Maghiarii și Noua Dreaptă au mărșăluit fără incidente în centrul orașului

Instantanee de la cele două marșuri de duminică

REZUMAT: Cele două manifestări publice de duminică, 15 martie, de la Cluj-Napoca, au decurs fără incidente. Comunitatea maghiară și extrema dreaptă românească au manifestat separat, fără să se întâlnească.


UPDATE 16.30: Marșul organizat de Noua Dreaptă s-a încheiat, în Piața Avram Iancu. Pe parcursul deplasării, naționaliștii români au scandat: „Harghita, Covasna – pământ românesc”, „Limba română, singura stăpână”, „România, pentru români”, dar și, cu o singură ocazie, chiar la intrarea în Piața Avram Iancu, „Afară, afară, cu ungurii din țară”. Înainte de încheierea demonstrației, liderii ND au făcut apelul tribunilor lui Avram Iancu, iar mulțimea a răspuns „prezent”.


UPDATE 15.30: Aproximativ 100 de persoane s-au strâns la ora 15.00 în fața statuii lui Mihai Viteazu din piața cu același nume, înarmați cu steaguri ale organizației naționaliste Noua Dreaptă (ND). Cei prezenți la Marșul Memorial „Avram Iancu” au afișat bannere împotriva separatismului și pentru unitatea națională. Codrin Goia, președintele ND Cluj, a omagiat memoria lui Avram Iancu și a vorbit despre „166 de ani de la victoria revoluției române din Transilvania”.

Un steag de dimensiuni impresionante a fost desfășurat în piață. Discursurile liderilor de la Noua Dreaptă au pus accentul pe pericolul separatismului maghiar în Transilvania.

Din Piața Mihai Viteazu, participanții au plecat spre Piața Avram Iancu.

Simultan cu începerea demonstrației din Piața Mihai Viteazu, cea din fața hotelului Biasini s-a încheiat, iar mulțimea a plecat spre casă.

Mai jos, o galerie foto de Dan Bodea:


UPDATE 14.20. În fața fostului hotel Biasini de pe strada Avram Iancu, câteva sute de maghiari ascultă mesajele oficialităților române și maghiare transmise cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Înainte de a se da citire alocuțiunilor, corurile reunite ale liceelor Reformat și Unitarian au intonat un cântec dedicat memoriei revoluționarului maghiar Kossuth Lajos. Au fost citite mesaje din partea premierului Ungariei, Viktor Orban, și a celui român, Victor Ponta. Dintre oficialitățile locale, au vorbit vicepreședintele Consiliului Judeșean Cluj, Vakar Istvan, și primarul Emil Boc.

Ceremonia din fața fostului hotel Biasini / Foto: Dan Bodea

Ceremonia din fața fostului hotel Biasini / Foto: Dan Bodea


UPDATE 13.00: În jur de 600 de persoane participă, duminică, la o slujbă specială cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, în Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca.

Manifestările, programate de la ora 11.00, au început cu jumătate de oră mai târziu, din fața Institutului Teologic Protestant. Din curtea acestuia a ieșit un grup de tineri maghiari, îmbrăcați în costume tradiționale și intonând imnuri pașoptiste. În rândurile din față au fost purtate drapeluri ale Ungariei, al României, dar și steaguri ale Transilvaniei, cu stema istorică a acestei regiuni.

Coloana s-a îndreptat pe B-dul 21 Decembrie, spre Biserica Unitariană, unde s-a alăturat marșului încă un grup de tineri cu drapele, îmbrăcați tradițional. Manifestanții au intrat apoi în Piața Unirii, au dat un ocol statuii lui Matia Corvin, după care au intrat în Biserica Sfântul Mihail, unde asistă la slujbă. De la ora 14.00 urmează o depunere de coroane în fața fostului hotel Biasini.

Slujba are loc într-o biserică catolică,   dar la ea participă și calvini și unitarieni / Foto: Dan Bodea

Slujba are loc într-o biserică catolică, dar la ea participă și calvini și unitarieni / Foto: Dan Bodea

Înainte de a începe manifestarea, câțiva membri ai Mișcării Tinerilor din cele 64 de Comitate au fost legitimați de poliție, la sesizarea organizatorilor marșului. Potrivit unor oficiali ai poliției, ei intenționau să arboreze steaguri cu Ungaria Mare. Tinerii radicali nu au mai luat parte la marș.

Mai jos, o galerie foto de Dan Bodea:


Sute de persoane sunt așteptate duminică să ia parte, la Cluj, la manifestațiile prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, dar și la Marșul Memorial „Avram Iancu”, organizat de asociația naționalistă Noua Dreaptă.

Marșul maghiarilor începe la ora 11.00 în fața Institutului Teologic Reformat, de unde se va merge în marş, pe B-dul 21 Decembrie 1989, până la Biserica „Sfântul Mihail”. Aici,  de la 12.30, este programată o slujbă religioasă, urmată, de la ora 14.00, de ceremonia depunerii de coroane la plăcuţa amplasată în memoria poetului revoluţionar Petofi Sandor pe clădirea fostului hotel Biasini.

Potrivit președintelui UDMR Cluj, Mate Andras, citat de Mediafax, la depunerea de coroane de flori vor fi prezente oficialităţi locale, dar şi consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos.

Tot la Cluj, de la ora 15.00, în Piața Mihai Viteazu, va începe Marșul Memorial „Avram Iancu”, care va străbate centrul orașului, pe traseul Regele Ferdinand – Piața Unirii – B-dul Eroilor – Piața Avram Iancu, Marșul este organizat de Noua Dreaptă.

Acest articol va fi actualizat constant.

 

Postaţi un comentariu