Parcările din Cluj intră sub lupa IT-iștilor clujeni

Potrivit unor studii realizate în 2015 de către compania PITECH +PLUS, 30% dintre mașinile aflate la un moment dat în traficul din Cluj-Napoca nu se deplasează cu un scop anume, ci caută un loc de parcare. Problema parcărilor nu este doar a autorităților, în condițiile în care, spune  președintele Cluj Hub, angajații din companiile private se plâng la rândul lor că locurile din parcările clădirilor de birouri sunt prea puțin. Astfel, maratonul de programare din cadrul evenimentului TechFest a ajuns, chiar fără să vrea, să abordeze pe larg această temă, iar programatorii au venit cu mai multe soluții pentru administrația locală.

24 de ore de programare au avut echipele de IT-iști care au concurat în cadrul hackathonului Tech Fest. Fiind un eveniment în care s-a pus accentul pe realizarea unor soluții care să vină în sprijinulul comunității, problema parcărilor nu a putut fi ocolită.

„Ne-am focalizat pe ideea de challenge driven hackathon, adică un eveniment în care provocările vin din comunitate. Ne-am axat pe a avea probleme deja identificate pe care noi apoi să lucrăm, fie că veneau de la privat sau de la autoritățile locale. De multe ori este greu să identifici provocările reale ale comunității, așa că am mers la cei care se confruntă deja cu probleme, astfel încât developerii să vină cu soluții și să rezolve situații concrete”, a explicat Cristian Dascălu, președinte al Cluj HUB.

Raționamentul a fost unul cât se poate de simplu: IT-iștii se pricep la programare, în timp ce comunitatea știe cel mai bine ce probleme are de înfruntat în fiecare zi. Soluția a fost simplă de asemenea: companiile și administrația locală au propus, programatorii au livrat și la final s-au acordat premii, cu mențiunea că se va trece la aplicarea soluțiile propuse.

„IT-ul știe să codeze soluții și nu tot timpul se ocupă și de identificarea problemelor. Așa că am pus la aceeași masă atât pe cei care știu problemele, cât și pe cei care știu să codeze. Problema parcărilor este a tuturor, inclusiv a privaților care nu au nici măcar ei suficient parcări la clădirile de birouri. Facebook și Google au și ei problema cu parcările la sediile lor. rezolvarea vine cu car sharing-ul sau transportul în comun și la hackathon s-au găsit soluții.  Cineva venise cu ideea ca angajatul să primească bonusuri dacă aduce cu mașina și alți colegi de muncă ce locuiesc pe traseu. Asta ajută în condițiile în care, în acest fel, compania nu trebuie să mai facă poate încă un etaj la parcarea subterană. Oamenii trebuie stimulați și ajutați să aibă un alt stil de viață din acest punct de vedere și să folosească mijloace de transport alternative”, a mai spus Dascălu.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a participat la eveniment la invitația ARIES Transilvania, iar accentul s-a pus pe problema parcărilor. De altfel, premiul oferit de către instituție a ajuns la echipa Guilty Bit, care a lucrat la proiectul Towed Cars App.

„A fost a treia competiție de acest gen la care am participat, iar de această dată sper să ajungem până la faza de intrare în producție cu aplicația. Este important ce s-a întâmplat acolo în primul rând deoarece ne dorim să le arătăm oamenilor că ne pasă și că suntem deschiși către ideile inovatoare care vin din domeniul IT-ului.  În week-end, unul dintre participanți a bătut de mai multe ori la porțile unor autorități publice. Eu mă bucur că am reușit să îi arăt că la Primăria Municipiului Cluj-Napoca ne dorim să ducem tehnologia la oameni și să îi spun că ușa mea și a altor colegi din instituția le este mereu deschisă”, a explicat Marcel Ielcean, şeful Serviciului Strategii de Informatizare din cadrul instituției.

El a declarat că în perioada următoare se va trece la aplicarea soluțiilor premiate, astfel încât problema parcărilor din Cluj-Napoca să fie măcar ameliorată, dacă nu chiar rezolvată.

„Sunt soluții pe care le-am discutat cu clusterele încă din primăvară și i-am invitat la noi la primărie săptămâna viitoare pentru a vedea dacă putem avea o colaborare sub egida clusterelor. Vor fi mai mulți participanți la hackathon care vor veni în calitate de invitați pentru că aceste lucruri ne preocupă mult în instituție și fac parte din viitorul comunității noastre”, a mai spus Ielcean.

O săptămână plină de IT

Douăzeci de vorbitori și două zile de dezbateri intense, prezentări și ateliere susținute de specialiști în tehnologie, IT și inovație- așa s-a desfășurat, pe scurt TechJam, conferința de la Cluj pregătită de organizatorii TechFest pentru pasionații de tehnologie. Cea de-a doua ediție clujeană a festivalului a debutat cu ateliere de eficiență energetică și continuat până în ultima zi de eveniment, cu forumul Smart Cities, gala premiilor industriei, un hackathon,  expoziția cu obiecte inteligente și tehnologii ale viitorului, un salon educațional dezvoltat împreună cu Institutul Francez din România și o seară de gaming.

Sesiunile TechJam din 1 și 2 noiembrie au fost structurate pe mai multe categorii, pe baza specializărilor abordate, și au avut loc în paralel la ClujHub și la The OfficeLa ClujHub, dimineața de 1 noiembrie a fost rezervată atelierului digital Google susținut de Elena Dobre, reprezentant Google România. După-masa, Romeo Man, MAN Digital, a susținut atelierul de marketing automatizat, iar Dan Radu, de la Macromator, cel de tehnologii de marketing. La The Office, temele zilei au fost SAP Hybris, cu vorbitori invitați Tudor Stanciu de la IBM, Andrei Drăghia, Roland Kentsch, Bogdan Marian și Sebastian Mekal de la iQuest și Alexandra Retegan de la Evozon, și FinTech, cu Youssef Hautier – Younify, Ronald Verbugge – Red to Blue și Alexandra-Diana Cohuțiu – Laurențiu, Laurențiu & Associates.

 

Câștigătorii hackathonului TechFest

Tema abordată Echipa câștigătoare Premiu oferit de
Banking API for better payment experience by BRD Angry Badgers BRD
Banking API for the non-banking world BankOps BRD
Parking Management 4 People

 

iQuest – Premiul I și Marele premiul al hackathonului
Parking Management Giant iQuest – Premiul al II-lea
Gamification of Public Transportation Hijackers

 

iQuest – Premiul al III-lea
EoClimLab 2 și 1/2 ARIES
Towed Cars Application Guilty Bit Primăria Cluj-Napoca

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu