Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca vor construi un braț de robot multifucțional
Două echipe mixte, formate din câte opt studenți ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi ai Universităţii de Ştiinţe Aplicate din Esslingen, Germania, trebuie să dezvolte, în cadrul proiectului Reshaped Partnerships for Competitiveness and Innovation Potential in Mechanical Engineering (RePCI), un braț de robot multifuncțional, ce poate fi conectat la un robot mobil de inspecție în țevi.
Studenții trebuie să proiecteze structura mecanică și electrică a robotului și să evalueze costurile de producție a sistemului dezvoltat. La finalul proiectului, cele două echipe vor prezenta rezultatele obținute în fața reprezentanților companiei din România care a propus proiectul și care, va desemna echipa câștigătoare.
Una din activitățile prevăzute în proiect constă în dezvoltarea unui cadru pentru rezolvarea de proiecte reale, provenite din mediul economic, de către echipe internaţionale de studenţi. În acest context, în cadrul Departamentului de Mecatronică și Dinamica Mașinilor, s-au desfășurat activitățile din prima săptămână intensivă comună, de tip International Cooperation Project (ICP).
Proiectul are ca obiectiv principal îmbunătățirea cooperării dintre companiile din domeniul ingineriei mecanice și instituțiile de învățământ superior, prin dezvoltarea unui nou model de parteneriat, bazat pe o dezvoltare strategică, care să faciliteze creşterea competitivității companiilor.
În perioada 20 septembrie – 27 septembrie 2014, s-au desfășurat activitățile din prima săptămână intensivă comună a proiectului. Proiectul se va continua cu a doua săptămână intensivă comună, organizată la sfârşitul lunii octombrie, în cadrul Universităţii de Ştiinţe Aplicate din Esslingen, Germania.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este parteneră în acest proiectul prin Departamentul de Mecatronică și Dinamica Mașinilor din cadrul Facultății de Mecanică.