Trei, Doamne! Și toate trei… cu întârzieri! Școlile clujene nu sunt pregătite să își primească elevii

Foto: Maria Man

Mai sunt două săptămâni până la începerea noului an școlar, dar lucrările desfășurate pe „marile șantiere” ale școlilor clujene nu par a se încheia înainte de sunetul clopoțelului, deși constructorii și managerul de proiect, Ovidiu Câmpean, susțin contrariul. La fel ca anul trecut, Gheorghe Vușcan, prefectul Clujului, a organizat o vizită incognito pe teren, pentru a vedea în ce stadiu sunt lucrările demarate în luna iulie a anului trecut, în cazul celor trei școli modernizate (parțial) din fonduri europene: Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Școala Generală „Ion Agârbiceanu” și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.

Primul șantier de pe ordinea de zi a prefectului a fost Liceul Teoretic „Avram Iancu”. Constructorul garantează că până pe 10 septembrie lucrările vor fi finalizate, iar cei 1084 de elevi se vor putea bucura de una dintre cele mai moderne școli din România și de investițiile care s-au făcut aici. Lucrările constau în extinderea și modernizarea sălii de sport, extinderea cu două nivele a unuia dintre corpurile instituției, precum și în construirea unei clădiri care găzduiește12 săli de clasă și patru laboratoare.

În cadul corpului nou au fost instalate sisteme moderne atât la nivelul ventilației, cât și la nivelul iluminării sălilor de clasă și a spațiilor complementare. Sistemul de ventilație reprezintă o premieră pentru o școală din România: liceul a fost dotat cu centrale de tratare a aerului prevăzute cu recuperatoare de căldură, ce oferă o eficiență energetică de peste 75%.Un alt aspect important este faptul că termoizolarea clădirilor s-a realizat cu un sistem în care s-a folosit polistiren cu grosime de 30 de centimetri, fapt care reduce la minimum pierderile de căldură. Totodată, la exterior, corpurile modernizate de clădire au fost prevăzute cu fața de ventilate din cărămidă aparentă și tablă de zinc-titan.

Întreaga investiție a costat 7 milioane de lei, dintre care 3, 5 milioane au fost plătiți din fonduri europene. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost inițial sfârșitul lunii aprilie, termen prelungit cu o lună în urma unor negocieri între constructor și beneficiar (Primăria Cluj-Napoca), iar noul termen este 10 septembrie.

„Apreciez calitatea lucrărilor. Ceea ce nu apreciez e decalajul pe care l-ați provocat din diverse motive, mai mult sau mai puțin obiective. Mă tem că lucrarea nu va fi gata pe 10 sau pe 12 septembrie. Copiii vor intra în școală, dar se va lucra în continuare. Mă gândesc că puteți suplimenta numărul de persoane, puteți lucra și în weekend. V-a aplicat Primăria penalizări?” , a întrebat Vușcan. „Da”, a spus reprezentantul firmei Ceconi, cea care realizează lucrările de modernizare.  „Păi, vă aplică în continuare. Și rămâneți cu ceva profit?”, a continuat Vușcan. „Asta e, trebuie să terminăm întâi proiectul. Aceasta e scopul nostru”, a spus constructorul.

Ovidiu Câmpean dă de asemenea asigurări că lucrările vor fi gata la începutul anului școlar: „Până pe 10 septembrie lucrările vor fi gata, astfel încât elevii de aici să beneficieze de una dintre cele mai moderne școli din țară. Interiorul este gata, muncitorii mai au de lucrat doar la fațadă. Acest proiect s-a aflat pe lista de rezervă a proiectelor cu finanțare europeană. Contractul de finanțare a fost semnat doar în 2015 și am derulat licitațiile astfel încât în luna iulie să dăm ordinul de începere cu termen de finalizare după data de 31 decembrie 2015. A fost un termen asumat de către municipalitate și sigur, intenția a fost ca până la 31 decembrie să absorbim cât mai multe fonduri europene” a spus Ovidiu Câmpean.

În cazul Școlii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu”, constructorul dă asigurări că într-o săptămână vor fi predate sălile de clasă, urmând ca schelele să rămână „în picioare” până undeva în luna noiembrie. Valoarea investiției este de 23.609.572 lei cu TVA. Aici au fost etajate două corpuri de clădire, s-au realizat două extideri P+3, s-au construit o sală multifuncțională care a primit demirea de „Sala de sticlă” și 20 de săli de clasă noi.

