Un câmp de luptă din Primul Război Mondial recreat pe malul Someșului
Pentru trei zile, malul Someșului devine câmp de bătălie între trupele românești și inamicii din Primul Război Mondial, în cadrul Festivalului Transylvania History Days.
Aflat la cea de-a cincea ediția, Transylvania History Days este un festival de reconstituire istorică organizat de către Centrul pentru Dialog European si Diplomație Culturală. Anul acesta va avea loc între 17 si 19 august, pe malul Someșului, și se înscrie în rândul evenimentelor culturale dedicate Centenarului, fiind focusat pe evenimentele Primului Război Mondial.
„Evenimentul se adresează tututor în general, tinerilor în special și iubitorilor de istorie. Tinerilor în special pentru că tineretul, în momentul de față, are informații minimalisime din manualele de specialitate și în acest fel putem să îi facem să se apropie mai ușor de istoria evenimențială, de istoria politică, de istoria diplomatică, decât prin lecturi, poate aride din compediile academice”, a declarat, pentru Transilvania Reporter, dr. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei a Academiei Române și comandat al Asociației „6 Dorobanți”.
Festivalului va avea deschiderea oficială vineri, 17 august, de la ora 18:00, în Piața Unirii, unde va avea loc o paradă militară a tuturor soldaților care vor lua parte la festival, iar în zilele următoare, clujenii vor putea asista la reconstituiri de lupte sau vor putea viziona filme istorice la cinema-ul în aer liber de pe malul Someșului.
În toate cele trei zile de festival, în intervalul orar 12.00-20.00, publicul este invitat să testeze două aplicații în VR (Virtual Reality) care urmăresc reconstituirea experienței războiului prin ochii unui soldat aflat pe front, dar și modul în care personalități marcante ale istoriei naționale au contribuit la realizarea Marii Uniri.
O primă aplicație în VR (Virtual Reality), realizată de către echipa 3dpixelated va consta într-o experiență imersivă a ceea ce a însemnat viața pe câmpul de luptă a unui soldat în Primul Război Mondial. Vreme de câteva minute, spectatorul va fi transpus, cu ajutorul realității recreate în mod virtual, în lumea frontului de război și a tranșeelor, având astfel parte de experiența unui soldat din Primul război mondial.
Experiența de realitate virtuală centrată pe Marea Unire de la Alba Iulia din 1918, realizată de către echipa Vreestory, îmbină evenimentul istoric cu mediul virtual. Timp de 5 minute, utilizatorii sunt transpuși în Sala Unirii din Alba Iulia în 1918, unde prin diferite animații si interacțiuni pot afla mai multe informații despre momentul ce a stat la baza definirii României moderne.
Reconstituirile sunt rezultatul colaborării mai multor asociații istorice din țară sau din strinătate, precum Asociația 6 Dorobanți din București, Asociația Rex din Republica Cehă, un grup de la Constanța, care va juca rolul armatei române și celei ruse, un grup din Arad care va juca rolul armatei austro-ungare, iar pentru pigmentare sunt prezenți și câțiva copii de trupă, fii unora dintre membrii asociațiilor.
„Prin reconstituire se poate oferi publicului larg o felie veridică de viață militară de acum o sută de ani. Se poate vedea cum era îmbrăcat soldatul de rând, care era echipamentul, care era armamentul, ce mânca, în ce condiții locuia, câteodată în corturi, aceasta fiind cea mai bună situație, de multe ori se bivuaca pe câmp sau în pădure, în ploaie, dormind direct în noroi, dar erau atât de obosiți încât și un somn de o jumătate de oră sau o oră în condiții mizerabile era reconfortant pentru ei”, a adăugat dr. Adrian-Silvan Ionescu.
Festivalul încearcă să ofere o experiență cât mai apropiată de realitatea acelor zile, astfel că toți cei implicați în reconstituiri vor elimia orice element al existenței cotidiene contemporane, iar în momentul în care publicul li se va alătura nu se vor mai vedea sticlele de apă minerală sau paharele din plastic, ci vor mânca din gamele de tablă cu linguri și furculițe din tinichea, se va fuma numai țigară de foi sau pipă de către ofițeri, țigări fără filtru de către soldați, nu se va vedea un ceas contemporan de mână, electronic, ci eventual ceasuri mecanice, ceasuri de buzunar sau nu vor avea vreun fel de reper al orei sau zilei cei care nu purtau ceas.