STAREA UNIUNII. Polonia, ultimele avertismente
Liderii Uniunii Europene încearcă să readucă Polonia „pe calea cea bună”, înainte de expirarea ultimatului dat de Comisie cu privire la situația statului de drept
Uniunea Europeană ar putea suspenda drepturile de vot ale Poloniei în instituţiile comunitare în cazul în care Guvernul de la Varşovia nu respectă principiile statului de drept, a avertizat, luni, Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Polonia a fost considerată o campioană a integrării, până în 2015, datorită succeselor economice și a gradului mare de absorbție a fondurilor europene, care au determinat o modernizare rapidă a societății. În octombrie 2015, alegerile au fost câștigate de Partidul Dreptate și Justiție (PiS), conservator. De atunci, autoritățile de la Varșovia se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană, din cauza unor măsuri care, în opinia oficialilor de la Bruxelles, pot afecta în special libertatea presei și separația puterilor în stat. În iunie 2016, Comisia a declanșat, în premieră, o procedură pe tema respectării statului de drept în Polonia, iar pe 21 decembrie 2016 i-a dat guvernului de la Varșovia un termen de două luni pentru a răspunde preocupărilor. Cea mai dură măsură pe care o poate lua UE împotriva Poloniei este suspendarea dreptului de vot a acesteia în cadrul instituțiilor europene.
„Nu putem face compromisuri în privinţa normelor statului de drept. Ori sunt urmate principiile statului de drept, ori nu. Dacă nu, atunci Europa nu poate păstra tăcerea”, a avertizat, Jyrki Katainen.
Merkel la Varșovia
A doua zi, marți, 7 februarie, Angela Merkel a vizitat Varșovia, într-un efort al Berlinului de a găsi o voce comună cu Polonia, în ceea ce privește viitorul Europei post-Brexit, comentează presa internațională. Concomitent, vizita a avut și rolul de a da un imbold Poloniei în vederea întoarcerii „pe cale cea bună”.
La finalul discuțiilor, cancelarul german Angela Merkel și premierul polonez Beata Szydlo și-au afirmat voința de a coopera în interesul Uniunii Europene, admițând însă că unele divergențe încă persistă. În limbajul diplomatic uzual, astfel de exprimări prudente camuflează un semieșec.
Totuși, în declarațiile date presei, Angela Merkel s-a declarat „bucuroasă” că Polonia intenționează să răspundă preocupărilor Comisiei Europene și ale Comisiei de la Veneția privind statul de drept și independența presei și a justiției.