„Război” între CJ Cluj, Primăria Floreşti şi APM pe tema autorizării fermei de pui din Floreşti

Ferma de Pui din Florești / Foto: Radu Hângănuț
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Celebra fermă de pui din comuna Floreşti este în prezent în procedură de reautorizare. Agenţia de Protecţie a Mediului urmează să ia o decizie în acest caz după ce va fi parcursă toată procedura şi vor fi depuse toate documentaţiile necesare, susţine directorul Grigore Crăciun. Pe de altă parte conducerea CJ Cluj a anunţat că se opune în continuare redeschiderii acesti ferme în mijlocul blocurilor locuite de mii de floreşteni.

„Din câte ştiu ferma este în procedură de autorizare, astăzi a fost întrunire a Comisiei de Analiză Tehnică, însă eu sunt în concediu. Mai avem nevoie de punctul de vedere al unor membri CAT, după care se va lua decizia şi se va publica pe site”, a declarat Grigore Crăciun.

Pe de altă parte reprezentanţii CJ Cluj susţin că nu sunt de acord cu redeschiderea fermei. „Consiliul Județean Cluj constată cu surprindere că Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj dorește să avizeze funcționarea fermei de pui din mijlocul cartierului de locuințe din Florești. Facem mențiunea că cetățenii comunei Florești au fost împotriva acestui demers și că APM Cluj, ignorând toate demersurile procedurale deja îndeplinite, nu ține cont de dezbaterea care a avut loc, organizând-o, de fapt, de fațadă, doar ca să bifeze procedural operațiunea. Din păcate, APM Cluj va condamna floreștenii să trăiască într-un mediu poluat, toxic, care afectează sănătatea publică.  APM Cluj trebuie să își asume răspunderea în fața celor aproximativ 38.000 de locuitori ai comunei Florești. Menționăm în acest context faptul că am solicitat deja APM Cluj să reanalizeze dosarul – acele ferme se autorizează de fapt ulterior existenței locuințelor, să analizeze temeinic plângerile oamenilor și contestațiile cetățenilor. Mai mult, am solicitat atât APM Cluj cât și Instituției Prefectului Județului Cluj să se opună unui demers nejustificat de avizare a fermelor de pui între locuințe și să țină cont de interesele și solicitările cetățenilor”, se arată într-un comunicat de presă al CJ Cluj.

Şi primarul Horia Şulea a reacţionat dur la intenţia Agenției pentru Protecția Mediului de a acorda avizului de mediu pentru ferma de pui din Florești. În ședința interinstituțională de azi a Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul APM s-a cochetat cu ideea emiterii avizului. Chiar dacă nu s-a luat nici o decizie în acest sens avizul de mediu este posibil. Solicit ferm reprezentanților APM Cluj să cântărească cu celeritate și maximă obiectivitate această problemă.  Susțin în acest sens totalitate demersul președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care cere APM Cluj să reanalizeze dosarul de avizare și Instituției Prefectului Județului Cluj să se opună unui demers nejustificat.  APM Cluj nu poate trece peste voința a mii de floreșteni exprimată public cu ocazia consultării publice. Am încrederea că aceasta a fost nu o etapă procedurală ci efectiv o consultare și o ascultare a voinței floreștenilor. Deosebit de important în această discuție e aspectul raportat la momentul acordării noului aviz. Vorbim de un nou aviz, care trebuie să ia în considerare situația din acest moment. Jongleriile patetice cu cine a fost prima, ferma sau blocurile și perspectiva legală a acestei probleme este apanajul altor instituții ale statului și nicidecum a APM Cluj. În acest moment se discută despre avizarea unei ferme in mijlcoul unei comunități de peste 40.000 de oameni care și-au exprimat, pe bună dreptate, dezacordul legat de acest aviz. Țin să îi anunț pe floreșteni că voi face în acest sens toate demersurile legale pentru a reprezenta și apăra dorința floreștenilor”, a declarat primarul comunei Florești, Horia Șulea.

Postaţi un comentariu