Rata de infectare în Cluj-Napoca a trecut de 2 la mie. Prefectul Tasnadi: ”Intrarea în scenariul galben se va decide joi”. Ce restricții ne așteaptă

Foto: Dan Bodea

Municipiul Cluj-Napoca înregistrează astăzi o rată de infectare de 2,03 la mia de locuitori în ultimele două săptămâni. Acest lucru înseamnă, practic, trecerea de la scenariul verde în cel galben, și luarea unor măsuri suplimenttare de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Prefectul Clujului, Tasnadi Szilard, a explicat pentru Transilvania Reporter ce presupune trecerea în scenariul galben a municipiului Cluj-Napoca, și de când ar putea intra în vigoare noile restricții.

Prefectul județului Cluj Tasnadi Szilard / Foto: Dan Bodea

”Deocamdată nu vorbim despre purtarea măștii de protecție pe stradă”

Depăsirea ratei de infectare de 2 la mie în Cluj-Napoca nu înseamnă, decoamdată, nicio modificare, având în vedere că așa cum am procedat fiecărei Unități Administrativ-Teritoriale, odată ce se depășește incidența prevăzută de lege de la un scenariu la altul, se trece într-o perioadă de observație de 48 de ore.

Concret, dacă până joi, rata rămâne la peste 2 la mia de locuitori în municipiu, dar până în 3 la mie, atunci joi se va convoca Cimitetul Județean pentru Situații de Urgență și se va decide trecerea la scenariul galben, cu intrare în vigoare din ziua de vineri.

Dacă vorbim de scenariul galben, acesta presupune doar o reducere de capacitate. Dacă ne referim la evenimentele private, în momentul de față acestea se pot organiza cu 400 de persoane, iar în scenariul gakben se vor putea organiza doar cu 300. La fel, la competițiile sportive, nu mai vorbim de 75 la sută din capacitate, ci de doar 50 la sută. Apoi, restaurantele funcționează la capacitate maximă în interior până la 3 la mie, deci aici nu vorbim de nicio restricție.

Revenirea la purtarea măștii pe stradă încă nu se impune, doar în locurile strict prevăzute în ordinele guvernului. Acest lucru se va întâmpla doar la recomandarea DSP-ului, deocamdată nu s-a întâmplat acest lucru. Am vorbit și cu medici infecționiști și cu cei de la DSP, și deocamdată, nu se recomandă revenirea la această restricție”, a declarat prefectul Clujului, pentru Transilvania Reporter.

Rata de infectare în localitățile județului Cluj poate fi consultată AICI

Distribuie:

Postaţi un comentariu