Probleme se dezbat, problemele continuă

Florian Bodog, Ministru Sănătății
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, a declarat, marţi, la finalul vizitei de lucru pe care premierul a făcut-o la Ministerul Sănătăţii, că vaccinul hexavalent nu a primit avizul controlului financiar preventiv (CFP), precizând că s-a demarat o nouă procedură pentru găsirea unor soluţii pentru achiziţionarea acestuia. Bodog a spus că pentru vaccinul tetravalent ministerul este ”în procedură de semnare” a contractului.

Potrivit News.ro, Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, în urma vizitei de lucru pe care a făcut-o la Ministerul Sănătăţii, că acesta a fost notificat în prima lună a anului trecut despre lipsa anumitor medicamente şi nu s-a luat nicio măsură, fiind ”cel mai grav” aspect ce ţine de activitatea acestui minister, precizând că acum s-au demarat toate procedurile astfel încât tot ceea ce a fost semnalat să fie remediat.

„Suntem în procedură de semnare pentru vaccinul tetravalent, pentru vaccinul hexavalent încă nu am primit avizul CFP, motiv pentru care am demarat o nouă procedură pentru a găsi soluţii pentru achiziţia acestui vaccin. Vom introduce pe piaţă şi vaccinul pneumococic, iar în luna martie, va ajunge în România, vaccinul împotriva hepatitei B, care va fi distribuit”, a declarat Florin Bodog, citat de News.ro.

Referitor la lipsa de pe piaţă a medicamentelor pentru boli rare şi despre bugetarea acestor tratamente, ministrul Sănătăţii a spus că până în acest moment nu au fost bugetate toate medicamentele pentru boli rare.

„Sunt medicamente care încă nu au fost aduse pe piaţă, dar pe care am prevăzut în buget şi tratamentele pentru boli rare. Până în acest moment nu au fost bugetate toate medicamentele pentru boli rare”, a mai arătat Bodog.

Întrebat dacă ştie că mulţi părinţi plătesc, din propriul buzunar, foarte mulţi bani pentru tratamentele pentru boli rare, ministrul Sănătăţii a spus că nu deţine astfel de informaţii.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, declara, vineri, că în această săptămână va semna contractele pentru vaccinul tetravalent şi pentru cel hexavalent şi că intenţionează să introducă în schema de vaccinare a copiilor şi vaccinul pneumococic. În ceea ce priveşte vaccinul împotriva hepatitei, Bodog spune că există probleme în ceea ce priveşte producătorul.

Premierul face planuri

”Am discutat despre priorităţile pe care le are Ministerul Sănătăţii în continuare, despre ceea ce avem de făcut conform programului de guvernare, despre situaţia pe care a găsit-o domnul ministru aici, despre soluţiile pe care le are pe diverse componente, despre investiţii, despre ceea ce înseamnă acordurile cu Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii, astfel încât aceste sume, investiţii, bugetul – care e mai mare decât anul trecut pe domeniul sănătăţii – să fie folosite conform priorităţilor pe care noi le-am prevăzut în programul de guvernare”, a declarat premierul Sorin Grindeanu la finalul vizitei de lucru de la Ministerul Sănătăţii, citat de către agenția de presă News.ro.

El a precizat că priorităţiile în domeniul sănătăţii sunt investiţiile, arătând că ”lucrurile sunt complicate” la Ministerul Sănătăţii şi trebuie rezolvate urgent. 

”Vorbim de acel acord cu Banca Mondială de 250 de milioane care este extrem de important pentru noi, spitalele regionale prinse în programul de guvernare şi, în primul rând, vorbim de cele 3 din acordul cu Banca Mondială şi bineînţeles tot ceea ce înseamnă problema cealalată – problema medicamentelor – mi s-a prezenat în mare. Lucrurile nu sunt foarte simple la Ministerul Sănătăţii şi trenează de un an de zile anumite probleme care trebuie urgent rezolvate”, a precizat Grindeanu.

Întrebat despre problemele pe care le-a găsit ministrul Florin Bodog când a preluat portofoliul de la Sănătate, şeful Executivului a răspuns că acestea sunt multe, dar cea mai gravă situaţie o reprezină faptul că Ministerul a fost notificat în prima lună a anului trecut despre lipsa anumitor medicamente şi nu s-a luat nicio măsură.

”Probleme nerezolvate sunt multe. Vă dau un exemplu – lipsa anumitor medicamente. Ministerul Sănătăţii a fost notificat în ianuarie anul trecut pe lipsa anumitor medicamente şi nu s-a luat nicio măsură. S-au demarat acum toate procedurile astfel încât tot ce a semnalat presa pe anumite componente să fie remediat. Mi se pare cea mai gravă situaţie”, a punctat premierul.

De asemenea, el a fost întrebat despre reducerea preţurilor la medicamente cu 35% într-o singură tranşă şi dacă nu ar fi o soluţie mai bună scăderea lor treptat.

”Ştiu problema, am urmărit-o. A fost dezbatere publică. În urmă cu o săptămâna sau cu zece zile. Preţurile vor fi hotărâte şi conform a ceea ce noi ne-am propus, dar şi acord şi cu producătorii şi cu asociaţiile de pacienţi. Eu ştiu că la acea dezbatere publică au fost prezente inclusiv asociaţiile de pacienţi. În perioada imediat următoare ministrul, Ministerul vor veni cu o soluţie . De ce nu treptat redus preţul? Eu subliniez că tot ceea ce va hotărî Ministerul Sănătăţii va fi şi în acord şi cu asociaţiile de pacienţi şi cu producătorii. Noi nu vrem să ajungem în situaţia în care pe anumite componente să avem distorsiuni în piaţă. Asta va fi o chestiune care, pe termen scurt, să venim cu soluţii prin dialog”, a punctat premierul.

S-a discutat şi despre sporurile din Sănătate care vor fi tăiate, lucru care îi nemulţumeşte pe medici, premierul afirmând că toate aceste probleme vor fi rezolvate prin Legea salarizării unitare.

”Am discutat şi despre salarizare cu domnul ministru, mi-a prezentat situaţia. Toate aceste distorsiuni nu sunt doar în Sănătate. Şi la Educaţie avem asemenea situaţii şi în alte domenii de bugetari. Vor fi rezolvate prin Legea salarizării unice astfel încât aceste distorsiuni să fie reglate. Am avut o discuţie aparte. Ministerul Sănătăţii face parte din comitetul interministerial care lucrează la Legea salarizării unice”, a arătat Grindeanu.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirmă că să spună că el nu a luat nicio măsură pentru lipsa medicamentelor ”întrece orice limită a nesimţirii şi a ridicolului, chiar şi pentru acest guvern”.

”Domnul premier Grindeanu nu şi-a făcut temele. Nimic nou. Guvernul Grindeanu dă vina pe tehnocraţi. Nimic nou. Să spună că eu nu am luat nicio măsură pentru lipsa medicamentelor, asta întrece orice limită a nesimţirii şi a ridicolului, chiar şi pentru acest guvern”, scrie Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Postaţi un comentariu