Noul număr al săptămânalului Transilvania Reporter, „Ei schimbă Clujul, ei schimbă lumea!” vă așteaptă la chioșcuri

Joi, 4 mai 2015, a apărut noul număr al săptămânalului Transilvania Reporter, „Ei schimbă Clujul, ei schimbă lumea!”

Adesea nu credem în ei, de multe ori auzim spunându-se: ”Ah, tinerii din ziua de azi!” Dar haideți să vedem: oare chiar așa e? Sunt tinerii mai puțin decît au fost generațiile mature? Clujul a avut aproape tot aparatul administrativ de la vârf trecut prin arest și închisori. Primar, șef de consiliu județean, dar și eșaloneale secunde, au fost ciuruite de justiție. Locul acesta a fost lipsit de conducători performanți, destoinici, devotați binelui public. Rând pe rând s-au dovedit corupți, incompetenți, nepăsători. Dar cu toate astea, parcă în pofida tuturor condițiilor, orașul și împrejurimile cresc, se dezvoltă, explodează. Sunt cîteva domenii în care Clujul excelează. Și asta datorită oamenilor. Tinerilor. Ei au putere, au energie, vor și pot să facă lucruri noi. Mulți tineri clujeni și-au luat destinul în mâini și au pornit afaceri, proiecte, ferme, mișcări de stradă, revoluții în domeniile lor, au creat locuri frumoase, au schimbat tipare de gândire, au scris cărți, au făcut filme,   pentru că au ceva de spus, au ceva de dat lumii din jur.

Transilvania Reporter începe un proiect în premieră în România, Tinerii Clujului, unde va prezinta în fiecare număr de azi înainte destine ale unor tineri care au făcut ceva pentru ei și pentru comunitate. Tineri care au riscat banii strînși cu greu sau tineri care și-au sacrificat cei mai frumoși ani muncind pe brânci pentru o idee sau un crez. Tineri care au înfruntat neîncrederea celor din jur. Pe ei vrem să-i descoperim împreună pentru că ei sunt temerarii de lângă noi.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Criza gunoaielor reloaded: Iar s-a închis rampa, din fericire doar 24 de ore. Salprest SA a suspendat miercuri seara preluarea deşeurilor de la operatorii din judeţ. Motivul? Rampa a intrat „mentenanţă”. Prefectul a convocat o şedinţă de urgenţă cu primarul Emil Boc şi preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Vakar Istvan şi reprezentanţii Gărzii de Mediu pentru a găsi soluţii. Şi s-a găsit o soluţie de compromis, rampa va fi închisă doar 24 de ore. (Claudia Romitan)

COMUNITATE. Preşedintele CCN, Radu Mititean: „Bicicliştii clujeni vor fi campioni la echilibristică”.Bicicliştii clujeni sunt nemulţumiţi de pistele pe care primăria le amenajează chiar în această perioadă în mai multe zone ale oraşului. Participanţii la dezbaterea organizată de Clubul de Cicloturism Napoca susţin că nu se respectă principii de bază, recunoscute internaţional, între care, siguranţa biciclistului în trafic şi continuitatea traseelor ar fi cele mai grav încălcate. (Claudia Romitan)

DOSAR: „Temerarii de lângă noi”

