Opera Națională Română Cluj-Napoca aniversează, luni, 100 de ani de activitate

Foto: Dan Bodea

Începutul săptămânii viitoare coincide cu aniversarea Centenarului Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Instituția și-a deschis pentru întâia oară ușile la data de 25 mai 1920. Spectacolul inaugural a fost AIDA de Giuseppe Verdi. La exact 100 de ani de la acest eveniment teatrul liric clujean propune melomanilor un spectacol aniversar inedit, în notă digitală, ce va fi transmis live pe TVR Cluj și Facebook, de la ora 19:00.

„În contextul distanțării sociale și a situației aparte resimțită de întreaga lume în această primăvară, Opera clujeană rămâne la fel de aproape de spectatorii săi, care s-au bucurat în acest interval de transmisiile online ale celor mai reprezentative spectacole din arhiva sa”, transmit organizatorii.

Deși perspectiva inițială pentru marcarea Centenarului anunța o premieră cu AIDA de Giuseppe Verdi pentru scena clujeană, noile planuri aniversare promit un eveniment la rândul său deosebit, cu numeroase surprize plăcute, clipe emoționante și invitați speciali. Momentele muzicale vor fi complimentate de interviuri-surpriză și urări aniversare emoționante sosite de pretutindeni din lume.

De la inaugurare și până în prezent, pe scena teatrului liric clujean au fost prezentate peste două sute de titluri de operă, operetă și balet din repertoriul universal, demonstrând o largă deschidere spre toate școlile și stilurile, aici fiind montate totodată peste patruzeci de creații românești, multe dintre acestea în premieră absolută.

Prestigiul Operei a fost purtat și peste hotare, datorită numeroaselor turnee internaționale, precum și a unor soliști de înaltă ținută artistică, formați la Cluj și deveniți nume de rezonanță universală, precum: Angela Gheorghiu, Alexandru Agache, Adela Zaharia, Ion Buzea, Lucia Stănescu, Carmen Oprișanu, Simona Noja, Nicoleta Ardelean, George Petean, Tatiana Lisnic, Ștefan Pop, Mihai Zamfir, Zoltán Nagy și mulți alții.

La mulți ani, Opera Națională Română Cluj-Napoca!

Distribuie:

Postaţi un comentariu