Studiu al Agenției Europene de Mediu: Cât de poluate sunt orașele din Europa și pe ce loc se află România ca nivel al poluării
Peste jumătate din orașele europene sunt afectate de aer poluat, conform noilor date oferite de Agenția Europeană de Mediu, în ciuda reducerii emisiilor din trafic și a altor poluanți din timpul stării de urgență de anul trecut.
Orașele din estul Europei, unde cărbunele este încă o sursă majoră de energie, stau cel mai rău la acest capitol, Nowy Sącz din Polonia având cel mai poluat aer, urmat de Cremona în Italia, unde industria și geografia tind să concentreze poluarea aerului și Slavonski Brod în Croaţia.
Cele mai curate trei orașe au fost Umeå în Suedia, Tampere în Finlanda și Funchal în Portugalia. Din România, cel mai puțin oraș poluat care apare în top, pe locul 223 este Botoșani, urmat de București pe locul 263, Timișoara pe 267, Brașov pe 273.
Cluj-Napoca figurează în tabel însă nu îi este atribuit un loc fie pentru că orașul nu are stații urbane sau suburbane de monitorizare a calității aerului, fie pentru că stațiile de monitorizare a calității aerului urbane și / sau suburbane din oraș nu au raportat date care acoperă 75% din zilele din an.
Citiți și:
Agenția Europeană de Mediu (AEM) a preluat date din 323 de orașe în 2019 și 2020 și a constatat că în doar 127 dintre acestea, sau aproximativ 40%, nivelurile de particule fine cunoscute sub numele de PM 2.5 erau sub limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Particulele fine au cel mai mare impact asupra sănătății din principalelor surse de poluare a aerului și provoacă peste 400.000 de decese premature pe an în toată Europa.
Datele au arătat media pe parcursul celor doi ani și au fost disponibile numai pentru orașele în care au fost existat rapoarte consistente, deci nu toate orașele europene au fost acoperite. Regatul Unit a fost exclus, întrucât guvernul a renunțat la calitatea de membru al agenției de mediu, deși sunt membre și alte state din afara UE, precum Turcia, Elveția și Norvegia.
Europa beneficiază de cea mai cuprinzătoare rețea de monitorizare a calității aerului din lume. Agenția Europeană de Mediu poate prezenta astfel nivelurile de particule fine din aer în peste 300 de orașe din țările membre. Datele provin de la măsurători la sol ale particulelor fine, luate de peste 400 de stații de monitorizare.
Agenția Europeană de Mediu a declarat că măsurile luate în starea de urgență pe timpul pandemiei de coronavirus au condus la reduceri mari ale nivelurilor de dioxid de azot, un gaz iritant asociat cu emisiile de la motoarele diesel, dar că nivelurile de particule au rămas ridicate. Nivelurile de dioxid de azot au scăzut cu mai mult de 60% în unele orașe pe durata stării de urgență din aprilie 2020, dar scăderile nivelurilor de particule au fost mai puțin dramatice, cu scăderi de aproximativ 20% până la 30% înregistrate la nivelurile de particule mari (PM 10) în aprilie anul trecut.
Experții agenției au spus că acest lucru se datorează faptului că există mult mai multe surse de particule decât cele din traficul rutier, inclusiv arderea combustibilului pentru încălzire, de exemplu în cazanele pe lemne și în industrie, precum și din agricultură, ca emisii de amoniac din îngrășăminte și îngrășământ animal care se combină cu alți poluanți din atmosferă pentru a forma particule.
Catherine Ganzleben, șefa grupului Agenției Europene de Mediu pentru poluarea aerului, mediu și sănătate, a declarat că schimbările de comportament provocate de pandemia Covid-19 ar putea avea un impact în viitor, scrie The Guardian.
„Dacă oamenii se întorc la naveta zilnică sau dacă aleg, în schimb, să lucreze de acasă, aceste lucruri vor perturba tiparele de poluare”, a spus ea.
Noile date privind poluarea aerului sunt disponibile prin intermediul unui vizualizator web care va permite oamenilor să compare orașele în care locuiesc cu altele din Europa.
Hans Bruyninckx, directorul executiv al Agenției Europene de Mediu a declarat:
„Deși calitatea aerului s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, poluarea aerului rămâne încăpățânat de mare în multe orașe din Europa. Acest vizualizator al calității aerului din oraș permite cetățenilor să vadă singuri într-un mod ușor de utilizat cât de poluat e orașul lor în comparație cu altele. Oferă informații concrete și locale care pot determina cetățenii să se adreseze autorităților locale să abordeze problema poluării”.