  • Tânăra care aduce Polonia mai aproape de Cluj. Ioana Diaconu-Mureşan este lector de limba polonă la Universitatea „Babeș-Bolyai”, traducător și interpret de conferinţă. De aproape șapte ani predă polona la Centrul de limbă și cultură poloneză. Cu toate că de puțin timp a devenit mămica unui superb băiețel pe nume Bogdan, Ioana este la fel de implicată în comunitate și participă la dezbateri, din dorința de a promova cultura în general și cultura poloneză, în special. (Maria Man)
  • Andrei Mutu, tânăr antreprenor. „M-a ales mai mult I Love Cluj pe mine decât l-am ales eu”. Început în timpul facultății „ca o joacă”, I Love Cluj s-a conturat într-un brand aflat în continuă expansiune. Dintr-o pagină de Facebook, a evoluat într-un site, într-o revistă și într-un magazin online. „Până astăzi am promovat destul de mult brandul, dar de acum vreau să creez proiecte pentru comunitate”, spune tânărul Andrei Mutu despre proiectul său de suflet. Născut din dorința de a arăta în fiecare zi motive pentru care merită să iubim Clujul, I Love Cluj și-a câștigat în scurt timp zeci de mii de fani, până astăzi intrând in inimile și în percepția a peste 145.000 de persoane. (Cristina Beligăr)
  • Christine Marie-Turcu: „Mă pregătesc cu flotări gramaticale şi viteză de reacţie pentru Blog TIFF!”. Christine-Marie Turcu este PR manager și organizator de evenimente. A absolvit Facultatea de Istorie şi Arheologie, Masterul de Studii clasice în cadrul și este pe punctul a termina studiile doctorale axate pe Art Nouveau-ul transilvan tot în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. La doar 28 de ani are o experiență de invidiat în domeniul artei, fotografiei, fiind mereu în spatele unor evenimente de excepție care au loc în oraș. Pentru Christine, voluntariatul a devenit un stil de viață încă de pe băncile facultății. În cazul ei, o zi are cu siguranță mai mult de 24 de ore. Noaptea devine zi, iar ziua noapte, dar ce importanță are când la final totul iese perfect, iar cei de pe covorul roșu strălucesc și datorită efortului ei? (Maria Man)
  • Lucian Nastasă Kovacs: Şi acum şi în istoria Clujului, tinerii au făcut ca lucrurile să se mişte. Istoricul Lucian Nastasă Kovacs, directorul Muzeului de Artă Cluj, spune că şi acum, dar şi în istoria Clujului, tinerii au fost cei care au mişcat lucrurile, ei au fost vârful de lance în multe domenii. „În general tinereţea este o stare de spirit care a generat progres, care a generat mişcare. Chiar dacă tinerilor li se pune în cârcă faptul că ar fi delăsători, leneşi, că nu se gândesc decât la lucruri imediate, că nu se gândesc decât la bani, lucrurile stau cu totul altfel. Prezentul indică extrem de clar faptul că tinerii sunt activi, dotaţi. Foarte multă lume spune că tinerii de azi nu mai sunt ca generaţia noastră, dar toate generaţiile au gândit în aceşti termeni, tuturor celor mai în vârstă li s-a părut că cei de după ei nu sunt capabili să facă ceea ce au făcut ei cândva. E o repetiţie de mentalitate în istorie. Dar lucrurile nu stau aşa. Pot să vă dau exemplul Muzeului de Artă, unde procentul cel mai mare de vizitatori pentru opere de artă –circa 80%- este reprezentat de tineri. Trec peste faptul că tinerii de azi sunt mult mai mobili în spaţiul geografic, sunt mult mai buni mânuitori ai limbilor străine, au mult mai mult curaj în tot ceea ce fac”, consideră Lucian Nastasă Kovacs. (Marius Avram)

CULTURĂ. Seniorii Operei din Cluj trag un semnal de alarmă:Clădirea trebuie renovată. Cu doar câteva zile înainte de reprezentația aniversară „Aida”, care marchează 95 de ani de la susținerea primului spectacol pe scena Operei Naționale din Cluj, foaierul operei s-a transformat într-un loc al amintirilor prin prezența unor personalități marcante ale celor mai glorioși ani din trecutul instituției: Angela Nemeș, Marcela Ciobanu, Vasile Bărbieru, Gheorghe Victor Dumănescu, Emil Maxim, Petre Sbârcea, Tiberiu Răzor, Mircea Moisa și Titus Pauliuc. (Cristina Beligăr)

A început amenajarea peisagistică a curții interioare a BCU. Curtea interioară a Bibliotecii Centrale Unversitare „Lucian Blaga” din Cluj a intrat într-un amplu proces de restructurare și amenajare, urmând ca până la sfârșitul verii, spațiul central al curții să devină un loc de relaxare mai puțin sălbatic și mult mai atrăgător din punct de vedere peisagistic. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ.

