Szabo Odon: „Directorii şcolilor mici nu ar trebui să aibă şi normă didactică întreagă”

Deputatul UDMR Szabo Odon a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că directorii de şcoli cu un efectiv mai mic de 300 de copii, nu ar trebui să aibă normă întreagă, pe lângă funcţie.

Parlamentarul a motivat că o normă întreagă, de 18 ore, ar fi prea mult, în condiţiile în care majoritatea şcolilor cu efective mici sunt la sate, administrarea acestora implicând multe eforturi.

„Chiar şi deplasarea de la o clădire dintr-un sat în altul, ori în convocările la Inspectoratul Şcolar, în oraşul reşedinţă de judeţ, înseamnă foarte mult timp. El nu-şi face bine nici treaba de director şi nici cea de profesor”, a precizat Szabo pentru Agerpres.

Conform deputatului, în momentul de faţă, aceşti directori nu sunt degrevaţi total de normă, având obligaţia să susţină un număr de ore, de cel puţin jumătate de normă.

El a subliniat că profesorii buni nu vor accepta să fie directori, pentru că diferenţa între salariul de director şi cel aferent gradului didactic cel mai ridicat, este foarte mică.

Potrivit parlamentarului, noua metodologie didactică, care ar prevede norma didactică pentru directorii-profesori, s-a transmis spre consultare şi a dorit să intervină înainte ca aceasta să fie publicată pentru că, ulterior, este mult mai dificil de schimbat.

Szabo Odon a afirmat că subiectul a fost prezentat şi la întâlnirea reprezentanţilor grupului parlamentar al UDMR cu premierul Victor Ponta: „Am discutat, premierul a înţeles şi eu sper să şi susţină acest lucru. Vom avea discuţii şi cu ministrul educaţiei”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu