Salina Turda, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România. 8200 de oameni, în cea mai aglomerată zi

Foto: Cristian Bortes

Potrivit datelor societății, Salina Turda din județul Cluj este începând cu acest al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic din România, aflându-se în urma Castelului Bran. Salina, care dă tonul transformării fostului oraș industrial într-un turistic, va continua și extinderea dar și găzduirea de evenimente care să atragă turiști din toată lumea, care de multe ori află despre existența acestui loc din publicațiile de renume la nivel internațional.

Potrivit statisticilor prezentate de directorul Salinei, Simona Baciu, Salina Turda a avut în 2016 peste 610.000 vizitatori, devenind astfel unul dintre cele mai căutate obiective turistice din România.

„Am așezați pe primul loc în acest clasament. Creșteea  față de anul precedent este la undeva la 20% și așteptăm să vedem ce va fi în acest an, pentru că din 2010 avem o creștere constantă a numărului anual de turiști. Cred că asta se datorează promovării și a evenimentelor  care au loc aici în fiecare an”, a explicat Simona Baciu.

Salina a devenit în ultimii ani faimoasă mai ales în rândul străinilor și după ce a fost inclusă, pe primele locuri, în diverse topuri ale locurilor de vizitat din Europa. Acum, pentru a face față valului de turiști, se pregătesc și alte investiții, în principal din fonduri europene.

„În 2015 am scos în circuitul vizitabil o parte a minei Gizela. În 2016 am reabilitat un hotel aflat acum în administrația noastră, anul acesta reabilităm intrarea veche în salină, cea din oraș, pe care o vom duce spre partea de muzeu, încercând să îi păstrăm specificul. Ne ocupăm și de mina Iosif, cunoscută în prezent ca Sala Ecourilor. Includerea ei în circuitul vizitabil va însemna dublarea capacității salinei, dar este vorba de o investiție de câteva milioane de euro, din fonduri europene. Ne interesează circulația peverticală turiștilor. Nu avem de ce să ne ascundem: liftul salinei este mic pentru numărul de turiști, iar la mina Iosif ne vom concentra mult pe acest aspect și se va realiza un nou circuit vizitabil”, mai spune Simona Baciu.

Cea mai aglomerată zi din 2016 a fost cea de 14 august, când peste 8200 de oameni au coborât în minele salinei. De multe ori, cei care vin, participă la diversele evenimente organizate la Salina Turda, evenimente care vor continua și în 2017.

„Concursul cu drone continuă. Am filmat în toamnă un film despre vampiri, se fac competiții sportive cum este cea de tir cu arcul, avem o cupă de tenis de masă și încercăm în principiu să avem continuitate. Concursul de drone chiar a fost un succes. Festivalurile din zonă, evident că aduc plus valoare în turismul din zonă. Și cu contribuția acestor festivaluri, a crescut numărul de turiști”, mai spune directorul societății care administrează obiectivul turistic.

Doar anul trecut, Salina a „produs” 15 milioane de lei, mare parte din această sumă mergând la bugetul local al orașului Turda.

Castelul Bran, unul din cele mai cunoscute obiective turistice româneşti pe plan global, a atras anul trecut 798.298 de vizitatori, plătitori de bilete, mai mulţi cu aproape 27%, faţă de anul 2015, când i-au trecut pragul 630.206 vizitatori, plătitori de bilete, a declarat, miercuri, pentru News.ro, Bogdana Balmuş, directorul de PR al castelului. În ceea ce priveşte cifra de afaceri a companiei care administrează castelul, Compania de administrare a domeniului Bran, aceasta a crescut cu peste 37%, de la 16,2 milioane lei în 2015, la 22,28 milioane lei în 2016, precizează oficialul obiectivului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu