate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu