Spitalul Regional de Urgență Cluj intră în faza de construcție

 

După mai bine de 15 ani de la primele discuții legate de construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj, miercuri, 28 februarie 2024, la Palatul Victoria, a avut loc ceremonia de semnare a contractelor pentru începerea lucrărilor de construcție.

Spitalul Regional de Urgență din Cluj care va fi ridicat în comuna Florești va fi o instituție medicală de importanță majoră, urmând să aibă o capacitate de 849 de paturi și o gamă variată de facilități și servicii. Acesta va fi centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din regiunea de Nord – Vest a țării. Cu 336 de paturi pentru îngrijiri chirurgicale, 343 de paturi pentru îngrijiri medicale, 64 de paturi pentru pediatrie și obstetrică-ginecologie, 82 de paturi pentru terapie intensivă (din care 10 pentru terapie intensivă pediatrică), precum și facilități specializate pentru îngrijirea intensivă neonatală și pentru unitatea de arsuri, acest spital va oferi o gamă completă de servicii medicale.

De asemenea, va include un centru dedicat cardiologiei, un bloc operator integrat cu 22 de săli de intervenție chirurgicală și va furniza servicii de spitalizare de zi și chirurgie de zi.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,35 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 350 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,525 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 305 de milioane de euro.

„Investițiile pentru construirea celor două spitale regionale sunt de aproximativ 7 miliarde de lei, iar termenul de implementare este până în 2026. Prin finalizarea procedurilor de execuție a celor două spitale regionale, îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani. Este un moment de mândrie și îl felicit pe domnul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila pentru ceea ce a făcut să aducă aceste proiecte cât mai aproape de realizare”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul ceremoniei.

Senatorul clujean, Vasile Dîncu, prezent la ceremonie, a punctat într-o postare pe Facebook faptul că realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj „reprezintă un pilon esențial în dezvoltarea ecosistemului de sănătate publică în județul Cluj, alături de mediul universitar, de institutele de cercetare, de mediul privat care să răspundă nevoii tot mai mari de a avea acces la servicii medicale de înaltă performanță și la asistență medicală de calitate”.

În decursul anilor de la inițierea proiectului până la faza de azi au existat „tergiversări și blocaje, majoritatea de natură birocratică; au fost nenumărate momentele în care acest proiect a fost folosit doar ca element în retorica electorală pentru câștigarea de voturi sau pentru sloganurile care propovăduiau atractivitatea Clujului, fără să existe soluții și propuneri concrete pentru realizarea acestuia”, afirmă Vasile Dîncu. Însă el amintește câteva persoane care au avut un rol esențial pentru ca proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj să ajungă în faza de astăzi și îi amintește pe fostul ministru al Apărării Naționale, Gabriel Oprea,  care a sprijinit trecerea terenului pe care va fi ridicat spitalul din proprietatea Ministerului Apărării în cea a domeniului public, pe fstul ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, actualul deputat Patriciu Achimaș-Cadariu, care , în opinia lui Dîncu, „acontribuit decisiv pentru ca acest proiect să rămână pe agenda guvernamentală și să fie accelerat”, dar și actualul ministru al sănătății, Alexxandru Rafila sau echipa de la Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate.

 

https://www.facebook.com/vasilesebastiandincu/posts/799129898692764?ref=embed_post

Potrivit proiectului, în primul an de operaționalizare, Spitalul va acoperi 45.000 de cazuri în regim de internare continuă, 100.000 de urgențe și 260.000 de cazuri ambulatorii. 

 

Citiți și:

O asociere româno-italiană va proiecta Spitalul Regional de Urgență Cluj

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, o “prioritate” care aşteaptă de opt ani

 

Spitalul Regional de Urgență Cluj stă deja pe un butoi cu pulbere

Distribuie:

Postaţi un comentariu