La mulți ani! corului Astra din Câmpia Turzii
Un articol semnat de prof. Chezan Ioan
Rezultat al inițiativei unor iubitori ai cântului coral, dragoste dobândită în liceul pedagogic din Cluj de la dascalul de excepție care a fost profesorul Marius Cuteanu, Corul Astra din Câmpia Turzii constituie una dintre cele mai valoroase creații artistice colective avându-l ca lider iniṭial pe inimosul dascǎl Dan Cristian Trifan. La început corul s-a numit Voces Didactica. Am avut plăcerea să particip la prima ediție a festivalului coral de primăvară de la Câmpia Turzii, alături de maestrul Marius Cuteanu, care și mie mi-a fost dascăl și căruia îi datorez în mare măsură orientarea mea spre cariera muzicală. M-am bucurat să constat prezența în sală a unui public eterogen ca vârstă și cu preocupări diverse, dar care avea ca trăsătură comună dragostea pentru actele de cultură autentice. Căldura și trăirile intense ale celor din sală se resimt benefic pentru cei de pe scenă creându-se astfel momente de reale trăiri spirituale. Repertoriul abordat de formațiile participante, precum și interpretarea justă, au făcut posibilă relansarea muzicii corale ca formă autentică a fenomenului artistic, care cu puțin timp în urmă se erodase datorită folosirii excesiv comuniste a mesajului artistic. Întâlnirile de după concertele din cadrul festivalului dintre coriști, dirijori și alți factori implicați se transformă în adevărate mese rotunde care în urma schimbului de idei duceau la perfecționarea activității artistice, la legarea de prietenii și în final la dorința revederii în cadrul altor acțiuni dedicate genului. Colaborarea noastră a continuat prin participarea corului Astra la Festivalul Coral Internațional Ecouri Transilvane de la Zalău și ale altor întâlniri corale din țară.
Dorința constantă de perfecționare a formației din Câmpia Turzii s-a materializat prin invitarea unor prestigioși dirijori de la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca care să lucreze efectiv cu corul Astra. I-am avut ca oaspeți ai festivalului nostru de la Zalău la pupitrul corului Astra pe distinșii prof. univ. dr. Cornel Groza, conf. univ. dr. Ciprian Para a căror prezență în fruntea formației a marcat schimbări calitative evidente. Experiența celor doi lideri ai mișcării corale din România ni se pare salutară și dătătoare de speranță pentru miṣcarea corala din România. Dirijorul Vladimir Lungu aduce la rându-i un plus de valoare corului Astra mai ales prin prisma repertoriului abordat. Prezența la pupitrul corului Astra a tinerei dirijoare Rodica Trandafir, tot de la academia clujeană, demonstrează dacă mai era necesar cǎ formația din Câmpia Turzii reprezintă un fenomen de care miṣcarea coralǎ are atâta nevoie. Rodica mi-a fost elevă și coristă și mă bucur să constat că învățământul muzical din Zalău precum și activitățile artistice din acest oraș au dus la formarea unor tineri de mare valoare. Rodica Trandafir a concertat la Zalău cu corul Astra și ne-a încântat fiind o demnă urmașă a maeștrilor clujeni. Corul Astra din Câmpia Turzii etalează incontestabil oameni minunați care prin interpretarea artistică disemineazǎ în rândul ascultătorilor bucurie, frumusețe și lumină.
Un gând aparte pentru administratorul corului, domnul Aurel Călușer, exemplu de devotament, inventivitate, atașament și altruism. Exemplu de organizator, consecvent în activitatea de manageriat reprezintă un adevărat catalizator al formației fapt ce îi conferă statutul de lider necontestat al acesteia.
Felicit cu respect și prețuire coriṣtii, dirijorii foști și actuali, pe toți cei implicați în bunul mers al activităților corului Astra în nume personal și al corului Camerata Academica Porolissensis Zalău. La mulți și minunaṭi ani!