  • Doamna T, o cafenea de poveste. Dacă doriți să vă relaxați într-un loc cu totul altfel, unde să degustați o cafea delicioasă la nisip, o cafea cu piper roșu sau de ce nu, cu scorțișoară, Doamna T este cu siguranță locul potrivit. Situate într-un gang sau în curtea interioară de pe strada Napoca numărul 10, cafeneaua, dar și terasa sunt ferite de ochii curioșilor, atrăgând astfel un public select. Când ajungi acolo prima care te întâmpină este cățelușa Sophie, o domnișoară chow chow, care te cucerește din prima, cu aspectul său pufos, asortat cu numeroasele sale fundițe colorate. Terasa cochetă îți dă senzația că te afli în curtea mult dorită, dar pe care nu ai avut încă ocazia să ți-o aranjezi acasă. (Maria Man)
  • Oaze de liniște, în mijlocul Clujului. Locuri boeme, intime și relaxante, restaurantele cu grădini din Cluj și-au deschis pe rând porțile pentru clienții nerăbdători să-și petreacă timpul în aer liber, în fața unei limonade, a unei beri reci, sau a unui cocktail bine preparat. Transilvania Reporter a făcut o trecere în revistă a câtorva dintre terasele cu grădină din Cluj pentru a ști unde merită să ne răcorim în această vară. (Cristina Beligăr)

DESTINAȚII. Lefkada, paradisul low-cost. Lefkada este una dintre cele mai accesibile insule paradisiace ale arhipelagului elen, atât din punct de vedere rutier cât și financiar. Nu este o destinație pentru cei care caută distracție și viață de noapte – deși există o ofertă destul de consistentă și din acest punct de vedere – ci una mai cu seamă pentru familiile, care caută un concediu liniștit și relaxant. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiu. În urmă cu 34 de ani, pe 14 mai 1981, un român a zburat în spaţiul cosmic, intrând în istorie. România devenea, în acelaşi timp, a noua ţară din lume care explora spaţiul – un lucru care astăzi ni se poate părea incredibil, în condiţiile în care educaţia şi cercetarea sunt neglijate continuu de peste 20 de ani. Dar este adevărat: a existat o vreme în care un român, un cosmonaut adevărat, a zburat cu o navetă spaţială în cadrul unui program cosmic. Acest român se numea Dumitru Prunariu şi a intrat în istorie ca fiind al 103-lea pământean ce ieşea în spaţiul cosmic. (Mădălina Kadar)

SPORT. FRF strânge lațul în cazul CFR. Fotbaliştii şi oficialii echipei CFR Cluj trăiesc la intensitate maximă finalul actualei ediţii de campionat. Feroviarii au fost depunctaţi în iarnă cu 24 de puncte, din cauza datoriilor pe care clubul le-a acumulat faţă de foşti jucători şi antrenori. Astfel, CFR a ajuns codaşa clasamentului (cu 10 p) la începutul părţii a doua a campionatului, după ce turul îl terminaseră pe poziţia a doua în ierarhia Ligii 1, cu 34 de puncte, la 9 lungimi în urma liderului de atunci, Steaua. Între timp vişinii au adunat 27 de puncte şi se situează pe locul 16 în clasament, însă, dacă şi-ar recupera cele 24 de puncte fotbaliştii din Gruia ar urca până pe poziţia a X-a (cu 41 de puncte), fără emoţii că va retrograda la finalul întrecerii. Feroviarii clujeni au însă, un nou adversar de temut, Federaţia Române de Fotbal (FRF). Reprezentanţii forului de la Bucureşti au anunţat că vor pleda împotriva clubului clujean dacă Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) va solicita părerea FRF. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu