„O evaluare a unei biografii controversate”: scriitorul Eginald Schlattner a fost decorat cu Crucea de merit a Germaniei

Scriitorul etnic german Eginald Schlattner a primit joi Crucea de merit în rang de cavaler a Ordinului de merit al Republicii Federale Germania de la ambasadorul Cord Meier Klodt, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Consulatul de la Sibiu, informează Agerpres.

În cadrul discursului rostit în limba română, Eginald Schlattner, care locuiește în comuna Roșia (județul Sibiu), a apreciat că acordarea acestei distincții „este nu numai o reevaluare a unor merite culturale, ci o evaluare a unei biografii controversate”.

„Decernarea acestei distincții «Cruce de merit în rang de cavaler al Ordinului de merit al Republicii Federale Germania» este nu numai o reevaluare unor merite culturale, ci evaluarea unei biografii mult controversată. De mai mult de o jumătate de secol și în prezent se știe că sunt defăimat prin imputări și amenințări chiar cu moartea. Nu m-am opus niciodată, nu m-am pus în gardă. «Cu anumiți oameni nu se vorbește», mi-a spus bunica, dar deasupra totuși eu mă încred în puterea imanentă a adevărului. (…) Sunt cetățean român, dar în același timp, ca și în mod oficial, ca sas sunt și etnic german. Dar această recunoaștere de sas neamț este numai o autopoziționare prin limbă, tradiție, istorie, religie și comportă în plus, ca să fie valabilă, încă un element constitutiv, de altfel valabilă pentru fiecare etnie din țara aceasta, acceptul identității proprii prin celelalte neamuri. (…) Ca exemplu, în sat nu figurez ca preot evanghelic, ci ca popa sașilor. Tocmai această confirmare adiacentă lipsește celor emigranți în Germania”, a declarat Eginald Schlattner.

Schlattner a subliniat că în calitate de autor de „romane de rezonanță în limba germană”, care au fost traduse în rusă, spaniolă, portugheză, braziliană și japoneză, a fost invitat la serate de lectură în mai multe țări, unde, de fiecare dată, s-a considerat „un mesager al țării”.

„M-am angajat tot timpul ca mesager al patriei mele natale. În 2002, Guvernul mi-a conferit titlul de Ambasador Cultural al României. (…) Întrebat de ce nu am pașaport german – aș putea, dar sunt exclusiv cetățean român – răspund: Am încrederea că bunul Dumnezeu îmi va purta de grijă aici, ca să fiu ocrotit în cele ale vieții și la moarte. În Rothberg (comuna Roșia, județul Sibiu nota red.) mai suntem de înmormântat două suflete. Sunt ultimul preot sas după 800 de ani. Dar ceea ce trebuie relevat: cei câțiva sași rămași nu viețuim pe o insulă pustie. Ci suntem printre oameni de altă limbă și credință, dar vecini de nădejde. Vecini creștini”, a concluzionat Eginald Schlattner.

Despre Eginald Schlattner puteți citi aici:

https://www.revistasinteza.ro/tara-lui-schlatner

https://www.revistasinteza.ro/eginald-schlattner-memoria-este-paradisul-din-care-nimeni-nu-te-poate-izgoni

Distribuie:

Postaţi un comentariu