Eminescu să îi judece

De departe, cele mai întârziate lucrări sunt cele de pe șantierul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, unde au existat o serie de probleme anul trecut. Și aici, constructorii sunt optimiști, susținând că vor finaliza corpul principal de clădire până pe 10 septembrie și întreaga clădire pe 30 noiembrie, dar mai sunt multe de făcut.

Corpul principal existent a fost mansardat și extins pe latura vestică la același regim de înălțime, s-a extins sala de sport, s-a realizat o sală multifuncțională și s-au construit 11 săli noi de clasă și cabinete/ laboratoare.

Valoarea contractului este de 15.101.635 lei cu TVA.

Citiți și: 

Cei 770 de elevi ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” vor începe şcoala în alte unităţi de învăţământ. „Sălile de clasă arată ca nişte grajduri!”

Situație dramatică pentru elevii și profesorii de la „Mihai Eminescu”: „Copiii nu pot ieși la tablă, s-au îmbolnăvit de enterocolită, iar cei care au rămas în școală se pot electrocuta oricând!”

Lucrările de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” vor fi finalizate din banii clujenilor

În loc de concluzii

„Stadiul lucrărilor la Liceul Teoretic «Avram Iancu» este de peste 95%. În acest moment se lucrează doar la părți din fațadă și la ultimele detalii. Conform discuțiilor cu constructorul până în data de 10 septembrie lucrările vor fi finalizate astfel încât elevii să poată începe școala în condiții normale. La Școala Generală «Ion Agârbiceanu», progresul fizic este de până la 80%. De asemenea, interioarele sunt într-o fază avansată de finalizare și tot până în 10 septembrie sălile de clasă le vom preda modernizate către școală. În ceea ce privește lucrările de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” avem un progres de până la 70%, iar ultimul termen stabilit cu asocierea care a câștigat licitația și care se ocupă de realizarea lucrărilor este de 30 noiembrie 2016”, a explicat Ovidiu Câmpean.

Acesta a menționat și faptul că în cazul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” au existat mai multe întârzieri datorate mobilizării constructorului și altor probleme apărute pe șantier. „Din luna ianuarie, lucrările se desfășoară într-un ritm susținut pe toate cele trei șantiere”, a spus acesta.

Ciudat este faptul că în cazul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, Asocierea Coldea Construcții- Grup Energoinstal – Dava Invest nu plătește penalități, întrucât termenul limită, renegociat a treia oară, a fost stabilit pe 30 noiembrie, împreună cu beneficiarul construcției, Primăria Cluj-Napoca. „Penalitățile sunt 0, 1% pe zi și se aplică după expirarea termenului contractual, adică 30 noiembrie pentru Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Dacă se va depăși aceste termen, vom aplica aceste penalități”, a spus Ovidiu Câmpean. De pe altă parte, reprezentatul firmei Ceconi, cea care realizează lucrările în cazul Liceului Teoretic „Avram Iancu”, susține că firma pe care o reprezintă plătește penalități de întârziere.

„Nu întâmplător am început cu Liceul Teoretic «Avram Iancu». Știam că acolo lucrurile sunt mai avansate, că firma a fost mai serioasă încă de la început. De anul trecut de când am fost prima dată în control am constat că lucrurile evoluează mai bine. Apoi, am constatat o evoluție spectaculoasă, dar nu suficientă la Școala Ion Agârbiceanu de când s-a schimbat executantul. Nici acolo nu va putea începe școala după părerea mea în toate spațiile de învățământ pe 12 septembrie. La Eminescu perspectiva începerii anului școlar este ceva mai îndepărtată, nu e foarte optimistă și din păcate acest lucru afectează activitatea școlii pentru elevii care și-ar fi dorit să învețe aici. În acest an cei care sau înscris la Eminescu sunt ceva mai slab pregătiți, cu medii mai mici. Speranța noastră e că în semestrul II vor putea începe cursurile. Chiar dacă Primăria și constructorul susțin că vor disponibiliza corpurile de clădire modernizate mai devreme, eu nu sunt atât de optimist, mi-ar plăcea să se întâmple asta. Una peste alta, e bine că se modernizează școlile clujene,   chiar cu întârziere și ar fi fost și mai bine dacă fondurile europene accesate ar fi fost folosite integral și nu am fi ajuns ca mai bine de jumătate din costuri să le suportăm din bugetul local”, a declarat  Gheorghe Vușcan la finalul vizitei.

Elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Cluj-Napoca vor începe anul şcolar în sălile Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, care au 27 de metri pătraţi şi au fost amenajate în foste săli de internat ale colegiului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu