Metroul la Cluj, un proiect pentru orașul de peste 30 de ani

Transportul în comun şi modernizarea străzilor sunt priorităţile anunțate de primarul Emil Boc la dezbaterea publică pentru bugetul municipiului Cluj-Napoca în 2018. Edilul a precizat că  48% din bugetul de dezvoltare al municipiului revine transportului public unde sunt prevăzute achiziții de troleibuze, tramvaie și autobuze electrice, dar şi modernizării străzilor.

Emil Boc a recunoscut că deși în acest an se va fi realizat un studiu de prefezabilitate privind introducerea metroului în Cluj, acest mijloc de transport în comun nu va circula prea devreme prin oraș. ”Viitorul Clujului îl discutăm acum, despre cum va arăta oraşul peste 30 de ani. Dacă nu discutăm soluţii de pe acum, peste 30 de ani va fi prea târziu. Soluţia de realizare a metroului, că va fi metrou de suprafaţă sau o alternanţă metrou subteran-suprafaţă, va fi stabilită de profesionişti, se vor face analize”, a explicat primarul Clujului citat de Mediafax. Studiul de prefezabilitate va costa circa 3,5 milioane de lei.

Potrivit proiectului, Cluj-Napoca va avea în 2018 un buget general de 1.193.636.589 de lei, din care bugetul de funcționare este de 793.720.589 de lei, iar cel de dezvoltare se ridică la 399.916.000 de lei. Față de anul precedent este o scădere cu 177.176.302 de lei, datorată schimbărilor fiscale care au intrat în vigoare din acest an.

Din bugetul de funcționare, în valoare de peste 655 de milioane de lei, peste 20% revine cheltuielilor legate de autoritățile publice, adică peste 130 de milioane de lei. Urmează în ordinea alocărilor transportul în comun și străzile cu 116 milioane de lei, asigurările și asistența socială cu peste 106 de milioane de lei,dar și învățământul cu aproape 88 de milioane de lei.

În cazul bugetului de dezvoltare, care se ridică la aproape 380 de milioane de lei, partea leului revine transporturilor, care primesc aproape jumătate din suma totală, și anume peste 184 de milioane de lei. Urmează sectorul Locuințe, servicii și dezvoltare publică, căruia îi revine peste 21% din bugetul de dezvoltare, adică peste 80 de milioane de lei.Protecția mediului primește circa 46 de milioane de lei, Învățământul peste 16,5 milioane de lei, Cultura, recreerea și religia circa 8,7 milioane, în timp ce Sănătatea are alocată suma de 8,38 milioane de lei.

 

Primăria va demara în acest an realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal și a documentației tehnice în vederea autorizării Centurii Metropolitane Cluj- Napoca (Gilău – Florești – Cluj-Napoca Sud – Apahida).

De asemenea, vor fi puse în circulație primele 11 autobuze electrice, achiziționate cu fonduri elvețiene (32.000.000 lei) și vor fi amenajate stații de încărcare pentru autobuze și mașini electrice, primele urmȃnd să fie amplasate în zona parcării din Piața Unirii și pe str. Moților nr. 1-3, în incinta parkingului.

Gratuitățile la transportul în comun de care beneficiază și în acest an pensionarii, studenții, elevii, șomerii, veteranii de război, persoanele cu handicap vor costa bugetul 58.704.000 de lei.

Infrastructura urbană are dedicat un buget de peste 258 de milioane de lei. La acest capitol sunt prevăzute începerea lucrărilor la noul pod al Porţelanului şi reabilitarea podului Fabricii, precum și demararea procedurii de achiziţie de lucrări pentru reabilitarea podului Garibaldi, modernizarea şi întreţinerea străzilor din oraș. Este prevăzută și realizarea câtorva noi sensuri giratorii pe Str. București – str. H. Barbusse, str. Mărășești – str. Gorunului, Str. Donat – str. Tăietura Turcului – str. G-ral Eremia Grigorescu, Str. Maramureșului – str. Vrancea, P-ța Horea – str. Cloșca – str. Crișan și Str Aurel Suciu – str. Semenicului. De asemenea, va demarara procedura de licitație pentru proiectarea pasajelor Mărăști și Tăietura Turcului.

În privința locurilor de parcare, primăria anunță continuarea sau începerea unor proiecte legate de noi parkinguri în cartierele orașului. Astfel, în acest an ar urma să înceapă lucrările la parkingurile din Hașdeu și de pe str. Primăverii nr. 20. De asemenea, vor fi de realizate și proiectele pentru parkingurile Primăverii nr.8, Mogoşoaia nr. 7, Albac-Azuga, Trotușului, Sighișoarei, Gheorghe Dima, Liviu Rebreanu, Oncologie, P-ța Cipariu și Nicolae Titulescu.

Noi parcuri și spații de recreere

Tot pentru acest an sunt prevăzute amenajarea unor parcuri noi, în zonele Între lacuri și La Terenuri, precum şi modernizarea parcurilor Ştefan cel Mare, I.L. Caragiale şi Piaţa 14 Iulie.

Unle dintre spațiile publice din oraș vor fi revitalizate. Astfel vor demara lucrările de reabilitare a Turnului Pompierilor și va fi proiectată amenajarea malurilor Someșului. Vor fi lansate trei noi concursuri de soluții pentru alte trei locuri importante ale orașului. Cetățuie: (1.000.000 de lei), pietonalizarea străzii M. Kogălniceanu (1.000.000 de lei) și Parcul Feroviarilor (500.000 de lei ).

Școlile clujene vor beneficia de un buget de aproape 17 milioane de lei pentru investiții și reparații. Astfel, va fi reabilitat termic Colegiul Național „George Coșbuc” (din fonduri elvețiene, 4.250.000 de lei lei) și Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” (2.050.000 de lei), vor demara proiectele de construire a două noi creșe (pe str. Episcop Nicolae Ivan și str. Bradului) și cele de modernizare a două grădinițe din fonduri europene. Pentru reparațiile anuale ale școlilor este prevăzută suma de 10.500.000 de lei.

Sănătatea are un buget de investiții de 136.683.000 de lei, din care cea mai mare parte, 120 de milioane de lei vor reveni Spitalului Municipal Clujana.

Iar la capitolul locuințe sociale este prevăzută continuarea proiectelor de locuințe sociale de pe str. Sighișoarei și str. Ghimeșului

Totodată vor fi implementate cele 15 proiecte selectate în cadrul procesului de bugetare participativă și va continua digitalizarea activităţii administraţiei prin realizarea de noi aplicații și implementarea de noi proceduri digitale în vederea simplificării relației Cetățean-Primărie.

Proiectul de buget va fi analizat și votat la ședința de Consiliu Local Cluj-Napoca din luna februarie.

 

[stextbox id=’custom’ caption=’Ce propune societatea civilă’]

Municipalitatea a primit câteva propuneri privind cheltuirea bugetului pe 2018 și din partea societăății civile. Astfel grupul civic informal Societate Organizată Sustenabil (SOS) cere primăriei un calendar clar de amenajare a Parcului Est / Între Lacuri, dar și extinderea Parcului Rozelor cu un hectar și întreţinerea şi amenajarea minim invazivă a Canalului Morii în zona Parcului Rozelor. SOS propune de asemenea ca în bugetul municipiului pe 2018 să fie inclusă și realizarea unui studiu de fezabilitate privind un sistem de spații verzi la nivelul orașului.

O altă platformă civică, DEMOS propune primăriei identificarea  unor soluții concrete la ambuteiajele rutiere create în prezent în municipiul cum ar fi: investiții în benzi dedicate transportului în comun pe axa Vest – Est, crearea unei rețele de piste de biciclete pentru a facilita o deplasare urbană alternativă sau crearea unui tren metropolitan de mare viteză care să lege de Gara centrală localitățile rezidențiale  ale  zonei  metropolitane  Florești,  Baciu,  Apahida, Jucu, desființarea garajelor de cartier, îmbunatatirea transportului public prin introducerea unor linii suplimentare sau prin  creșterea numărului de curse spre anumite  zone rezidențiale, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construcția unor noi linii de tramvai care să lege gara de cartiere, plus o  linie care sa treacă prin centru, prioritară în acest sens ar fi strada Dorobanților, consideră cei de la Demos.

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu