Piaţa imobiliară din Cluj, în creştere accelerată: 3.500 de noi locuinţe vor fi finalizate în acest an

Foto: Dan Bodea

Peste 3.500 de locuințe amplasate în proiecte rezidențiale vor fi finalizate în acest an în Cluj Napoca și împrejurimi, potrivit studiului realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania, privind piața rezidențială din România în 2016.

Cea mai mare pondere a locuinţelor aflate în construcţie este în Cluj Napoca unde aproximativ 2.300 de locuințe vor fi finalizate, în creștere cu aproape 50% față de anul trecut. Cele mai multe dintre aceste unități se adresează segmentelor mass și middle market, fiind amplasate în proiecte ca Bonjour, Contemporano, Platinia sau Sophia, în timp ce segmentul premium a cunoscut la rândul său o dezvoltare semnificativă, Riviera Luxury Residence finalizându-se în 2015.

”Gradul de absorbție al locuințelor finalizate anul anterior în Cluj Napoca este foarte ridicat, de aproximativ 95%, datorită cererii solvabile existente, în contextul majorării constant a investițiilor străine derulate în oraș. Proiectele aflate în construcție în acest moment ar urma să fie absorbite în următoarele 9 – 12 luni, chiar dacă vor exista și dezvoltatori care nu vor înregistra rezultatele scontate și asta din pricina unei neadaptări la cererea existentă, din punct de vedere al prețurilor de vânzare, suprafețelor sau finisajelor oferite”, declară Anamaria Burcă, managing partner la biroul local al acestei companii.

La nivel regional, alte piețe care vor crește semnificativ în acest an sunt Sibiu, Târgu Mureș, Alba Iulia și Bistrița. La nivel naţional vor fi finalizate în acest an peste 30.000 de locuințe în proiecte rezidențiale amplasate în marile orașe, cele mai dezvoltate piețe regionale fiind București, Cluj Napoca (peste 3.500 de livrări, incluzând și Floreștiul), Sibiu (aproximativ 3.500 de locuințe noi vor fi terminate în 2016), Constanța (peste 2.000 de unități în construcție) și Brașov (aproximativ 1750 de livrări programate pentru 2016).

 

Postaţi un comentariu