Mitropolia Clujului: credincioșii pot asculta slujbele de afară sau din spațiile sonorizate de la demisolul bisericilor

Statuile Mitropolitului Bartolomeu Anania și a Episcopului Nicolae Ivan au fost dezvelite astăzi în Piața Avram Iancu (foto: Dan Bodea)

Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a emis, miercuri, un comunicat de presă în care a transmis credincioșilor, dar și preoților mesaje care au ca scop măsuri privind situația legată de răspândirea coronavirusului.
Pentru a evitarea aglomerării, preoții și  consilierii parohiali sunt sfătuiți să le recomande credincioșilor ascultarea slujbelor de afară sau în spațiile sonorizate de la demisol, să i informeze cu privire la posibilitatea de a asculta sau vuiziona liturghiile la posurile de radio și tv.

De asemenea, credincioșii sunt informați că în această perioadă care se suprapune cu Postul Mare în biserici se săvârșesc slujbe și peste săptămână, se pot spovedi și împărtăși în orice zi, evitând astfel aglomerarea în interior, în special duminica.

Prezentăm integral comunicatul oficial:

În acest context de criză, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului înțelege că este de datoria ei să sprijine toate demersurile autorităților statului privitoare la limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus și recomandă preoților și credincioșilor ei să respecte cu strictețe și responsabilitate recomandările medicale cu privire la siguranța sănătății lor și a celor din jur.

Prima și cea mai importantă misiune a Bisericii este sa fie în permanență deschisă și să le ofere oamenilor mângâiere, rugăciune și speranță.

Pentru a garanta însă un climat decent și de siguranță în desfășurarea slujbelor religioase din această perioadă, recomandăm preoților să asigure în fiecare biserică dezinfectantarea frecventă a căilor de acces și a obiectelor cu care credincioșii vin în contact, să pună la dispoziție un recipient cu dozator pentru igiena mâinilor și să asigure o bună sonorizare. Împreună cu consilierii parohiali să vegheze la evitarea aglomerării din biserici, iar în astfel de situatii să recomande credincioșilor ascultarea slujbelor de afară sau în spațiile sonorizate de la demisol. La toate acestea, transmisiunile Radio și TV ale sfintelor slujbe asigură comuniunea liturgică și de rugăciune pentru cei care nu pot fi în biserică.

Credincioșii trebuie să știe că în această perioadă a Postului Mare, în biserici se săvârșesc slujbe și peste săptămână, se pot spovedi și împărtăși în orice zi, evitând astfel aglomerarea în interior, în special duminica.

Este un semn de dragoste și responsabilitate creștină ca fiecare să se cerceteze pe sine, să nu se expună în mod inutil îmbolnăvirii și să nu îi pună în pericol nici pe ceilalți.

Postaţi un comentariu