Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat. PSD și USR vor la guvernare

Biroul Executiv al PNL a decis, luni seara, ca Nicolae Ciucă să-şi depună mandatul de premier desemnat şi flexibilizarea mandatului de negociere, a anunţat preşedintele liberalilor, Florin Cîţu. Depunerea mandatului de premier desemnat de către a fost înregistrată, marţi, la Parlament.

Vă aduc la cunoştinţă că, la data de 1 noiembrie 2021, am depus mandatul încredinţat prin decretul nr. 1064 din 21.10.2021, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului României asupra listei şi programului Guvernului, decret publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 1008 din 21.10.2021“, se arată în documentul transmis de Nicolae Ciucă preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Roman.

De asemenea, Nicolae Ciucă informează că scrisoarea a fost transmisă şi preşedintelui Klaus Iohannis.

Ciolacu: ”PSD îşi asumă să intre la guvernare”

PSD îşi asumă să intre la guvernare şi toate scenariile rămân deschise în continuare, a declarat, marţi, preşedintele partidului, Marcel Ciolacu.

Nu este prima oară când am spus că PSD îşi asumă şi în această criză să intre la guvernare. Vom vedea înspre ce direcţie duc lucrurile. (…) Am constatat că, după încă zece zile de criză, anumiţi lideri politici au spus clar că nu poate să treacă prin Parlament un Guvern minoritar, lucru pe care noi îl spunem de la începutul crizei – indiferent dacă este un Guvern USR, PNL, PSD, România nu are nevoie în acest moment de un Guvern minoritar“, a afirmat Ciolacu, la sediul PSD.

Întrebat care sunt condiţiile social-democraţilor pentru a intra la guvernare, Ciolacu a răspuns: “Toate scenariile rămân deschise în continuare şi cred cu tărie că întoarcerea la popor este cea mai corectă. Nu avem condiţii, nu am discutat. Vorbesc cu toată lumea la telefon, nu am nicio reţinere indiferent din ce zonă politică vin aceste telefoane. (…) Vorbesc la telefon cu toţi actorii politici care pot ajuta la ieşirea din această criză şi să ne întoarcem la problemele adevărate ale poporului român“.

El a făcut un apel la responsabilitate. “Fac o solicitare la toţi reprezentanţii partidelor parlamentare să avem foarte mare grijă ce vorbim în această perioadă, fiindcă cu toţii suntem responsabili de declaraţiile noastre“, a adăugat Ciolacu, întrebat despre afirmaţiile critice la adresa PSD făcute de liderul PNL, Florin Cîţu.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis l-a contactat, liderul PSD a spus că nu a avut o discuţie cu şeful statului.

Nu am nicio certitudine, că nu sunt Nostradamus. Eu am certitudinea că în acest moment a realizat toată lumea că trebuie să ne întoarcem la adevăratele probleme ale românilor“, a mai spus Marcel Ciolacu.

Cioloș: “O primă etapă pentru a putea construi o majoritate în Parlament”

Depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă este “un lucru bun” şi reprezintă “o primă etapă pentru a putea construi o majoritate în Parlament“, a declarat, marţi, preşedintele USR, Dacian Cioloş, pentru RFI, conform unui comunicat transmis de partid.

El a subliniat că PNL trebuie să decidă “cât mai repede” cu cine doreşte să formeze această majoritate, adăugând că USR nu va începe negocierile decât în momentul în care o să fie clar că liberalii doresc refacerea coaliţiei.

PNL a insistat cu un mandat pentru un Guvern minoritar. I-am spus de atunci premierului Ciucă că sugestia mea ar fi, dacă PNL-ul îşi doreşte refacerea coaliţiei de centru-dreapta care să reformeze România, trebuie să discutăm de programul de guvernare, de reformele pe care le putem asuma, de felul în care putem implementa PNRR şi i-am sugerat, de atunci, să îşi depună mandatul şi să găsim formula prin care, după o perioadă de câteva zile în care să ne aşezăm şi să negociem un program de guvernare, să fie din nou desemnat. Am înţeles atunci că lucrul acesta nu era posibil, până la urmă văd că s-a ajuns la aceeaşi concluzie. E un lucru bun, o primă etapă pentru a putea construi o majoritate în Parlament“, a precizat Cioloş.

El a adăugat că de felul în care va alege PNL va depinde şi direcţia în care o va lua România în următorii ani.

Ştim cum a lăsat PSD România după guvernarea Dragnea, cu Justiţia aruncată în aer, cu România dată înapoi câţiva ani buni în raport cu UE, cu situaţia economică, cu modul în care ne-a găsit apoi pandemia şi criza pandemică, care s-a suprapus peste cea economică, deficitul era deja ridicat. Acum vedem că propunerile PSD sunt din nou – creşteri de pensii, salarii, alocaţii, când România are deficit bugetar mare şi trebuie să investească în economie ca să creăm noi locuri de muncă. Apoi avem reforme prevăzute în PNRR, deja convenite de statul român cu Comisia Europeană pentru a avea acces la bani. Sunt multe reforme acolo care sunt în totală contradicţie cu viziunea PSD. Dacă PSD va ajunge la guvernare, din câte am auzit, intenţia lor va fi să ceară renegocierea cu Comisia (Europeană) a PNRR, asta înseamnă blocarea banilor. Deci sunt consecinţe pentru predictibilitatea unor investiţii de care am avea nevoie“, a explicat Cioloş.

Întrebat cum ar putea USR şi PNL să guverneze împreună în condiţiile în care între cele două partide nu mai există încredere, Dacian Cioloş a apreciat că este de preferat un partener de guvernare “sincer şi direct“, unuia care “te atrage în cursă“.

Distribuie:

Postaţi un comentariu