Valentin Cuibus, șeful ISJ Cluj despre subiectul raportului scris: „Este inadecvat și nu cred că a fost cel mai potrivit subiect pentru a evalua creativitatea copiilor”

Valentin Cuibus, Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj / Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Șeful Inspectoratului Școlar al Județului (ISJ) Cluj, Valentin Ciubus, este de părere că subiectul al II-lea de la proba scrisă a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, la care elevilor li cerea să-şi imagineze că sunt personajul ce colectează taxele de la ţăranii din romanul ”Moromeţii” şi să redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunţă ”calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”, este de părere că subiectul este „inadecvat” și că nu este „potrivit pentru a evalua creativitatea copiilor”, el explicând că profesorii care au lucrat la realziarea lui vor face obiectul unei anchete interne.

Șeful ISJ Cluj, Valentin Ciubus, este de părere cu subiectul doi de la proba scrisă a Olimpiadei de Limba și Literatura Română este unul inadecvat și nepotrivit, el explicând că o comisie va verifica modul în care a fost realizat respectivul subiect.

„Problema are două aspecte: ca profesor nespecializat pe Limba Română și ca persoană, consider că subiectul este inadecvat și nu cred că a fost cel mai potrivit subiect pentru a evalua creativitatea copiilor. Ca inspector, am făcut o comisie de specialitate care să analizeze situația dar și metodologia după care s-au făcut subiectele. Subiectele s-au făcut la nivel local, în Cluj, Bistrița-Năsăud și la Prahova pentru că regulamentul permite acest lucru, dar cred că acum, după acest episod, se va reveni la subiectele făcute la nivel național”, explică Valentin Cuibus.

El a mai spus că în cadrul discuțiilor avute cu profesorii care au lucrat la realizarea subiectului, aceștia și-au motivat opțiunea prin faptul că nu au anticipat reacțiile și posibilele interpretări.

„Au spus nu s-au gândit că acel subiect poate fi interpretat în acest fel și poate avea altă conotație și au recunoscut că a doua oară nu ar mai propune un astfel de subiect”, a mai spus Valentin Cuibus.

Elevii participanţi la Olimpiada la Limba Română în judeţul Prahova au avut de rezolvat un subiect în care să-şi imagineze că sunt personajul ce colectează taxele de la ţăranii din romanul ”Moromeţii” şi să redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunţă ”calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”. Conform baremului, se punctează „utilizarea unui limbaj adecvat temei, care să surprindă clişeele de gândire ale personajului, specifice ideologiei comuniste”.Un profesor evaluator consideră că subiectul ”spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului”, făcând trimitere la ”Olimpiadele denunţului”, în timp ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova susţine că elevii trebuie să ţină cont că este vorba despre ”un univers ficţional” şi că ”dacă este vorba despre ideea de a denunţa pe cineva, nu se face altceva decât raportare la fragmentul citat din romanul «Moromeţii»”.

Postaţi un comentariu