Scandal la Înmatriculări Auto. Prefectul a sesizat poliţia despre “listele de aşteptare”
Scandal la Serviciul de Înmatriculări a Autovehiculelor Cluj, după ce oamenii care aşteptau la coadă să îşi depună actele şi care s-au trecut pe o listă de aşteptare s-au luat la ceartă cu cei care au venit de dimineaţă la coadă şi nu se regăseau pe această listă neoficială. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a calma spiritele. Situaţia de la acest serviciu este cunoscută de autorităţi, iar prefectul Gheorghe Vuşcan spune că a sesizat poliţia ca să vină să îi cerceteze pe cei care fac listele de aşteptare din afara instituţiei. Până atunci prefectura promite că va implementa un soft de programare online la toate ghişeele de la acest serviciu şi nu numai la unul, cum este în prezent.
„Mafia listelor” din faţa poliţiei
Odată cu eliminarea taxei de mediu, strada Albac unde se află sediul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a fost luată cu asalt noapte de noapte de către noii proprietari de maşini (vechi) care ar fi dorit să ajungă pe una dintre cele două liste, devenite deja celebre. Una „neoficială” care se completează începând încă de seara şi alta, oficială realizată de cei din cadrul instituţiei mai sus menţionate. Seară de seară, noapte de noapte, oamenii s-au aşezat la coadă de la ora unu, două sau trei, iar cei mai curajoşi chiar de la zece seara, urmând să petreacă o noaptea albă în faţa instituţiei pentru a se asigura că nu îşi pierd locul de pe listă. „ Eu am ajuns la ora 1:30 şi am avut numărul 46. A fost o experienţă ciudată. Sunt nişte băieţi care organizează lumea, adica îi trec pe o listă în funcţie de cum vin. Până la ora 8:00 s-au adunat aproximativ 200 de oameni. La ora 8:00 fără ceva, unul dintre organizatori a adus cheia de la poartă şi a lăsat să intre primii 50 de oameni. Oamenii sunt strigaţi în funcţie de lista de afară. Băieţii care organizau totul parcă se cunoşteau cu angajaţii de la înmatriculări pentru că se salutau destul de prietenos. Până la ora 8:30, sunt deja peste 250 de persoane în total în faţa instituţiei, cu tot cu cei din curte. Cei de la înmatriculări eliberează 180 de numere. Nu e un sistem digitalizat. Pe lista de pe stradă se trec maxim 180 de persoane, cât eliberează poliţia, doar că în interior lucrurile stau puţin altfel. Odată ce a intrat prima tură de oameni, am văzut că pe listă era trecut şi unul dintre aceşti organizatori care a tras şi el număr. După cei 50 de oameni cu numărul de ordine obţinut au intrat următorii 50, iar printre aceştia se amestecă din nou acelaşi organizator care primea mai multe numere consecutiv. Cei de la înmatriculări ne-au dat personal numerele în mână. Fiecare bilet era ştampilat. În plus, scria numele nostru pe ele, însă tipul respectiv îi spunea poliţistului tot alte nume, cu toate că lângă el era foarte aglomerat. În cele din urmă s-au dat 180 de numere de ordine, dar confruntând lista de afară rezultă ca au intrat cam 140 de persoane. Lumea s-a revoltat foarte tare. Poliţistul care dădea numerele le-a zis celor de la coadă: „Ce să vă fac? De ce vă bazaţi pe listele de afară, că noi nu avem nicio treabă cu acei indivizi. Dacă mergi însă după o oră sau două după ce s-au epuizat numerele, acel individ vine finuţ către tine şi încearcă să îţi vândă un bilet cu 150 – 200 de lei”, a explicat pentru Transilvania Reporter un clujean care a urmărit toată scena, dar care a preferat să rămână anonim.
Zilnic, conform spuselor „păţiţilor” de pe lista neoficială intră maxim 160 de persoane. Şi restul biletelor sunt folosite, doar că acestea au o taxă specială. Pe site-ul instituţiei există posibilitatea efectuării unor programări online, dar în mod evident, toate programările sunt ocupate. „Am încercat să mă programez înainte de a sta la coadă, dar mai erau locuri libere abia la sfârşitul lunii aprilie când am intrat eu pe site şi oricum nu ţine nimeni cont de acele programări. Aici contează alte liste. În plus dacă mergi de noaptea, aşa zisul organizator te intreabă dacă stai până la capăt, că altfel nu te trece pe listă. La ora 7: 45 prezenţa e obligatorie. Atunci încep să se împartă biletele de ordine şi atunci începe scandalul în mod oficial”, a povestit clujeanul.
Începând de astăzi, după scandalul în care a fost implicată şi Jandarmeria pentru a calma spiritele aprinse din cauza listelor, optimiştii susţin că listele se vor face de acum înainte doar de la ora 8:30 pentru ziua în curs.
Gheorghe Vuşcan: „Am sesizat Poliţia să vadă ce e cu indivizii care fac liste de aşteptare”
Prefectul Gheorghe Vuşcan pune aglomeraţia suplimentară creată astăzi la acest serviciu din subordinea sa pe seama discuţiilor din ultima peridoadă referitoare la timbrul de mediu. „Astăzi, spre deosebire de celelalte zile când era o aşteptare civilizată, dintr-un zvon că se vor modifica condiţiile pentru timbrul de mediu, au venit dublu faţă de zilele trecute. Acolo sunt mai multe persoane în afara structurii noastre care fac tot felul de liste de aşteptare. Se pare că au fost mai multe liste de aşteptare şi nu şi-au recunoscut unii, altora, listele şi a apărut o îmbrânceală la intrarea spre aparatul care eliberează zilnic 200 de numere de ordine. De aceea au fost solicitaţi la un moment dat jandarmii ca să organizeze accesul”, a spus prefectul.
Acesta dă asigurări că în zilele următoare va fi implementat un soft care va permite programarea online la toate ghişeele şi nu doar la unul cum este în prezent. „Am finalizat un soft care a luat ceva timp, îl avem în teste acum, în aceste zile, în 2-3 zile, cel târziu o săptămână, o să-l punem pentru planificare online pe mai multe ghişee. Acum avem planificare online pe un singur ghişeu, iar acolo aşteptarea este până în luna mai. Dar vom face programare online pentru toate ghişeele şi cetăţeanul să ştie că are loc peste o săptămână la ora 10 de exemplu şi la 10 fără un sfert va fi acolo să îşi rezolve problema în câteva minute, să nu mai avem acea aşteptare tocmai în faţa acestui serviciu”, a declarat Gheorghe Vuşcan.
Prefectul mai spune că cunoaşte situaţia care s-a creat acolo cu listele neoficiale de aşteptare şi că a şi sesizat poliţia să ia măsuri. „În faţa serviciului sunt oameni care sunt mai certaţi cu legea şi care se ocupau inclusiv de vânzarea de numere de ordine. Ştim acest lucru că se producea acolo şi o tranzacţie de numere de ordine. Sigur că noi am solicitat IPJ şi anticorupţia să vadă ce se întâmplă acolo. E un loc pe care noi nu îl putem controla ca serviciu pentru că e în afara instituţuiei noastre, dar noi nu suntem liniştiţi ca Instituţie a prefectului că se întâmplă aceste lucruri chiar pe domeniul public şi am sesizat instituţiile abilitate pentru a interveni”, a adăugat Vuşcan.
Pe de altă parte purtătorul de cuvânt al Poliţie Cluj a precizat că într-adevăr există o sesizare depusă în acest sens şi în prezent se fac verificări.
Text: Claudia Romitan, Maria Man