SC Strict Prest SRL va ridica de acum timp de trei luni gunoaiele din Floreşti. Nu se majorează preţul

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Comuna Floreşti a suspendat pentru maxim trei luni de zile contractul cu operatorul Eco Quatro Salub în urma problemelor grave şi întârzierilor repetate în ridicarea deşeurilor de pe raza Floreştiului din ultimele săptămâni.  Soluţia găsită de primăria Floreşti şi Consiliul Judeţean Cluj pentru această situaţie este desemnarea unui nou operator pe perioadă limitată.

Astfel, reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, ai Primăriei Floreşti şi ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Gelu Voievod”au precizat astăzi că cea mai adecvată soluţie în situaţia existentă şi totodată conformă legislaţiei în vigoare, potrivit experţilor departamentelor juridic şi de achiziţii publice din Consiliul Judeţean, a fost aceea a suspendării, pentru o perioadă de maxim 90 de zile, a contractului cu actualul operator de salubritate, SC Eco Quatro Salub SA şi de încredinţare a acestui serviciu public, în urma procedurii de negociere, unei alte societăţi comerciale care deţine capacitatea de a gestiona eficient problema deşeurilor.

Este o decizie temporară impusă de o situaţie excepţională au precizat autorităţile, iar la finalul acestei perioade colectarea deşeurilor va reveni fie SC Eco Quatro Salub SA, dacă va reuşi să se doteze şi reorganizeze în acest scop, fie unui alt operator economic ce urmează a fi desemnat prin licitaţie.

Soluţia a fost deja aprobată atât de către Adunarea Generală a Acţionarilor A.D.I. „Gelu Voievod”, asociaţie din care fac parte primăriile comunelor Floreşti, Gilău, Căpuşu Mare şi Măguri Răcătău, cât şi în plenul consiliului local Floreşti care a luat această decizie cu unanimitate de voturi.

Astfel, în urma procedurii de negociere derulate cu patru operatori economici de profil, decizia luată de Primăria Floreşti în după amiaza zilei de joi, 9 februarie a fost aceea de încredinţare temporară a serviciului public de salubritate către firma SC Strict Prest SRL.

„Vineri dimineața pe Florești a intrat un desant de curățire, format din 10 mașini ale Strict Prest. Situațiile de criză cer asumarea responsabilității și decizii ferme. De ce acum? Foarte simplu. Întrucât în 27 ianuarie s-a primit de la QES adresa prin care ne anunța că, din varii motive, este în imposibilitatea respectării programului de ridicare. Întrucât la începutul acestei luni am cerut, în scris, oficial, către QES, o fundamentare economico financiară a solicitării de mărire a tarifului. De asemenea, apoi s-a solicitat și luarea de măsuri de conformare în vederea normalizării activităților prestate pe raza UAT Florești. Nici un răspuns.  Am avut o discuție și cu administratorul QES, cerându-i ferm ca în câteva zile Floreștiul să fie curat. Nu se poate – a fost răspunsul. Coroborat cu adresele de la varii instituții, care punctau aspectele unei iminente epidemii, precum și existența la nivelul UAT de depozite temporare ilegale (ghenele din care se revărsau deșeurile, depășindu-se conturul punctelor gospodărești), am luat deciziile ferme. Mi le asum în totalitate. Floreștiul nu e o imensă ghenă de gunoi. Situația devenise una critică. Țin să mulțumesc președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care ne-a sprijinit concret în această situație. Mulțumesc și funcționarilor din Consiliul Județean Cluj, care au fost alături de noi. Cadrul legislativ al deșeurilor, plus al achizițiilor publice înseamnă câteva mii de pagini de legislație. Prin care a trebuit să facem surfing. Mai departe, negocierile ne-au dus la un preț extrem de mic per tonă, sub cel aprobat ca tarif în ADI Eco Metropolitan, la nivelul județului. Deci, se poate”, a declarat primarul Horia Şulea.

„Mă bucur că am putut contribui la găsirea acestei soluţii, singura care era, de altfel, atât înţeleaptă cât şi pe deplin conformă legislaţiei în vigoare. Ea vine la finalul unei perioade în care împreună cu funcţionarii departamentelor juridic şi de achiziţii din Consiliul Judeţean am analizat în amănunt situaţia contractuală existentă, procedurile legale şi implicaţiile fiecărei posibile soluţii în parte. În plus, nu trebuie uitat faptul că ea a fost impusă de o situaţie cu adevărat excepţională, respectiv de situaţia gravă şi persistentă generată de incapacitatea operatorului de salubritate de a-şi îndeplini obligaţiile asumate” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Preţul pe care îl vor plăti floreştenii este de 310 lei/tonă fără TVA, preţ care include şi taxa specială de 80 lei/tonă instituită de Ministerul Mediului începând cu 1 ianuarie 2017, taxă percepută pentru deşeurile depozitate în rampă. Ca o consecinţă, preţul plătit de către floreşteni, de 8 lei/persoană, va rămâne nemodificat, nefiind necesară majorarea acestuia.

Utilajele firmei Strict Prest SRL au început deja colectarea deşeurilor celor aproape 46 de mii de floreşteni. În acelaşi timp, începând chiar de luni se va trece la respectarea programului de ridicare şi transport la rampa de gunoi a deşeurilor, în paralel cu o reanalizare a situaţiei şi cu o mărire a frecvenţei de ridicare în zonele în care s-a constatat că se depozitează cantităţi mult mai mari de deşeuri sau în care punctele gospodăreşti sunt subdimensionate, promit autorităţile.

În perioada următoare tariful pentru serviciul de salubritate urmează a fi transformat într-o taxă ce va fi încasată de către Primăria Floreşti de la toate persoanele din comună, numărul acestora urmând a fi declarat pe proprie răspundere de către fiecare proprietar de unitate locativă. În acest fel, costul acestui serviciu va fi suportat de către toţi cei care beneficiază de acesta.

„Contractele QES cu persoanele fizice sau juridice ori cu asociațiile de proprietari din UAT Florești sunt suspendate. Nu e nevoie de nici un contract nou. Pe viitor plata serviciului se va face de către floreșteni direct la primărie, după stabilirea în Consiliul Local a unei taxe în acest sens. Aceasta opinez că va fi echivalentă sau sub tariful de până acum. În cele 90 de zile, QES are posibilitatea de a se redresa. Sau nu. Depinde de managementul societății”, a mai declarat primarul comunei Florești, Horia Șulea.

Postaţi un comentariu