Liviu Dragnea, pentru DC News: „Putem vorbi de abrogarea OUG, dacă premierul acceptă”
În cursul zilei de sâmbătă, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat pentru DC News că va propune o soluţie de detensionare a situaţiei din cauză că simte că „membrii PSD nu mai pot fi ţinuţi în frâu”, fiind posibilă chiar şi abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale, cu condiţia ca soluţia să fie acceptată şi de către premierul Grindeanu.
Liviu Dragnea a decis să se întalnească cu premierul și cu ALDE „pentru a le propune o ieșire din impas”, potrivit unei declarații a președintelui PSD pentru DC News.
„O să propun o soluție de stingere a conflictului pe care sper s-o accepte premierul în legătură cu OUG. Eventual se poate vorbi chiar de abrogarea OUG, dacă premierul acceptă”, a spus Dragnea adaugând ca face acest lucru „cu speranța ca acest lucru îi va convinge și pe membrii și simpatizanții noștri să nu iasă în stradă, escaladând tensiunile”.
Între timp, un nou miting de protest, urmat de un marș pe străzile orașului se pregătește sâmbătă, 4 februarie, la Cluj. La fel ca în zilele trecute, mitingul a fost anunțat pe rețeaua de socializare Facebook, de data aceasta prin intermediul evenimentului Retrageți Ordonanțele!. Până la ora începerii lui (ora 18.00) și-au anunțat deja prezența mii de persoane. Traseul pe care protestatarii îl vor alege a fost suspus discuției luându-se în calcul mai multe variante cu plecare din Piața Unirii, printre care: Bulevardul Eroilor – Calea Dorobanților – Iulius Mall – Interservisan – Bulevardul Nicolae Titulescu – Piața Cipariu – Piața Avrm Iancu- Bvd. 21 Decembrie 1989 – Piața Lucian Blaga – Strada Napoca -Piața Unirii.
Manifestația va avea loc în contextul în care Guvernul Grindeanu a refuzat, până acum, să abroge OUG 13/2017, prin care este modificat Codul Penal.
Miercuri, 1 februarie, în jur de 30.000 de oameni au participat la cel mai mare protest post-1989 de la Cluj.
Joi dimineață, în Piața Unirii s-au strâns și câteva zeci de mămici , alături de copiii lor, care nu au putut participa la demonstrația de cu o zi înainte.
Joi seara, protestul a continuat: Peste 30.000 de clujeni, din nou, în stradă .
Vineri seara peste 30.000 de persoane au protestat pe străzile orașului, în timp ce la București, potrivit Hotnews.ro, 150.000 de oameni au scandat în Piața Victoriei cerând guvernului să abroge OUG care modifică Codul Penal.
Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat tot sâmbătă, la Parlament, referitor la sesizările privind OUG de modificare a Codurilor penale, că judecătorii constituționali vor stabili „cu celeritate” un termen de gândire și de analiză, exprimându-și totodată speranța că decizia finală va fi luată înainte de 10 februarie când va intra în vigoare ordonanța, informează News.ro. Sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanței de urgență a Guvernului privind dezincriminarea mai multor infracțiuni a fost înregistrată vineri la Curtea Constituțională (CCR), părțile implicate trebuind să trimită punctele de vedere până pe 7 februarie. Părțile implicate în această speță, Guvernul, Camera Deputaților și Senatul, vor trebui să trimită puncte de vedere către CCR până marți, 7 februarie. Tot până pe 7 februarie trebuie sa trimită puncte de vedere părțile implicate și în privința celor două sesizări privind conflictul juridic de natură constituțională în puterile statului, trimise zilele trecute de președintele Klaus Iohannis și de către CSM.
În ultimele ore se vorbește și de o grevă generală , a cetățenilor, împotriva ordonanțelor, în urma unei idei preluate din stradă. Greva presupune ca românii să se oprească din lucru, progresiv, începând cu ziua de luni. În prima zi doar 5 minute, urmând ca vineri, 10 februarie, în ultima zi în care Guvernul poate retrage Ordonanța, cei care vor să ia parte la grevă, să o facă pe tot parcursul zilei, astfel:
Luni – 6 februarie – ora 12.00 – 5 minute
Marți – 7 februarie – ora 12.00 – 10 minute
Miercuri – 8 februarie – ora 12.00 – 30 de minute
Joi – 9 februarie – ora 12.00 – o oră
Vineri – 10 februarie – toată ziua
„Aceasta nu e o grevă în sensul sindical al cuvântului (adică prin care luptăm pentru drepturi salariale), e greva noastră a cetățenilor, a solidarității împotriva corupției. Această grevă devine reală vorbind cu colegii și șefii tăi și asumându-vă împreună că orice efort merită pentru a le arăta corupților că ne-a ajuns, că suntem fermi, că nu vom ceda”, precizează site-ul greva.de-clic.ro